ΣΟΦΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ: «ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟ ΤΟΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΔΙΑΦΘΕΙΡΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ & ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ»

Η εκτίμηση και ο σεβασμός, είναι στοιχεία αλληλένδετα. Η δημιουργία επίσης, καθιερώνει κάποιον σε κοινωνικό επίπεδο. Η Σοφία Αναγνωσταρά, συγκαταλέγεται στους ανθρώπους εκείνους που κάνουν την διαφορά, εναποθέτοντας ελπίδες, για ολοκληρωτικές αλλαγές, στο «πληγωμένο» πολιτικό σκηνικό της χώρας μας. Η συνέντευξη που ακολουθεί δικαιώνει πλήρως τον πρόλογο μου.

Τι είναι αυτό που κάνει έναν νέο άνθρωπο, που έχει χαράξει την πορεία του, να θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική; 

Η αλήθεια είναι ότι από τα φοιτητικά μου χρόνια ενδιαφερόμουν, ενημερωνόμουν, συμμετείχα σε πολιτικές συζητήσεις, είχα άποψη για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας αλλά και της Ευρώπης, χωρίς όμως να συμμετέχω σε πολιτικούς φορείς όπως η Δ.Α.Π., την οποία όμως υποστήριζα ως φοιτήτρια. Ήμουν με άλλα λόγια πολιτικοποιημένο άτομο αλλά όχι κομματικοποιημένο.

Η οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα μας, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δυστυχώς  ανέδειξε όλες τις παθογένειες του συστήματος που αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικές μέχρι σήμερα: Κρίση αξιών, κρίση ηθικής, ανικανότητα ορισμένων πολιτικών προσώπων, ενίοτε απουσία πολιτικής βούλησης. Κάπως έτσι, αποφάσισα πως δεν μπορώ άλλο να  παραμένω αμέτοχη. Κατέληξα στο συμπέρασμα, πως δεν ωφελεί να ασκούμε κριτική στις ιδιωτικές μας συζητήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μένουμε απλώς σε διαπιστώσεις.

Αν δεν δραστηριοποιηθούμε, απλώς θα αφήσουμε την πατρίδα μας στα χέρια αυτών που στηλιτεύουμε.

Οπότε ενταχθήκατε στο μητρώο πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας…

Σωστά. Με τον τρόπο αυτό, η κοινωνία των πολιτών τροφοδοτεί τη Νέα Δημοκρατία, με  ανθρώπους δραστήριους, με πλούσια κοινωνική παρουσία, επαγγελματική επάρκεια, πολιτική ευαισθησία και κριτήριο, που θέλουν να ασχοληθούν ουσιαστικά με τα κοινά. Ο κάθε υποψήφιος αξιολογείται με βάση τις γνώσεις, την εργασιακή του εμπειρία, την προσωπικότητα και τις ικανότητές του να συνεισφέρει σε συγκεκριμένους τομείς. Πρόκειται για μια καινοτόμο διαδικασία, που αλλάζει ριζικά τον τρόπο στελέχωσης των κομμάτων.

Ως πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας πλέον, τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε, όχι μόνο ως νέα στο χώρο αλλά και ως γυναίκα και μάλιστα όμορφη.

 Θα σας πω ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκε κάποιος με το γεγονός ότι είμαι γυναίκα, ούτε με την εξωτερική μου εμφάνιση.

Ως καινούργιο μέλος όμως μιας νέας προσπάθειας ασφαλώς και αντιμετωπίζω δυσκολίες. Υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση και χρειάζεται σημαντική προσπάθεια για να χτίσω σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού. Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός άλλωστε είναι δύο στοιχεία που επιθυμώ να με χαρακτηρίζουν στη συναναστροφή μου με τους ανθρώπους της Κορινθίας, του νομού που γεννήθηκα, μεγάλωσα και επιθυμώ να βοηθήσω .

Τι διαφορετικό θα θέλατε να φέρετε στην πολιτική ζωή του τόπου; Γιατί κάποιος να σας προσέξει;

Είμαι μια εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα. Είμαι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός, ασκώ το επάγγελμα επί 15 συναπτά έτη – ακόμα και μέσα στην κρίση  δε σταμάτησα ποτέ να έχω δουλειά, παρά τις αναποδιές που συνάντησα. Απαραίτητη προϋπόθεση, η πολύ και σκληρή προσπάθεια.

Οι γνώσεις ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η καθημερινή του μάχη (στην πράξη, όχι στη θεωρία) με τις στρεβλώσεις, τις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού και τη γραφειοκρατία, εκτιμώ πως είναι απαραίτητες και πως λείπουν, από μερίδα του εν ενεργεία πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, θα σας πω το εξής: Θεωρώ σημαντικό όταν κάποιος επιθυμεί να εισέλθει στον πολιτικό στίβο, με την ευρεία έννοια του όρου, θα πρέπει να διαθέτει ξεκάθαρα κίνητρα ως προς το πώς αντιλαμβάνεται την πολιτική. Επιθυμώ να ασχοληθώ με τα κοινά για να δώσω, όχι να πάρω.

Αυτό είναι βέβαια ένα “κλισέ” που ακούγεται συχνά, αλλά θα μου επιτρέψετε να επιχειρηματολογήσω πάνω σε αυτό:

Στο μητρώο πολιτικών στελεχών δεν συμμετέχω για να μπορέσω να αποκατασταθώ επαγγελματικά. Δεν μπήκα για βιοποριστικούς λόγους.

Η δουλειά μου και η δουλειά του συζύγου μου είναι αυτή μέσα από την οποία η οικογένειά μου και εγώ ζούμε. Η πολιτική για μένα δεν είναι ούτε άγχος για εξουσία και χρήμα ούτε αποτελεί μονόδρομο: Αν για κάποιο λόγο αποφασίσω είτε εγώ είτε ενδεχομένως ο κόσμος ότι δεν πρέπει να ασχοληθώ με την πολιτική, θα συνεχίσω τη ζωή που έκανα μέχρι σήμερα. Όταν η πολιτική αποτελεί αυτοσκοπό τότε εύκολα διαφθείρονται συνειδήσεις, επηρεάζονται αποφάσεις και αλλοιώνονται χαρακτήρες, με κριτήριο την πολιτική επιβίωση. Εμένα  ο στόχος μου θα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας μας,  γιατί η σχέση μου με την πολιτική δεν είναι σχέση επιβίωσης.

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε περισσότερο;

Είμαι έτοιμη να προσφέρω σε οποιονδήποτε τομέα μου ζητηθεί από το κόμμα, από οποιαδήποτε θέση. Ωστόσο για να απαντήσω στην ερώτησή σας, εκτιμώ πως σε δύο τομείς μπορώ να έχω μια ιδιαίτερη συνεισφορά:

Ο πρώτος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την επαγγελματική μου ιδιότητα. Στην Ελλάδα της κρίσης οι οικοδομικές δραστηριότητες είναι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ανύπαρκτες. Ο τομέας της Ενέργειας, στον οποίο η χώρα μας λόγω των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών θα έπρεπε να πρωτοστατεί, προχωρά με αργούς ρυθμούς εξαιτίας ιδεοληψιών και δυσκολιών στις αδειοδοτήσεις. Έτσι,  μηχανικοί των περισσότερων ειδικοτήτων και  άνθρωποι που δούλευαν στις κατασκευές (τεχνίτες, προμηθευτές, επιχειρηματίες) παλεύουν εδώ και αρκετά χρόνια με την ανεργία. Θα πρέπει να δούμε όλες τις ευκαιρίες που υπάρχουν προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Είμαστε η χώρα του ήλιου και των ανέμων και θεωρώ ανεπίτρεπτο οι βορειοευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν τις δικές μας πηγές ηλιακής και αιολικής ενέργειας να είναι κοντά στην ενεργειακή αυτονομία κι εμείς να μην πλησιάζουμε καν.

Ο δεύτερος σχετίζεται με τη φροντίδα, τη μέριμνα και την ενίσχυση οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα πέραν των οικονομικών. Αναφέρομαι στα προβλήματα υγείας με τα οποία είτε γεννιούνται πολλά παιδιά είτε προκύπτουν στην πορεία της ζωής τους και στους αγώνες που δίνουν τόσο τα ίδια όσο και οι γονείς, απουσία κρατικής βοήθειας, για αποκατάσταση. Ενίσχυση επίσης ιδρυμάτων, νοσοκομείων και όλων των φορέων που συμμετέχουν στους αγώνες αυτούς. Δραστηριοποιούμαι ενεργά στην ΕΛΕΠΑΠ και γνωρίζω από κοντά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες αυτές.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος και η παράταξή σας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του ένα πολύ δύσκολο έργο  στο οποίο πρέπει να συμβάλουμε όλοι. Η δυσκολία δε θα είναι μόνο στην επόμενη μέρα, όταν η παρούσα κυβέρνηση θα ηττηθεί στις εκλογές.

Η δυσκολία εδράζεται στο  σήμερα, όπου για πρώτη φορά εμφανίζεται αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν αντιπολιτεύεται με ευχολόγια, παροχές και “όμορφα” ψέμματα. Επιπλέον καλείται να νικήσει το τέρας του λαϊκισμού, χωρίς φυσικά να λαϊκίσει! Συνεπώς πέρα από την ιδεολογία που πρεσβεύει και με την οποία ταυτίζομαι, είμαι ευτυχής και μου δίνει ένα επιπλέον κίνητρο, το γεγονός ότι ο πρόεδρος επέλεξε το δύσκολο δρόμο να πείσει τους πολίτες για την αλήθεια και όχι να υφαρπάξει την ψήφο τους με ψέμματα. Και σε αυτή τη μάχη είμαι και είμαστε δίπλα του.

Σας ανησυχεί το μέλλον;

Η Ελλάδα διανύει τον 8ο χρόνο της κρίσης και παρολαυτά  εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Σε εκείνους που λένε ότι έχουμε πιάσει “πάτο”, απαντώ ότι όχι, δεν τον έχουμε πιάσει, αλλά οφείλουμε ως λαός να κάνουμε στροφή αν δε θέλουμε να τον βρούμε!

Έχω ταξιδέψει σε αρκετά φτωχότερες χώρες στον κόσμο, όπου κάποτε προσπάθησαν να μας πουλήσουν ένα μικρό παιδάκι για λίγα χρήματα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι κοιμούνται μαζί σε νησίδες λεωφόρων, όπου δεν έχουν δει ξανά κινητά τηλέφωνα ή ανθρώπους άλλης φυλής.

Γι’ αυτό επιμένω. Δεν πιάσαμε πάτο αλλά δε σημαίνει ότι τον έχουμε αποφύγει! Αν κάτι με ανησυχεί, είναι ο εφησυχασμός  ότι  δεν υπάρχουν χειρότερα από αυτά που ζούμε. Υπάρχουν, τα έχω δει με τα μάτια μου και δεν μπορώ να διανοηθώ την Ελλάδα μας να φτάνει εκεί.

 Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Η πολιτική, η δουλειά και η οικογένειά μου απορροφούν σχεδόν όλες τις ενεργές ώρες, οπότε χρειάζομαι 30 ώρες στο 24ωρο για να έχω και άλλες ασχολίες! Σκεφθείτε ότι έχω να πάω σινεμά σχεδόν 1 χρόνο, όταν κάποτε πήγαινα σε εβδομαδιαία βάση!

Πάντως στον όποιο χρόνο μου περισσεύει, δραστηριοποιούμαι στην ΕΛΕΠΑΠ όπως ανέφερα νωρίτερα. Με τον σύζυγό μου εκτός από γονείς, είμαστε και ανάδοχοι γονείς σε δύο μικρά παιδάκια από Παλαιστίνη και Αφρική μέσω του οργανισμού ActionAid. Στόχος μου είναι να συμμετάσχω σε εθελοντικό ταξίδι με άλλους ανάδοχους γονείς σε αποστολή για φιλανθρωπικό σκοπό – ήδη ο σύζυγός μου έχει συμμετάσχει σε αποστολή στην Αφρική στο παρελθόν. Ωστόσο με το διαθέσιμο χρόνο που έχω σήμερα, συνεχώς το το αναβάλλω!

Η κ. Σοφία Αναγνωσταρά είναι Πολιτικός Μηχανικός. Επίσης, είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

10
10