ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΕ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Κατά καιρούς η δημοσιογραφία έχει υποστεί πλήγμα από ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους χρησιμοποιώντας κάθε μέσο και τρόπο εκμεταλλευόμενοι ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως από τον 18ο αιώνα η δημοσιογραφία αποκαλείται η 4η εξουσία διότι με την ισχύ που έχει ελέγχει (ή θα έπρεπε) τις άλλες 3 (νομοθετική, δικαστική, εκτελεστική)

Οι εποχές είναι δύσκολες, υπάρχει τεράστια κρίση αξιών και θεσμών που μας επηρεάζει όλους σε μεγάλο βαθμό. Ο μονόλογος διαρκείας που υπάρχει από κάποιους “ειδικούς” με γνώση επί παντός επιστητού διαμορφώνει μια εικόνα λάθος και κατώτερη των περιστάσεων.

Τώρα αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την τεράστια επιρροή των social καθώς και την αμεσότητα με την οποία μας κατακλύζουν πλέον όλες οι ειδήσεις καταλαβαίνουμε την εξουσία που έχει τόσο ο έντυπος όσο και ο ηλεκτρονικός τύπος. Πρωταγωνιστικό ρόλο βέβαια εξακολουθεί να παίζει εδώ και δεκαετίες η τηλεόραση η οποία σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνει ακόμα και να διαμορφώνει συνειδήσεις, με το ραδιόφωνο να έχει επέρθει σε δεύτερο ρόλο αν και με φανατικούς υποστηρικτές.

Η δημοσιογραφία αν δεν την έχεις μέσα σου δεν μπορείς να την ασκήσεις σωστά, δεν μπορείς να ενημερώσεις, να αφυπνίσεις. Πρόκειται για λειτούργημα και όχι για εργασία, δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν καπελώνεται. Η καταγραφή και η αναφορά των γεγονότων πρέπει να γίνεται από αμερόληπτους, μορφωμένους και ενημερωμένους δημοσιογράφους. Με αντικειμενικότητα αλλά και σωστό λόγο μπορούν να μεταδώσουν την επικαιρότητα στο ευρύ κοινό δίνοντας μια σφαιρική εικόνα ώστε ο καθένας κατόπιν να διαμορφώσει την άποψη του ανάλογα.

Εμείς ξεχωρίσαμε κάποιους δημοσιογράφους που είναι πρότυπο ευθύνης και ήθους τόσο σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, όσο και με την πένα τους και την γραφή τους σε έντυπα αλλά και δημοσιογραφικά sites και portals.

Η Νίκη Λυμπεράκη στο MEGA με την “Μεγάλη Εικόνα” για τρίτη σεζόν αναζητά τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την εικόνα σημαντικών προσώπων αλλά και γεγονότων, δοσμένα με τη δική της ματιά. Ταυτόχρονα την ακούμε και στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά στους 90,1 (11.00 – 12.00).

Η Λένα Φλυτζάνη στον ΣΚΑΙ είναι η Θεσσαλονικιά παρουσιάστρια που την παρακολουθούμε καθημερινά στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων. Παράλληλα την ακούμε και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 σε καθημερινή ενημερωτική εκπομπή παρέα με την Πηνελόπη Γκάλιου (15.00 – 16.00).

Η κεντρική παρουσιάστρια στο δελτίο ειδήσεων του MEGA Ράνια Τζίμα είναι ένα πρόσωπο που μας απασχολεί θετικά με τα σχόλια και τις τοποθετήσεις της ολοένα και περισσότερο.

Η Φαίη Μαυραγάνη που επέστρεψε στον ΑΝΤ1 με την εκπομπή  “Στούντιο με θέα” κάθε Σαββατοκύριακο συνεχίζει να είναι μια από τις πιο επιτυχημένες δημοσιογράφους και παρουσιάστριες της ελληνικής τηλεόρασης.

Με εμπειρία χρόνων στον χώρο η Ντόρα Κουτροκόη μας κρατάει καθημερινά συντροφιά μέσα από το καθημερινό μαγκαζίνο στο Action 24 με ειδήσεις, αποκλειστικά θέματα αλλά και καλεσμένους.

Με δυναμισμό αλλά και χιούμορ που την χαρακτηρίζει η Μαρία Αναστασοπούλου στέκεται στο πλευρό του Γιώργου Παπαδάκη και μας λέει την πρώτη καλημέρα της ημέρας. Παράλληλα όμως παρουσιάζει ζωντανά και την δική της εκπομπή με τίτλο “Αρένα” με θέματα της καθημερινότητας.

Σταθερή αξία χρόνων η Σία Κοσιώνη καθημερινά μας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις και τα νέα μέσα από την συχνότητα του Σκάι κρατώντας το τιμόνι του κεντρικού δελτίου ειδήσεων κερδίζοντας επάξια την εμπιστοσύνη του κοινού.

Με βαρύ βιογραφικό ο Αντώνης Σρόιτερ είναι ίσως ο γνωστότερος δημοσιογράφος – παρουσιαστής της νεότερης γενιάς. Τόσο μέσα από το δελτίο του Alpha αλλά και από την εκπομπή “Αυτοψία” και την παρουσίαση εκλογικών αναμετρήσεων καταφέρνει να παραμένει πρώτος στις επάλξεις αλλά και στις προκλήσεις εδώ και χρόνια!

 

10
10