ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ;

Είναι γεγονός ότι οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αλλάξει τελείως τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το παρελθόν. Όλα αυτά που γνωρίζαμε και με τα οποία μεγαλώσαμε οι παλαιότερες γενιές πλέον δεν υφίστανται. Η καθημερινότητα είναι διαφορετική και στην κυριολεξία έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Το προσωπικό συμφέρον και η φιλοδοξία είναι αυτά που υπερτερούν και που όλοι προσπαθούν να πετύχουν διακαώς. Η επικοινωνία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, η τεχνολογία έχει εισβάλει στην ζωή μας και τα έχει σαρώσει όλα. Τα αποτελέσματα ποικίλα, άλλα θετικά και άλλα, όχι.

Η αποξένωση  και η κοινωνική απομόνωση είναι η νέα κανονικότητα και το κινητό για πολλούς έχει αντικαταστήσει σχεδόν ολοκληρωτικά τους φίλους που πλέον τους μετράμε στα δάχτυλα. Ακόμα και οι ερωτικές σχέσεις και οι γάμοι είναι τελείως διαφορετικοί πια και σε πολλές περιπτώσεις, ξεκινούν και λήγουν, μέσω μια πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Η υπομονή και η επιμονή, χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για μακροχρόνιους δεσμούς έχουν εκλείψει και το διαζύγιο πια είναι η εύκολη λύση και μια απόφαση, που παίρνεται, χωρίς πολλή σκέψη. Οι φίλοι είναι  μετρημένοι στα δάχτυλα και οι παρέες χάνονται πριν καν δημιουργηθούν και δεθούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Τα μεγάλα τραπέζια και οι μαζώξεις είτε μεταξύ φίλων στα ταβερνάκια και στα συνοικιακά καφέ, είτε στα σαλόνια και τις αυλές για τις γιορτές μεταξύ συγγενών όλων των ηλικιών, είναι πια εικόνες που σπάνια βλέπουμε.

Υπάρχουν βέβαια και τα θετικά. Η άμεση ενημέρωση για το τι συμβαίνει κυριολεκτικά την στιγμή που γίνεται είναι ένα από αυτά. Πολλές καταστάσεις που παλαιότερα δεν μαθαινόταν και διαιωνιζόταν, τώρα βγαίνουν στο προσκήνιο και αντιμετωπίζονται τελείως διαφορετικά. Γυναίκες και παιδιά αλλά και όποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα βρίσκουν βήμα και βοήθεια, πολύ πιο άμεσα. Θέματα σημαντικά γίνονται γνωστά και κοινωνούνται άμεσα και άνθρωποι όλων των κατηγοριών παίρνουν μέρος και υψώνουν την φωνή τους σε όλα τα κοινωνικά θέματα. Οι κινητοποιήσεις γίνονται άμεσα ενώ θέματα που παλαιότερα ήταν ¨ντροπή¨ παίρνουν την διάσταση που τους αξίζει ουσιαστικά και αντιμετωπίζονται.

Ο κόσμος έχει γίνει ένα και ότι συμβαίνει σε κάθε γωνιά του μαθαίνεται εν ριπή οφθαλμού. Ευκαιρίες για εργασία πια δίνονται σε όλο τον κόσμο χωρίς τις παλαιότερες δυσκολίες. Ενώ τα ταξίδια και οι εμπειρίες πια είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους. Παράλειψη βέβαια θα ήταν να μην αναφέρουμε τον σημαντικότατο ρόλο που έπαιξαν τα social κατά τη διάρκεια της πρωτοφανής κατάστασης που ζήσαμε τα δύο χρόνια του εγκλεισμού μας.

Τα επιχειρήματα είναι ατελείωτα και για τις δυο πλευρές και το θέμα καθαρά προσωπικό. Το πώς χειριζόμαστε τις ανθρώπινες και τις διαδικτυακές μας σχέσεις είναι στο χέρι μας και αυτό είναι που δεν πρέπει να ξεχνάμε!!