ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ: ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΝ;

Ο μεταβολισμός μας παίζει ρόλο στη διαχείριση του βάρους μας. Σε ποιες τροφές να στραφούμε για να τον ενεργοποιήσουμε και ποιες να αποφεύγουμε;

Συχνά «κατηγορούμε» τον αργό μεταβολισμό για το γεγονός ότι οι προσπάθειές μας να χάσουμε βάρος, πέφτουν στο κενό. Και μάλλον δεν κάνουμε λάθος. Τα τρόφιμα που επιλέγουμε να τρώμε μπορούν να επηρεάσουν τη μεταβολική λειτουργία και να είναι είτε λιγότερο είτε περισσότερο αποδοτική.

Βέβαια, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, από γενετικούς μέχρι άλλους που αφορούν τον συνολικό τρόπο ζωής μας, όπως το αν αθλούμαστε. Επιπλέον, όσον αφορά την απώλεια βάρους, ο μεταβολισμός δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε.

Η ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε έχει επίσης σημασία. Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες πρέπει φυσικά δεν βοηθά. Από την άλλη πλευρά, η μη κατανάλωση αρκετών θερμίδων μπορεί να αναγκάσει το σώμα να χρησιμοποιεί τους μυς για ενέργεια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας.

Εάν το σώμα προσπαθεί να κρατήσει τα αποθέματα ενέργειάς του, ο μεταβολισμός θα επιβραδυνθεί.

Επομένως, ως προς τη δίαιτα, ναι μεν ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, επηρεάζοντας δυνητικά την απώλεια βάρους, αλλά η σχέση αυτή δεν είναι τόσο απλή και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε αν θέλουμε να αδυνατίσουμε είναι να φτιάξουμε ένα αποδοτικό πλάνο με τον διατροφολόγο μας.

5 τροφές που βοηθούν στην ενίσχυση του μεταβολισμού

#1 Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία προάγουν τον κορεσμό. Μελέτη αποκάλυψε ότι η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας αβοκάντο στο μεσημεριανό γεύμα έκανε τα υπέρβαρα άτομα να νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το φαγητό τους, μειώνοντας παράλληλα την επιθυμία τους να τσιμπολογήσουν ξανά λίγο μετά το γεύμα.Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, προσέξτε τα μεγέθη των μερίδων σας λόγω του ότι το αβοκάντο είναι θερμιδικά πυκνό.

#2 Πιπεριές τσίλι

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών όπως οι πιπεριές τσίλι μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού λόγω της καψαϊκίνης, μια δραστικής ένωσης που περιέχεται σε αυτές.

#3 Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Τα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στο να καίμε περισσότερες θερμίδες ενώ το σώμα μας είναι σε ηρεμία.Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα φασόλια βοηθούν στο να αισθανόμαστε χορτάτοι με λιγότερες θερμίδες.Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση, η προσθήκη φασολιών και άλλων οσπρίων στη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχημένη απώλεια βάρους, όπως τόνισαν οι συγγραφείς.

#4 Δημητριακά ολικής αλέσεως

Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικές ίνες, είναι αντιφλεγμονώδη και επομένως μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικά για τη διαχείριση του βάρους.

#5 Αυγά

Τα αυγά δεν είναι μόνο χαμηλά σε θερμίδες. Αποτελούν και μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αποτρέποντας την πείνα. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Β που ενισχύουν το μεταβολισμό. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Obesity» εξέτασε υπέρβαρους ενήλικες σε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Η μία από τις δύο ομάδες των συμμετεχόντων έτρωγε δύο αυγά για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα για πρωινό και η άλλη ομάδα κατανάλωνε την ίδια ποσότητα θερμίδων, τρώγοντας όμως κουλούρια. Τα άτομα που έτρωγαν αυγά έχασαν 65% περισσότερο βάρος, 16% περισσότερο σωματικό λίπος, είχαν 61% μεγαλύτερη μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και 34% μεγαλύτερη μείωση στην περίμετρο της μέσης.

Και 3 τροφές ή ροφήματα που τον «φρενάρουν»

#1 Επεξεργασμένοι κόκκοι

Οι επεξεργασμένοι κόκκοι αποτελούν συστατικά του άσπρου ψωμιού, των άσπρων ζυμαρικών, πολλών ειδών ζαχαροπλαστικής και έτοιμων- συσκευασμένων τροφίμων. Δυστυχώς, τέτοια τρόφιμα «σαμποτάρουν» την απώλεια βάρους, προσφέροντας κενές θερμίδες που στερούνται απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

#2 Ζαχαρούχα ροφήματα

Τα έτοιμα ροφήματα με έξτρα ζάχαρη θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας και να κάνουν το σώμα να αποθηκεύει περισσότερο λίπος, σύμφωνα με μελέτη.

#3 Αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ είναι «γεμάτο» κενές θερμίδες και όταν το καταναλώνουμε, συχνά δεν κάνουμε τις καλύτερες επιλογές όσον αφορά το φαγητό μας. Επιστημονική ανασκόπηση μάλιστα έδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και με άλλες επιπτώσεις για την υγεία.

Πηγή : vita.gr