Ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ

Ο Μάνος Καρτσωνάκης είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας GOLD – Luxury Watch Trading. Είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύονται οι stars του ποδοσφαίρου για το επόμενο ρολόι που θα δέσουν στον καρπό τους. Το brand του είναι συνώνυμο με την πολυτέλεια και την υψηλή αισθητική.

Ποιο ήταν το πρώτο σου ρολόι;

Το πρώτο μου ρολόι ήταν ένα Rolex Explorer II με κωδικό μοντέλου 1655, χρονολογίας 1979 το αποκαλούμενο “Steve McQueen“ το οποίο ο πατέρας μου, μου έδωσε ως δώρο όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο σε ηλικία 18 ετών. Το πάθος μου για τα vintage ρολόγια, δεν θα μπορούσε, παρά μόνο να μεγαλώσει, στην αιώνια πόλη.

Πως προέκυψε η αγάπη σου για τα ρολογια;

Κάποιες φορές στην ζωή πρέπει να ρισκάρεις τα πάντα για ένα όνειρο που κανείς δεν μπορεί να δει εκτός από εσένα . Κάπως έτσι ξεκίνησε η αγάπη μου για τα ρολόγια. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα προερχόμενος από μια οικογένεια χρυσοχόων στο νησί της Κρήτης στα Χανιά , σπούδασα ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης “La Sapienza” όπου έζησα για 12 χρόνια. Λαμβάνοντας ως δώρο το πρώτο μου συλλεκτικό vintage ρολοι που σας ανέφερα προηγούμενως, μπήκε μέσα μου το «μικρόβιο» και άρχισα να μελετάω σιγά σιγά το θαυμαστό αυτό κόσμο της ωρολογοποίιας και των συλλεκτικών high end ρολογιών.

Τι είναι αυτό που εγκατέλειψες για να ασχοληθείς με τα ρολόγια;

Τελειώνοντας τις σπουδές, αυτό το πάθος με οδηγεί στο να κάνω ένα τεράστιο βήμα. Να κάνω αυτό που αγαπούσα περισσότερο, να ασχοληθώ με το trading ρολογιών πολυτελείας .Όλοι νόμιζαν πως το να παρατήσει κάποιος την ιατρική και να αρχίσει από το μηδέν μια επιχείρηση με αντικείμενο τα ρολόγια ήταν τρέλα. Όπως αναφέρει και ένα ρητό « μόνο οι τρελοί και τα άλογα θα καταδίωκαν τα όνειρα τους με τόση επιμονή και πείσμα « . Έπρεπε να οργανώσω ένα σχέδιο και να το κάνω να πετύχει και αυτό έπραξα,κάνοντας αυτό που αγαπούσα περισσότερο : μελετώντας , αγοράζοντας , πουλώντας και ανακαλύπτοντας vintage θησαυρούς και ρολόγια υψηλής ποιότητας που όχι μόνο μετρούν τον χρόνο αλλά κρατούν και ένα κομμάτι ιστορίας μέσα τους . Εξάλλου τέτοιου είδους ρολόγια, στην ουσία ποτέ δεν σου ανήκουν, απλά τα προσεχείς και τα φυλάς για την επόμενη γενιά .

Σπούδασες ιατρική. Το μοναδικό κοινό που εντοπίζω με τα ρολόγια είναι η ακρίβεια. Εκείνη τη περίοδο ενδιαφερόσουν για τα ρολογια;

Η ακρίβεια και η συνέπεια είναι μέρος της προσωπικότητας μου, με συνόδευε και θα με συνοδεύει πάντα στη ζωή μου και θα προσπαθήσω να μεταλαμπαδεύσω τη σημασία της και στα παιδιά μου.Το ενδιαφέρον για τα ρολογια ξεκίνησε όπως προανέφερα στην περίοδο των σπουδών μου και μεγάλωνε σιγά σιγά χωρίς να το καταλαβαίνω μεχρις ότου κάτι που αγαπούσα και ανακάλυπτα μέρα με τη μέρα ,με βοήθησε στο να βιοπορίζομαι και εν τέλη έγινε το επάγγελμα μου. Το καλό είναι πως δεν νιώθω πως εργάζομαι ,μιας και αγαπώ τόσο αυτό που κάνω που δεν το αντιμετωπίζω σαν εργασία αλλά σαν τρόπο έκφρασης και διοχέτευσης της ενέργειας μου.

Πάντα ακολουθείς το ένστικτο σου; Σ αυτό ήταν δίπλα σου η οικογένεια σου;

Το ένστικτο μου δεν με εχει προδώσει ποτέ ως τώρα…Δεν είχα άλλη επιλογή, έπρεπε να το κάνω να πετύχει ,δε θα δεχόμουν την αποτυχία σαν επιλογή. Και απο την αρχή μεχρι και σήμερα συνεχίζω με τον ίδιο ζήλο ,επιμονή και πείσμα που είχα απ την αρχή. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία ,αν και πολύ συνάδελφοι και συλλέκτες καθημερινά ζητάνε και σέβονται την γνώμη μου και την τοποθέτηση μου πάνω στα σπάνια και συλλεκτικά Ρολογια.Ήμουν και θα παραμείνω για πάντα μαθητής καθώς κάθε μέρα ανακαλύπτω κάτι καινούργιο. Όσον αφορά την οικογένεια μου ,με στηρίζει σε κάθε μου βήμα και σέβεται τις επιλογές μου καθώς γνωρίζει πως με κάποιο μαγικό τρόπο θα βρίσκω πάντα ένα τρόπο να τα καταφέρνω.

Επιχειρηματικά τι ήταν αυτό που σε δυσκόλευσε περισσότερο;

Κάθε επάγγελμα εχει δυσκολίες ,αντιξοότητες και αναποδιές. Έτσι και στο δικό μου επαγγελμα ,ο δρόμος κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα ήταν. Η αρχή είναι πάντα δύσκολη. Όταν γύρισα απο την Ιταλία και μετακόμισα στην Αθήνα με σκοπό να ασχοληθώ με το luxury watch trading επαγγελματικά ,δεν ήξερα κανέναν και μπήκα σ ένα χωρο που όλοι σε κοίταζαν με μισο μάτι θεωρώντας σε «απειλή» η «περιττό». Στη πορεία μου έφαγα πολλές τρικλοποδιές μικρές και μεγάλες ,όμως ήταν τρόπων τινα το «βάπτισμα του πυρός» το οποίο μου επέτρεψε να περάσω στην επόμενη φάση αυτής της πολύ ανταγωνιστικής δουλειάς. Υπήρξαν άνθρωποι που με πολέμησαν, με αδίκησαν, μου βαλαν τρικλοποδιές, όμως υπήρξαν και άνθρωποι που ίσως είδαν κάτι ξεχωριστό σε μένα ,με πίστεψαν ,με εμπιστεύτηκαν και μου δώσαν μια ευκαιρία να αποκτήσω εμπειρία δίπλα τους και να αναπτύξω τις ικανότητες μου. Μεγάλη ώθηση μου έδωσε το γεγονός πως είχα βιωματικές εμπειρίες στο κομμάτι της πώλησης κοσμημάτων ,και πως μιλάω  άπταιστα 3 ξένες γλώσσες για να απευθύνω στις διεθνείς αγορές.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;

Δεν θεωρώ πως υπάρχουν μυστικά επιτυχίας. Αν είσαι συνεπής απέναντι στον εαυτό σου κυρίως και σε όσους συναλλάσσεσαι ,αν αγαπάς αυτό που κανείς ,αν μελετήσεις ,αφιερώσεις χρόνο για να αποκτήσεις γνώση (καθώς η γνώση έιναι δύναμη),αν είσαι τίμιος και αν πάνω απ όλα έχεις λόγο τιμής και δεν τον σπας για τίποτα και για κανένα ,τότε θεωρώ πως η επιτυχία είναι μονόδρομος.

Αυτή τη στιγμή ποιο είναι το καλύτερο ρολοι στο κόσμο για σένα;

Δύσκολη ερώτηση. Δεν θεωρώ πως υπάρχει καλύτερο η ακριβότερο, καθώς τα μέτρα σύγκρισης είναι διαφορετικά. Υπάρχουν πανάκριβα Ρολόγια φορτωμένα με μοναδικά πανάκριβους πολύτιμους λίθους ,καθώς και εξαιρετικά σπάνια και μοναδικά στο είδος τους Ρολογια, όπως και Ρολόγια με μεγάλη ιστορική σημειολογία που τα καθιστά άνευ «ορισμένης» αξιας. Αυτό που μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά είναι πως το πιο σημαντικό Ρολόι που χω αγοράσει ποτέ ,είναι ένα μοναδικό Ρολόι ,βασιλικής προέλευσης, το ρολόι του βασιλιά της Λιβύης IDRIS ,τον όποιον εκθρόνισε ο στρατηγός GADDAFI το 1967.Το Ρολοι αυτό είχε δώσει ως δώρο ο ίδιος ο βασιλιάς IDRIS στον πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα ,τον κύριο Mohamed Tmalla ,ο οποίος και μου το πούλησε πριν αρκετά χρόνια.

Ποσό συχνά αλλάζεις τα ρολόγια σου;

Η αλήθεια είναι πως το stock μου ανανεώνεται πολύ συχνά μιας και έχω πολύ καλές τιμές, πολύ υψηλή ποιότητα  και ενα πιστό πελατολόγιο το οποίο όταν έρθει σε μένα ,πολύ δύσκολα θα θελήσει να απευθυνθεί κάπου άλλου για να αποκτήσει το επόμενο του ρολόι. Αυτό που θεωρώ πως με κάνει να ξεχωρίζω όμως είναι και το after sales customer care που παρέχω στους πελάτες μου, του οποίου τα standards είναι πολύ υψηλά.

Πολλοί επώνυμοι φοράνε τα ρολόγια σου. Τι είναι αυτό που ψάχνουν συνήθως;

Ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν ,και πρέπει να είσαι όχι απλά συνεπής ,ανταγωνιστικός και γρήγορος, αλλά “razor sharp to the edge”. Λάθη και αστοχίες δεν συγχωρούνται ,και το επίπεδο των απαιτήσεων είναι πολύ υψηλό. Από την πρώτη προσέγγιση μέχρι και την παράδοση πρέπει να είναι όλα τέλεια και ακριβή. Θεωρώ πως όλα αυτά τα χρόνια έχω μάθει τι πρέπει να κάνω και πλέον η σχέση εμπιστοσύνης με τους παλιούς επώνυμους πελάτες είναι «με κλειστά μάτια» καθώς και με τους νέους η επικοινωνία είναι πάντα  άμεση και το αποτέλεσμα είναι πάντα να μένουν απόλυτα ευχαριστημένοι και ξανάρχονται με χαρά.

Πολλοί sport stars επιλέγουν τα ρολόγια τους από την εταιρία σου την ‘GOLD’ Luxury watch trading. Έχουν γνώσεις πάνω στα Ρολογια η απλά ακολουθούν τη μόδα;

Ένα καλό κομμάτι αποτελεί την επιτομή της ανδρικής ταυτότητας. Το σήμα κατατεθέν που καθορίζει τον άνδρα και αποκαλύπτει σχεδόν τα πάντα για την προσωπικότητά του. Το ρολόι που θα δέσεις στον καρπό σου δεν είναι μία απλή διαδικασία. Είναι ο καθρέφτης σου, το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξει μία γυναίκα, που θα προσέξει ο συνάδελφος σου και που θα προσθέσει μία πινελιά αρρενωπότητας στο προσωπικό σου στιλ. Οι sport stars που μας επιλέγουν μας εμπιστεύονται  καταφέρνουν να μεταφέρουν την αίγλη τους και εκτός αγωνιστικών χώρων. Ταλαντούχοι και επιτυχημένοι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να κάνουν την πιο σωστή κίνηση στην καριέρα τους, είτε αυτή είναι απόρροια γνώσεων, είτε απλής ακολουθούσης, των trends της εποχής.

Τι είναι αυτό που κάνει όλους αυτούς τους σπουδαίους αθλητές να σε εμπιστεύονται και να σε προτιμούν συνεχώς;

Όταν κάποιος απευθυνθεί σε μένα, ξέρει ότι έχει κάποιον απέναντί του, ο οποίος θα τον συμβουλεύσει σωστά στο πως να επενδύσει σωστά τα χρήματα του portfolio του αγοράζοντας ρολόγια. Οι sport stars που απευθύνονται σε μένα είναι πολύ απαιτητικοί ,κοιτάνε την λεπτομέρεια ,καθώς και την αμεσότητα και με την οποία θα αποκτήσουν αυτό που επιθυμούν. Εδώ και 10 χρόνια κάνω αυτό που πρέπει για να τους συμβουλεύω πάντα σωστά, να τους παρέχω την καλύτερη ποιότητα στην καλύτερη τιμή παγκοσμίως, και να τους βρίσκω πάντα αυτό που θέλουν όταν το θέλουν. Όλοι έχουν αγοράσει από μένα.  Η προσέλκυση πελατίας, είναι δεδομένη, αφού όλα τα προϊόντα, έχουν διαχρονική αξία και μια ιστορία, στο πέρασμα των χρόνων, που θεωρείται μοναδική.

Γιατί να επιλέξω να επενδύσω σε ένα ρολόι;

Στο ερώτημα, γιατί να επενδύσει κάποιος σε ρολόγια όταν μπορεί να επενδύσει σε πλάκες χρυσού πχ και να τις φυλάξει στο χρηματοκιβώτιο του, η απάντηση είναι πως όταν αγοράζεις πλάκες χρυσού ,απλά αγοράζεις ένα κομμάτι μετάλλου το οποίο θα αναδιαμόρφωσει την αξία του, μέσα στον χρόνο. Όταν αγοράζεις ένα ρολόι, αν το αγοράσεις προ ιδιόκτητο αγοράζεις και την ιστορία που κρύβει μέσα του, ενώ αν το αγοράσεις καινούργιο μπορείς να το φοράς κάθε μέρα και να είσαι εσύ αυτός ο οποίος θα λέει την ιστορία. Όταν αγοράζεις ένα επενδυτικό vintage ρολόι, θα παρακολουθείς την αξία του να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, θα κρατάει την ώρα και κάθε φορά που θα κοιτάς το καντράν του, θα θυμάσαι την στιγμή εκείνη της ζωής σου που το αγόρασες ή που σου το δώρισαν, την στιγμή που έγινες μπαμπάς ή μαμά , την ημέρα του γάμου σου κλπ . Κάθε ξεχωριστή μέρα είχε ένα ξεχωριστό ρολόι που μετρούσε την ώρα.

INFO:

GOLD – Luxury Watch Trading instagram