ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΦΕΙΔΟΥ: ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ &ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Σεβασμός, εγκράτεια, εκτίμηση και όρεξη για δημιουργία, είναι τα στοιχεία εκείνα, που διακατέχουν την Αντιγόνη Βαφείδου. Μία δικηγόρο, μαχόμενη με σθένος για τα πιστεύω της, μας απάντησε, χωρίς φόβο και πάθος. Εξάλλου, αυτά είναι άγνωστα για την νεαρή δικηγόρο, που η επιτυχία της «χτύπησε» την πόρτα πολύ νωρίς. Η συνέντευξη που ακολουθεί δικαιώνει τον πρόλογο.

ΚΜ: “Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, που ψηφίσθηκε στη Βουλή είναι μια ουσιαστική βοήθεια για τα χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχουν οφειλές στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν;”

A.B: «Εφόσον πλέον έχει αποκρυσταλλωθεί με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, ότι το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα για ιδιώτες και επιχειρήσεις, ανέρχεται στα 234 δις ευρώ, κρίθηκε ότι όλοι οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες, δηλ. είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι κλ.π θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα μιας δεύτερης ευκαιρίας για την κατά το δυνατό βιώσιμη ρύθμιση των οφειλών τους. Αυτό αφορά και την προστασία της Α’ κατοικίας και ο νόμος θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021.

KM: «Πέρα από τη ρύθμιση των οφειλών των τραπεζών, εντάσσεται στο νέο νόμο και η δυνατότητα ρύθμισης άλλων οφειλών;”

A.B: «Σκοπός του νέου νόμου είναι η δυνατότητα αναδιάρθρωσης και ρύθμισης του συνόλου των οφειλών ενός νοικοκυριού ή μια επιχείρησης. Οπότε με προσανατολισμό τη διευθέτηση του συνολικού ιδιωτικού χρέους, περιλαμβάνεται και η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε εφορία, δημόσια ταμεία, ΟΤΑ κλ.π»

KM: «Πώς μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος οφειλέτης να ξεκινήσει τη διαδικασία».

A.B: « Οποιοσδήποτε οφειλέτης πριν κηρύξει πτώχευση, έχει την δυνατότητα να ρυθμίσει τα χρέη του μέσω της προπτωχευτικής διαδικασίας. Προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η συμφωνία με τους πιστωτές του εφόσον γίνει αναδιάρθωση του συνολικού χρέους του, εφόσον αυτό κριθεί βιώσιμο. Αυτό μπορεί όντως να είναι μια ουσιαστική «ανάσα» καθώς η διευθέτηση αποπληρωμής μπορεί να γίνει μέχρι και σε 240 δόσεις. Η υποβολή της σχετικής αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους»

KM: «Ειδικά για την προστασία της Α κατοικίας τι προβλέπει ο νέος νόμος;»

A.B: « Ακόμη και όσοι έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια, εφόσον έχουν υποθηκεύσει για αυτά την Α κατοικία τους, συμπεριλαμβάνονται στην προβλεπόμενη προστασία του νόμου. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα της επιδότησης των δανείων για την διάσωση της Α κατοικίας. Σε περίπτωση που οι πιστωτές προχωρήσουν σε ρευστοποίηση ενυπόθηκου ακινήτου της Α κατοικίας, θα υπάρχει η προβλεπόμενη κρατική παρέμβαση ώστε να βοηθηθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα, προβλέπεται η ίδρυση ενός ιδιωτικού φορέα για την απόκτηση των ακινήτων προς ρευστοποίηση, ο οποίος θα επιλεγεί από το Κράτος, μέσω διαγωνισμού. Ο συγκεκριμένος φορέας θα διαχειρίζεται τα ακίνητα των οφειλετών ώστε να μην γίνει άμεσα ο πλειστηριασμός τους, καθώς έναντι ενοικίου θα παραχωρεί τη χρήση τους στο ευάλωτο νοικοκυριό για 12 έτη. Προβλέπεται επίσης κρατική στήριξη ως προς το καταβαλλόμενο ενοίκιο, υπό την μορφή επιδόματος ενοικίου.

KM: « Διαγράφονται οι οφειλές των οφειλετών που θα κηρύξουν πτώχευση;»

Α.Β: «Εάν οι οφειλέτες απωλέσουν την περιουσία τους- εφόσον δεν θα προκύψουν ενστάσεις για δόλια χρεοκοπία κλπ – επέρχεται απαλλαγή από το υπόλοιπο των χρεών τους εντός ενός έτους. Εάν οι οφειλέτες δεν διαθέτουν περιουσία η εν λόγω διαδικασία διαρκεί περί τα τρία (3) έτη και πέρα από την κάλυψη των στοιχειωδών δαπανών διαβίωσης καλούνται να καταβάλλουν το όποιο υπερβάλλον του εισοδήματός τους.»

KM: «Κρίνετε ότι ο πρόσφατος νόμος για την διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους θα είναι είναι αποτελεσματικός;»

Α.Β: «Η πανδημία του κορονοϊού είναι μια σοβαρή παράμετρος που επηρεάζει δυστυχώς πολύ άμεσα και αρνητικά τις ήδη δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Ήδη δε, για μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από το 2010 και εφεξής η υπερχρέωση ιδιωτών και επιχειρήσεων ολοένα και διογκώνονταν. Εφαρμόστηκαν διάφορα νομοθετικά εργαλεία όπως ο νόμος Κατσέλη, ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός ρύθμισης χρεών κλ.π χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα τόσο για την οικονομία της αγοράς όσο και για την αποσυμφόρηση του ιδιωτικού χρέους. Από αρκετούς μάλιστα στρατηγικούς κακοπληρωτές έγινε κατάχρηση αυτών των νομοθετημάτων, με αποτέλεσμα αυτό να καταλήγει εις βάρος των πραγματικά ευάλωτων οφειλετών.

Το μεγάλο στοίχημα ως προς το νέο Πτωχευτικό Νόμο, είναι ο συγκερασμός των στόχων όλων των προηγούμενων σχετικών νομοθετημάτων με ταχείς ρυθμούς, ώστε οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες να αποκτήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την δυνατότητα παραγωγικής και οικονομικής επανένταξης. Η επανένταξη του υπερχρεωμένου πολίτη στην οικονομική και κοινωνική ζωή θα γίνει με την επανάκτηση της οικονομικής ελευθερίας, που συνεπάγεται η εξάλειψη των μη εξυπηρετούμενων χρεών.

Ενδεχομένως, κατά την πορεία εφαρμογής του ο Πτωχευτικός Νόμος να επιδέχεται και περαιτέρω τροποποιήσεις /βελτιώσεις, ώστε να μην καταργηθεί εν τοις πράγμασι και έχουμε έτσι το φαινόμενο των άτακτων πτωχεύσεων. Θα έχουμε πληρέστερη εικόνα θεωρώ εντός του πρώτου εξαμήνου της εφαρμογής του.»

ID:

Antigoni Vafeidou-Attorney at Law

University College London-LLM

Athens University of Economics and Business-M. Sc

London School of Economics and Political Sciences-H. R. M

10
10