ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΤΟΥΓΚΑΣ: «ΕΙΜΑΙ ΣΑΦΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ»

Το κίνητρο για δημιουργία σου ανοίγει ορίζοντες. Η διάθεση για καταξίωση και προσφορά, θωρακίζουν την προσωπικότητα ενός ατόμου και το κάνουν αμέσως κοινωνικά αποδεκτό. Πόσο μάλλον όταν έχεις σπουδάσει και Νομική και βλέπεις τα πράγματα από διαφορετική άποψη. Ο Αναστάσιος Ντούγκας, έκανε την διαφορά, συνδυάζοντας αποτελεσματικά την εμπειρία, τις γνώσεις αλλά και την έμπνευση που διαθέτει για να ξεχωρίσει. Η συνέντευξη που ακολουθεί θα σας πείσει και με το παραπάνω.

Είστε πετυχημένος, μάχιμος δικηγόρος, ταμίας, μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. , Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Αξιοποίησης-Διαχείρισης περιουσίας του Δ.Σ.Θ. καθώς και Πρόεδρος Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας-Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης. Αλήθεια, πώς τα προλαβαίνετε όλα αυτά;

Η ενασχόλησή μου με την δικηγορία ήταν αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής. Έχω απίστευτη αγάπη προς αυτήν κι όσες ώρες κι αν διαθέτω την ημέρα, για μένα είναι πηγή ζωής και δημιουργίας. Πρέπει, βέβαια, να σας πω, πως αυτό που κυρίως με συναρπάζει, είναι οι δραστηριότητες που αφορούν τους συναδέλφους μου, τον κόσμο, το κοινό καλό.

Σ’ αυτό το σημείο μου δίνετε την ευκαιρία να σας ρωτήσω για την κοινωνική σας δράση. Πείτε μας γι’ αυτήν.

Μολονότι δεν μου αρέσει να προβάλω κάποιες δράσεις μου, θα ήθελα ,ωστόσο, να σας πω ότι το κοινωνικό μου έργο και η συμμετοχή μου σε πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανάγκη μου να βοηθήσω, να στηρίξω, να προσφέρω.

Είμαι ένας άνθρωπος ευαισθητοποιημένος, κυρίως σε ο,τι αφορά τα παιδιά. Για μένα είναι αδιανόητο σε μια εποχή σαν τη δική μας και σε μια κοινωνία όπως η ελληνική -στην οποία υπάρχουν ακόμη πολύ δυνατοί οικογενειακοί δεσμοί- να υπάρχουν παιδιά, που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση ή δεν απολαμβάνουν γενικότερης μέριμνας και φροντίδας.

Με θυμώνει το γεγονός πως συχνά υφίστανται κάθε είδους κακοποίηση. Αυτή η οργή, όμως, με κινητοποιεί και με κάνει να προτρέπω και άλλους συναδέλφους και συνανθρώπους γενικότερα ν’ αντιδράσουν, να πάψουν ν’ αδιαφορούν.

Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας.

Κατάγομαι απ’ την Πελοπόννησο και στην Θεσσαλονίκη, μετακόμισα κοντά  20 ετών,  για να σπουδάσω στην Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Έχω υπέροχες αναμνήσεις από τα φοιτητικά μου χρόνια! Πρέπει να σας πω ότι αυτό που λατρεύω στην Θεσσαλονίκη είναι η θάλασσα! Μην ξεχνάτε πως λόγω της καταγωγής μου δε θα μπορούσα να ζω μακριά απ’ το υγρό στοιχείο.

Σε γενικές γραμμές, είμαι ένας κοινωνικός άνθρωπος που μ’ αρέσει ν’ απολαμβάνω τις μικροχαρές της ζωής, με την οικογένεια και τους φίλους μου.

 

Τι είναι αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με τα κοινά του Δ.Σ.Θ.;

Επειδή είμαι ανήσυχος άνθρωπος και με γοητεύει η συνεχής κίνηση κι εξέλιξη αυτού του λειτουργήματος. Όμως ο βασικός λόγος που ασχολήθηκα με τα κοινά του κλάδου μου, είναι γιατί θεώρησα πως ήρθε η ώρα ν’ αναδειχθεί η αξία του κάθε μαχόμενου δικηγόρου, ξεχωριστά. Θέλησα να γίνω εγώ ο δίαυλος, ώστε να εισακουστούν τα προβλήματα των δικηγόρων και ν’ αντιμετωπιστούν οι ανάγκες τους.

Είστε ο πιο μικρός σε ηλικία δικηγόρος που γίνεται ταμίας του δ.σ. του Δ.Σ.Θ. Νιώθετε έτοιμος κι ώριμος για την ανάληψη μιας τόσο υπεύθυνης θέσης;

Η ηλικία στην οποία αναφέρεστε, θεωρώ πως είναι μάλλον θετικό στοιχείο, καθώς έχω περισσότερη όρεξη για δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητά μου, είναι η διαχείριση των οικονομικών του Δ.Σ.Θ. να γίνει με απόλυτη διαφάνεια, καθώς και να δουλέψω με γνώμονα τα συμφέροντα του δικηγόρου.

Κυριαρχεί η εντύπωση ότι οι δ.σ. μοιάζουν απρόσιτοι, εσωστρεφείς. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό;

Οι σύγχρονες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες δεν επιτρέπουν οι δ.σ. να είναι αποκομμένοι από την κοινωνία. Γι’ αυτό πιστεύω, πως η επανασύνδεση των δικηγόρων, με την αγορά και την κοινωνία, πρέπει να γίνει άμεσα και πρέπει ν’ αποτελεί βασικό και πρωταρχικό μέλημα όλων των δικηγορικών συλλόγων.

Πως περνάτε τον ελεύθερό σας χρόνο;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο. Προσπαθώ να τον αξιοποιώ ,όμως, όσο μπορώ περισσότερο με τα τρία μου ανίψια και με τα τρία μου αδέρφια. Επίσης, απολαμβάνω το καλό φαγητό και την νυχτερινή ζωή με αγαπημένους φίλους και έτσι νιώθω ότι αποφορτίζομαι, από το άγχος της καθημερινότητας. Ακόμη, μ’ αρέσει πολύ να κάνω μικρές αποδράσεις, να γνωρίζω νέα μέρη και να αποκτώ νέα ερεθίσματα.

Ψιθυρίζεται έντονα τον τελευταίο καιρό ότι έχει προτάσεις από διάφορα κόμματα  για να πολιτευτείτε καθώς και για την τοπική αυτοδιοίκηση Δήμο Θεσσαλονίκης και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θα σας δούμε σε κάποιο ψηφοδέλτιο;

Προς το παρόν το μόνο που με νοιάζει είναι να δουλέψω για τον ΔΣΘ. Είναι πολύ σημαντικό να δουλέψουμε στον ΔΣΘ και να σταθούμε δίπλα στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι σήμερα.

Ποια η γνώμη σας για το σκοπιανό; Ναι η Όχι στην σύνθετη ονομασία ΠΓΔΜ;

Είμαι σαφώς αντίθετος με τη σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ! Είναι σαφές πως το θέμα του ονόματος είναι η κορυφή του παγόβουνου! Πίσω από αυτό κρύβεται η παραχάραξη της ιστορίας της Μακεδονίας όπως και πολιτικές αλυτρωτισμού και οικειοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της από την ΠΓΔΜ.

Τόσο η κυβέρνηση όσο κι ο λαός της γείτονος χώρας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως, εάν επιθυμούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις σύγχρονες οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις του σύγχρονου κόσμου, οφείλουν να εγκαταλείψουν τακτικές παραχάραξης και αλλοίωσης της ιστορίας!

Ποια η γνώμη σας για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία;

Σε ο,τι αφορά την κράτηση των 2 στρατιωτικών στις τούρκικες φυλακές, θεωρώ, ότι αποτελεί παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου! Είναι αξιοσημείωτο, ότι κρατούνται στις φυλακές χωρίς να έχει στοιχειοθετηθεί κατηγορητήριο!

Η Τουρκία, πρέπει να σταματήσει να υιοθετεί τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές και οφείλει, σεβόμενη τις διεθνείς συμβάσεις, να επιτρέψει άμεσα την επιστροφή των 2 στρατιωτών στην Ελλάδα.

Είναι αδιανόητο να βρίσκονται έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές, οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που υπηρετούν την πατρίδα τους! Είναι ηθική υποχρέωση όλων των κομμάτων και του ελληνικού λαού  να αγωνιστούν για την άμεση επιστροφή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην πατρίδα μας! Όλοι ενωμένοι οφείλουμε και πρέπει να αγωνιστούμε για αυτόν τον σκοπό!

*Φωτογραφίες Νίκος Σεϊδαρίδης

8
8