ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Στον σύγχρονο κόσμο τα ιστιοφόρα δεν έχουν συνδεθεί με τη μεταφορά ανθρώπων ή αγαθών, ωστόσο με δεδομένη την ανάγκη περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των θαλάσσιων μεταφορών, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα αποτελούν τη νέα πραγματικότητα.

Με τη δύναμη του ανέμου, λοιπόν, και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μια σουηδική κοινοπραξία εταιρειών προτίθεται να κατασκευάσει το μεγαλύτερο ιστιοφόρο του πλανήτη, το οποίο μάλιστα θα αξιοποιηθεί για τη μεταφορά οχημάτων.

Το Oceanbird έχει σχεδιαστεί από την Wallenius Marine με τη συμβολή της σουηδικής κυβέρνησης και διαφόρων ερευνητικών σχημάτων.

Το μήκος του θα φτάνει τα 650 πόδια, το εκτόπισμά του τους 32.000 τόνους, ενώ θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 7.000 αυτοκινήτων.

Το πουλί των ωκεανών θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει με την ταχύτητα των 10 κόμβων, διασχίζοντας τον Ατλαντικό σε περίπου 12 ημέρες, όταν ένα συμβατικό φορτηγό πλοίο ανάλογου μεγέθους χρειάζεται τέσσερις ημέρες λιγότερες για να διανύσει την ίδια απόσταση.

Στην περίπτωση του Ocenabird, βέβαια, το ταξίδι θα ολοκληρώνεται με μηδενική κατανάλωση καυσίμου, ενώ σήμερα ένα οχηματαγωγό αυτού του μεγέθους καταναλώνει 40 τόνους πετρελαίου ανά ημέρα, εκλύοντας 120 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι θαλάσσιες μεταφορές ευθύνονται για το 2,89% της παγκόσμιας παραγωγής αέριων ρύπων, ποσοστό που θα πρέπει να μειωθεί στο μισό έως και το 2050.

Για την ώρα το θηριώδες ιστιοφόρο βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και δεν έχει ξεκινήσει η παραγωγή ενός πραγματικού μεγέθους μοντέλου. Παρά, βέβαια, το πρώιμο στάδιο της εξέλιξής του, οι επικεφαλής του φιλόδοξου project δηλώνουν ότι το Oceanbird θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι το 2024.

Πηγή: caranddriver.gr

10
10