PIERIS ARCHITECTS: «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ»

Με μια μοναδική ερμηνεία για την αξία της «ένταξης», «του ζούμε σε αρμονία» οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες Δρ. Στέλλα Πιερή και Πιέρος Πιερής μιλάνε για την φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής του γραφείου Pieris. Architects και πως προάγει το «ευ ζην» και την «οικοσυναισθηματική νοημοσύνη». Το εγχείρημα της εξέλιξης, σε συνδυασμό με την εμπειρία και την αισθητική, τους έχει κάνει μοναδικούς.

Η Στέλλα Πιερή , μαζί με τον αδελφό της Πιέρο Πιερή, είναι ιδιοκτήτες του γραφείου Pieris.Architects, που δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Λευκωσία και Λονδίνο και έχει κατακτήσει ένα πλούσιο portfolio σημαντικών έργων και διακρίσεων σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Αρχιτεκτονικής. Η Στέλλα είναι μέλος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων RIBA . Ολοκλήρωσε της σπουδές της στη Μ. Βρετανία και διαθέτει Διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με αντικείμενο τον αειφόρο σχεδιασμό και συγκεκριμένα την αξιολόγηση και τον σχεδιασμό Ξενοδοχειακών καταλυμάτων Ελάχιστου Ενεργειακού και Ανθρακικού Αποτυπώματος. Εχει ασχοληθεί τόσο με την έρευνα όσο και τη διδασκαλία σε προγράμματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2009-2017), του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (2017-2018) και πανεπιστημίων του εξωτερικού. Ο Πιέρος Πιερής είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με μεταπτυχιακές σπουδές στη φημισμένη σχολή της Bartlett στο University College of London, και έχει ενεργή παρουσία ως εκδότης σε θέματα Αρχιτεκτονικής αλλά και ομιλητής σε ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν αρχιτέκτονα στις μέρες μας;

ΣΠ:  Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη και η επιστήμη μέσω της οποίας διασφαλίζουμε ότι οι πόλεις και τα κτίρια που κατοικούμε ταιριάζουν με τον τρόπο που επιθυμούμε να ζήσουμε τη ζωή μας: είναι η διαδικασία εκδήλωσης των αντιλήψεων της κοινωνίας μας στον φυσικό κόσμο. Η ζωή εξελίσσεται και καθώς εξελίσσεται η ζωή, οφείλουμε να σχεδιάζουμε πόλεις και κτίρια, τα οποία ταιριάζουν με τον τρόπο που θέλουμε να ζήσουμε. Με αυτή την έννοια, ως αρχιτέκτονες έχουμε μια εκπληκτική δύναμη και μια μεγάλη ευθύνη τη δημιουργία του «αύριο» που θα ζήσουμε. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για την διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας.

Έχετε γεννηθεί και ζήσει στην Αθήνα, ποιες είναι οι σκέψεις σας για την πόλη;

ΣΠ:  Όταν σκέφτομαι την Αθήνα, σκέφτομαι τη βιωσιμότητα ως μοναδική επιλογή και ειδικότερα τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία δεν πρέπει να θεωρείται ως απειλή για την ποιότητας ζωής και την αισθητική, αλλά μάλλον ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να διασφαλιστεί ο «πλούτος» της πόλης. ‘Όπως όλες οι πόλεις έτσι και η Αθήνα είναι μια πόλη σε συνεχή εξέλιξη, υπάρχουν λοιπόν απεριόριστες δυνατότητες αλλαγής αυτού που τώρα υπάρχει και δεν μας ικανοποιεί. Στα έργα μας επιδιώκουμε η φύση να επανασυνδεθεί με τον πυκνό αστικό ιστό της πόλης και να τον καταλάβει με οποιονδήποτε τρόπο σε οριζόντια ή κάθετη ανάπτυξη.

Πώς σας αρέσει να χειρίζεστε τη δυναμική του πελάτη; Υπάρχει μια φόρμουλα που πραγματικά λειτουργεί για σας για την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών σε όλη τη διαδικασία;

Π.Π: Η αρχιτεκτονική μας είναι κατά μια έννοια ψυχογραφική αφού δεν επιδιώκουμε να αναπαράγουμε μια αισθητική εμμονή αλλά τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, την αύρα του πελάτη. Δεν σχεδιάζουμε τα κτίρια μας ως προέκταση του εαυτού μας. Δεν πρόκειται να κατοικηθούν από εμάς. Επιθυμούμε να είναι η καλύτερη δυνατή εκδήλωση αυτού που θεωρούμε ότι αποτελεί το δυναμικό του πελάτη, ποιος είναι ή ποιος θέλει να γίνει. Το δυναμικό λοιπόν του εκάστοτε πελάτη, ο χαρακτήρα του «τόπου» υλοποίησης, ο τύπος του έργου αποτελούν την έμπνευση για την παραγωγή του χώρου. Σε ένα δεύτερο επίπεδο όταν σχεδιάζουμε λαμβάνουμε υπόψιν την βασική ανθρώπινη ανάγκη και κινητήριο δύναμη εξέλιξης των πάντων; την ανάγκη για αλλαγή και για το λόγο αυτό προτείνουμε πάντα την λύσεις που δίνουν ευελιξία.\

Πως εξυπηρετείται λοιπόν η τέχνη του ευ ζην από την αρχιτεκτονική;

ΠΠ: Το Ευ ζην  είναι η παρουσία στην στιγμή…..είναι η αντίληψη των αισθήσεων μας… είναι η αναπνοή, το γέλιο, η ξεκούραση,  χαλάρωση, η ικανοποίηση, η πληρότητα, η δημιουργικότητα στην εργασία, η επαφή με την γη, ο περίπατος,  είναι το αγνάντεμα στον ορίζοντα, ένα ηλιοβασίλεμα, ο ύπνος κάτω από τα αστέρια… είναι οι συνδέσεις μας με τους άλλους τον εαυτό και την φύση… είναι η συμμετοχή μας στην ζωή!

ΣΠ: Για εμάς, ως αρχιτέκτονες το ανθρώπινο σώμα βρίσκεται στο επίκεντρο της κατανόησης της μορφής, του όγκου, της αναλογίας και της συνειδητοποίησης του χώρου. Όταν τα διαφορετικά επίπεδα των αισθητήριων συστημάτων του ανθρώπινου σώματος γίνονται η τέταρτη διάσταση της αρχιτεκτονικής, τότε η μορφή ακολουθεί τις αισθήσεις πριν ακολουθήσει τη λειτουργία. Προσεγγίζουμε την αρχιτεκτονική δηλαδή με μια αισθητηριακή λογική με στόχο πάντα να αντιμετωπίσουμε μέσω του σχεδιασμού τόσο τις ψυχικές όσο και τις πρακτικές επιπτώσεις του χώρου στους χρήστες, σχεδιάζουμε κτίρια που περιλαμβάνουν νόημα, συγχωνεύονται με το περιβάλλον, σχετίζονται με τη φυσική και ανθρώπινη οικολογία, αγκαλιάζουν το φως της ημέρας, αναπνέουν, σέβονται τη φύση και επιδιώκουν να συλλάβουν την απείρως δυναμική ουσία του χώρου.

Ποια είναι η ευθύνη κάθε αρχιτέκτονα σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος;

ΠΠ: Οι κτιριακές υποδομές διαδραματίζουν καθοριστικό  ρόλο στη διαμόρφωση του επιπέδου διαβίωσης μας, ως καταφύγιο, ως μέρος εργασίας και επικοινωνίας, καθώς και ως μέρος κοινωνικοποίησης. Καθώς ο ανθρώπινος πολιτισμός συνεχίζει να βελτιώνεται και να αλλάζει, το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και με τα κτίρια που δημιουργούμε. Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι αυτή τη στιγμή είναι πώς να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας και να επιβραδύνουμε τη φθορά του από τη ρύπανση. Ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 40% περίπου της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το να είναι λοιπόν κανείς καινοτόμος και να δημιουργεί βιώσιμους κτιριακούς στόχους είναι απαραίτητο να αποτελέσει ουσιαστικό μέλημα  του κατασκευαστικού κλάδου.

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτει το γραφείο σας σε ότι αφορά τον οικολογικό σχεδιασμό;

ΠΠ:  Στόχος μας λοιπόν για το 2023 είναι μέσα από το έργο μας και τις καινοτόμες εφαρμογές υλικών, να συνδράμουμε στο να ενθαρρύνουμε και τον υπόλοιπο κλάδο προς την αντικατάσταση παραδοσιακών υλικών υψηλού ανθρακικού αποτυπώματος με αντίστοιχα σε ιδιότητες υλικά νέας τεχνολογίας. Όπως έχει πει και ο Ken Yang φυσικά και δεν υπάρχει μία και μοναδική καλύτερη προσέγγιση για την επίτευξη πράσινης σχεδίασης, αλλά διάφοροι τρόποι για να φτάσει κανείς στον ίδιο στόχο.

 

 

 

 

10
10