Η ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΤΙΣ «ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ» (28/1)

Η  Άννα Αδριανού έγραψε ένα σύγχρονο έργο, τις “Πιο δυνατές” με αφορμή το έργο του Αυγούστου Στρίντμεπργκ “Η πιο δυνατή” και το παρουσιάσε στο θέατρο πριν από οχτώ χρόνια. Η γνωστή ηθοποιός, σεναριογράφος και συγγραφέας ξανά δούλεψε το κείμενο της και τώρα το παρουσιάζει ανανεωμένο. “Οι πιο δυαντές” ανεβαίνουν από τις 28 Ιανουαρίου στην σκηνή του Θεάτρου Αλκμηνη σε νέα  εκδοχή, η οποία έχει εμπλουτιστεί με επιπλέον σκηνές και χαρακτηριστικά βίντεο. Η σκηνοθεσία είναι της Πέπης Μοσχοβάκη και τους ρόλους ερμηνεύουν η Αννα Αδριανού και η Λίλυ Τσεσματζόγλου. 

Το έργο φωτίζει το θέμα της απιστίας κι από τις δυο πλευρές, αλλά και το θέμα της συναισθηματικής κακοποίησης δυο γυναικών, που αγάπησαν τον ίδιο άντρα, χάνοντας την δύναμη τους. Σύζυγος και ερωμένη, συναντιούνται παραμονή Χριστουγέννων, σε ένα καφέ μπαρ και μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις, εκθέτουν την ζωή τους και τους ρόλους τους κι αναμετριούνται μέχρις εσχάτων για το ποια υπήρξε η νικήτρια και “η πιο δυνατή”. Δυο ερωτικοί θηλυκοί ρόλοι, δυο διαφορετικές απόψεις ζωής, δυο τρόποι να αγαπάς, να μισείς και να είσαι γυναίκα. Αντικείμενο: ο εραστής και σύζυγος, που αν και απών, κυριαρχεί ακόμα στην σκέψη και την καρδιά τους. Ένας άντρας που τις θέλει και τις δυο, μιας και δεν τις θεωρεί επιβάτιδες της ίδιας θέσης στο τρένο της ζωής του.

Η Άννα Αδριανού σημειώνει:

“Όταν πρωτοδιάβασα την “Πιο δυνατή” του Στρίντμπεργκ, όπου μια παντρεμένη γυναίκα κάνει έναν σαρκαστικό μονόλογο μπροστά στην ερωμένη του άντρα της, βάζοντας την στη θέση της και προσπαθώντας να της αποδείξει ότι “αυτή είναι η πιο δυνατή”… αναρωτήθηκα τι θα είχε άραγε να απαντήσει σε όλο αυτό, εκείνη η “άλλη γυναίκα”, που στον Στρίντμπεργκ παραμένει μυστηριώδης και δέχεται την ήττα της σιωπηλή. Η επαφή μου με την σκηνοθέτη Πέπη Μοσχοβάκου και όσα είπαμε ψάχνοντας να κάνουμε ένα έργο, που να αφορά στις γυναίκες και στους ερωτικούς ρόλους, που τις κακοποιούν, με ιντριγκάρισε… και με έβαλε μπροστά στην πρόκληση να “συμπληρώσω” το έργο με την απάντηση αυτής της ερωμένης… Μια απάντηση που εκθέτει την ζωή της και τα πιστεύω της για τις σχέσεις… Άλλωστε ερωμένη και σύζυγος είναι δυο πλευρές της γυναικείας ερωτικής ζωής … Οι δύο όψεις του θηλυκού προσώπου, που ψάχνει μέσα από διαφορετικούς δρόμους το ίδιο πράγμα: Την αγάπη του άντρα, καθώς και οι δυο θέλουν να επηρεάσουν την ζωή του… και να γίνουν γι’ αυτόν, “η μία και μοναδική”… Μια αγάπη, που αυτός ενώ την υπόσχεται, την χρησιμοποιεί για να χειρίζεται και τις δύο.

Πηγή: athinorama.gr