ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ YVES SAINT LAURENT!

Αυθεντικοί πίνακες σπουδαίων ζωγράφων. Σπάνια αντικείμενα μεγάλης αξίας. Έπιπλα που παντρεύουν τον κλασικισμό με τον μοντερνισμό και παντού διάχυτος ένας υψηλόφρων εκλεκτικισμός. Το λεύκωμα του οίκου Assouline περιλαμβάνει τα σπίτια του Yves Saint Laurent και του συνιδρυτή του διάσημου οίκου, Pierre Bergé. Διαμερίσματα και επαύλεις που ήταν αποτέλεσμα της δικής τους έμπνευσης.

Ο Yves Saint Laurent και ο Pierre Bergé, από κοινού, έφτιαξαν έναν νέο κόσμο μέσα στον ήδη υπάρχοντα. Ο πρώτος με την πηγαία έμπνευσή του και ο δεύτερος με το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Οταν ενώθηκαν δημιούργησαν τον οίκο Yves Saint Laurent, ο οποίος για δεκαετίες υπήρξε ένας από τους πλέον καθοριστικούς στην εξέλιξη της μόδας του 20ου αιώνα.

Αμφότεροι υπήρξαν άνθρωποι του κόσμου, πραγματικοί γευσιγνώστες σπάνιων εμπειριών, τις οποίες μετουσίωναν σε δημιουργίες. Παράλληλα, όμως, με το χώρο της μόδας ασχολήθηκαν ιδιαιτέρως με το χώρο του interior design. Η προσέγγισή τους ήταν -ομοίως- ιδιαίτερη.

 

Από τα χέρια τους πέρασαν χώροι που διαπνέονταν από φαντασία και αυστηρότητα. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μεγαλόπρεπων χώρων εμποτισμένων και προσωπικότητα και ξεχωριστό στιλ. Γι’ αυτό το «παράλληλο» έργο τους συνεργάστηκαν επί χρόνια με τον διάσημο σχεδιαστή Jacques Grange, δημιούργησαν ιδιωτικούς χώρους γεμάτους θαύματα και γοητεία.

Η έκδοση του οίκου Assouline «Yves Saint Laurent at Home» που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, στρέφει την προσοχή της σε μια άλλη πτυχή του πλούσιου ταλέντου το γάλλου σχεδιαστή μόδας και του συνεταίρου του. Πώς ήταν το εσωτερικό των δικών τους σπιτιών; Τι το ιδιαίτερο έφεραν; Πόσο αντικατόπτριζαν την προσωπικότητά τους;

Οι αναγνώστες καλούνται να ανακαλύψουν το savoir faire των δύο δημιουργών και συνιδρυτών του οίκου Yves Saint Laurent μέσα από τις πιο εξαιρετικές φωτογραφίες των εσωτερικών χώρων και των κήπων του Château Gabriel του Yves, της ντάτσας στη Ντοβίλ, της Villa Majorelle στο Μαρακές, του διαμερίσματος στην rue de Babylone και του maison de couture του στη λεωφόρο Marceau.

Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Marianne Haas, ενώ τα κείμενα και ειδικές συνεισφορές από τους Jacques Grange, Catherine Deneuve, Betty Catroux, Laurence Benaïm, Louis Benech και άλλα μέλη της «φυλής» του Yves, η κληρονομιά του οποίου παραμένει ακόμη και στις μέρες ενεργή.

Μια απλή παρατήρηση των εξαιρετικών φωτογραφιών δείχνει πως ο Yves και ο Pierre υπήρξαν πραγματικοί συλλέκτες -το είδος των ουμανιστών που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα- που συλλέγουν με ενδιαφέρον για τη λογοτεχνική και ιστορική γνώση. Τα σπίτια τους φαίνεται να είναι «στοιχειωμένα» από αμέτρητους χαρακτήρες βιβλίων και παραμυθιών.

Σπάνια και -φυσικά- αυθεντικά έργα τέχνης σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών. Αντικείμενα που θα ζήλευε κάθε συλλέκτης και έπιπλα που παντρεύουν διαφορετικές σχολές και τεχνοτροπίες, διαμορφώνουν τους χώρους μέσα στους οποίους έζησαν αυτοί οι δύο άντρες και δείχνουν έμπρακτα πως γι’ αυτούς η εσωτερική διακόσμηση ήταν μια ύψιστη μορφή τέχνης.

Πηγή: andro.gr