POLO HERITAGE: ΕΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ «ΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ»

Ο οίκος Assouline αναμένεται να εκδώσει ένα πολυτελές λεύκωμα αφιερωμένο στο «άθλημα των βασιλέων». Από τον Τσέρτσιλ και τον Πρίγκιπα Κάρολο έως τον… Μέσι του αθλήματος, Νάτσο Φιγκέρας, και τον Ralph Lauren με τις εμβληματικές πόλο μπλούζες του.

Το άθλημα, το ρούχο, το brand. Το πόλο δεν είναι ένα ακόμη άθλημα, είναι κάτι περισσότερο απ’ αυτό. Και, φυσικά, δεν πρέπει να το συγχέουμε με το πόλο που παίζει στις πισίνες και στο οποίο η Ελλάδα διαπρέπει. Εδώ έχουμε το συνονόματο άθλημα που παίζει στη… στεριά, συνοδεία αλόγων.
Η κληρονομιά του είναι μακρά, καθώς έλκει την καταγωγή του από την Κεντρική Ασία για να περάσει στη συνέχεια στην Αργεντινή. Η ονομασία του προέρχεται από το pulu, το υλικό από το οποίο φτιάχτηκε για πρώτη φορά η μπάλα του πόλο. Να θυμάστε πάντα: μιλάμε για horse polo και όχι water polo. Σαν να λέμε, είναι ένα άθλημα που συνδυάζει τη συνεργασία ανθρώπου και αλόγου. Ο τελικός στόχος δεν είναι άλλος από το γκολ.

Ο Ουίνστον Τσέρτσιλ αγαπούσε παθολογικά το πόλο.

Το πόλο υπήρξε ένα από τα πρώτα ομαδικά αθλήματα με βαθιές βασιλικές ρίζες. Μπορεί να συναντήσει κάποιος αναφορές ακόμη και στην εποχή του βασιλιά της Περσίας, Δαρείου. Στον Μεσαίωνα ευδοκιμούσε από την Κωνσταντινούπολη έως την Ιαπωνία. Και δεν είναι επίσης τυχαίο ότι σε πολλά παλάτια της Ευρώπης υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές τον 18ο αλλά και τον 19ο αιώνα.

Θα το ακούσετε και ως το «άθλημα των βασιλέων» και δεν είναι υπερβολή. Οι πρίγκιπες Χάρι και Ουίλιαμ είναι λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος. Γι’ αυτό φροντίζουν να βρίσκουν χρόνο για πόλο και μάλιστα δείχνουν να απολαμβάνουν την ενασχόλησή τους με το συγκεκριμένο σπορ.

Ακόμη και στις επίσημες επισκέψεις τους σε άλλες χώρες, Χάρι και Ουίλιαμ απολαμβάνουν το παιχνίδι ακόμη και όταν αντίπαλοί τους είναι «κοινοί θνητοί». Για την ιστορία να σημειώσουμε πως τόσο ο Ουίνστον Τσέρτσιλ όσο και ο Στρατηγός Πάτον αγαπούσαν παθολογικά το πόλο.

Η βασιλική οικογένεια έχει «αγκαλιάσει» το άθλημα από νωρίς. Ο Πρίγκιπας Κάρολος, ο Ουίλιαμ και ο Χάρι έχουν εκδηλώσει πάρα πολλές φορές την αγάπη τους στο άθλημα.

Η Μ. Βρετανία έδειξε νωρίς πως ενδιαφέρεται έντονα για το έφιππο πόλο και η ελίτ του παλατιού αμέσως «αγκάλιασε» το άθλημα. Ωστόσο, υπερδύναμη του αθλήματος παραμένει η Αργεντινή, ενώ ομηρικές είναι οι μάχες με την αντίστοιχη της Βραζιλίας. Οσο για τον… Μέσι του αθλήματος, αυτός θεωρείται πως είναι ο Νάτσο Φιγκέιρας.

Μάλιστα, δεν θεωρείται μόνο ο κορυφαίος παίκτης στον πλανήτη του πόλο, είναι και εκλεκτό μέλος του διάσημου οίκου μόδας Ralph Lauren, καθώς είναι και μοντέλο για τα ρούχα του brand. Και κάπου εμπλέκεται και ο γνωστός οίκος που έχει δημιουργήσει μια σειρά από εμβληματικά πόλο που φέρουν ως (μικρό ή το μεγάλο) σήμα το αλογάκι με τον αναβάτη του. Πόσοι και πόσοι δεν έχουμε φορέσει κάποιο από αυτά;

Να γιατί είναι ευεξήγητη η απόφαση του οίκου Assouline να εκδώσει ένα πολυτελές λεύκωμα υπό τον τίτλο «Polo Heritage», στο οποίο καταγράφει φωτογραφικά (και όχι μόνο) τη λαμπρή και μακρά ιστορία του αθλήματος. Τοπ λεύκωμα εμβαθύνει στην κληρονομιά του πόλο και έτσι μαθαίνουμε πως ανά την υφήλιο έχει δημιουργηθεί μια ξεχωριστή κοινότητα που λατρεύει το πόλο και το θεωρεί ευγενές χόμπι.

Ακόμη και στην έρημο, οι εμίρηδες παίζουν πόλο.

Η εισαγωγή στο λεύκωμα ανήκει στον Nacho Figueras και συνοδεύεται από την «κλασική» φωτογραφία του διά χειρός της φωτογράφου Aline Coquelle, η οποία προσφέρει μια μοντέρνα και αυθεντική προοπτική στο πνεύμα του πόλο.

Πηγή: andro.gr

10
10