ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΘΩΜΑΣ: «ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΓΕΜΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΦΩΣ & ΕΛΛΑΔΑ»

Καλησπέρα και καλή χρονιά. Είναι η πρώτη φορά που ξεκινάω την στήλη μου, με συνέντευξη, με την αλλαγή της νέας χρονιάς. Υπάρχουν άνθρωποι δραστήριοι, αυτοί που έχουν έντονο το αίσθημα της ευθύνης και της δημιουργίας και αυτοί που ξεχωρίζουν απλά σαν προσωπικότητες. Ο Θωμάς Μαρκόπουλος, με το βιογραφικό του και την δραστηριότητά του, δημιουργεί μια διαφορετική αισθητική στην καθημερινότητα. 

Βιογραφικό:

-Γεννήθηκε τον Μάιο του 92.

-Καταγωγή Κιλκίς και Ίασμος Ροδόπης.

-6 έτη μέλος 15μελών – 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων, το πρώτο του άρθρο -σε site- σε ηλικία 16 ετών.

-1o πτυχίο πάνω στις Δημόσιες Σχέσεις και τα Νέα Μέσα Επικοινωνίας. Εργάστηκε για 8 μήνες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), στο Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του κου. Απ. Τζιτζικώστα .

-Ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, στο NATO R.D.C./G.R. – Γ’ Σ.Σ., στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

-Παρακολούθησε εξάμηνο σεμινάριο πάνω στην Δημοσιογραφία και τα Μ.Μ.Ε. από το Μediterranean College στην Θεσσαλονίκη.

-Αρθρογραφούσε και αρθρογραφεί, εδώ και 12 χρόνια, σε εφημερίδες, site και blog, π.χ. offtherecordnews, Παρασκήνιο, Karfitsa, PoliticalPress, gnomikilkis, rizopoulospost, lastpoint etc.

-Το καλοκαίρι – φθινόπωρο 2017 εργάστηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βασίλειο των Κάτω Χωρών, στην Χάγη στο Τμήμα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

-Το διάστημα αυτό, πραγματοποιεί το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πάνω στον κλάδο των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και της Διπλωματίας και είναι πολύ χαρούμενος για αυτό.

-Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Έχει πάρει μέρος σε πληθώρα (57 συνολικά) Συνεδρίων, Σεμιναρίων και Ημερίδων, κοινωνικού, οικονομικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα. Σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χάγη, Βρυξέλες, αλλά και διαδικτυακά πλέον.

-Tον Μάιο του 2019 ήταν (για πρώτη φορά) υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος την ιδιαίτερη πατρίδα του.

-Μέχρι πρόσφατα είχε ραδιοφωνική εκπομπή, σε σταθμό της Θεσσαλονίκης. Δηλώνει πως θα επανέλθει ραδιοφωνικά…

OffTheRecordNews… Τι σημαίνει για σένα;

So… H ιδέα για το ”Off The Record News” εγένετο πράξη στις 26/12/2012 και προήλθε από την αγάπη για την σωστή ενημέρωση. ”Ιδρυτές” ένας συνάδελφος και εγώ, δύο φίλοι-συμφοιτητές στο πάλαι ποτέ Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, πλέον, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας). Αυτή η παρέα έχει μεγαλώσει αρκετά… 21+9 νέες και νέοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας (και όχι μόνο), από 18 μέχρι 37 ετών. 21 κυρίες και 9 κύριοι. Όλες και όλοι με (πολλά, πάρα πολλά) πτυχία, δουλειές (μόνιμες ή και όχι), πλούσια ενδιαφέροντα, δραστήρια άτομα, κοινωνικά ενεργά, με ανήσυχο πνεύμα. Προσωπικότητες ανοιχτές στις προκλήσεις.

Χαρακτήρες καθημερινοί που όμως δεν το βάζουν κάτω. Είμαστε άτομα με ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς πολιτικά κόμπλεξ. Ιδεολογικά ανήκουμε σε όλο το δημοκρατικό φάσμα. Από την προοδευτική αριστερά μέχρι το πατριωτικό κέντρο και από εκεί μέχρι την λαϊκή δεξιά. Και ορισμένοι… απολιτίκ. Πέρα από τους 30, συνεργαζόμαστε με τουλάχιστον ακόμη 37 έξυπνες και λαμπερές νεανικές φιγούρες, στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και όχι μόνο Ελλάδα και Κύπρο, μα και εξωτερικό. Ορισμένοι εμπειρότεροι σε αυτό που κάνουν, άλλοι όχι τόσο ακόμη, μα όλες και όλοι  ”παίρνουν την πέτρα και την στύβουν”… Ίσως και ”ηγέτες του αύριο”.

Γυναίκες και άνδρες του σήμερα, όχι του χθες. Άτομα γεμάτα όνειρα και πάθος… στην τελική, άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή. ΑΥΤΕΣ/ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ… 9η χρονιά λοιπόν και… προχωράμε. Πάνω από 9.000 άρθρα-αναλύσεις, πάνω από 125 κοινά-ομαδικά κείμενα που τα συνυπογράφουν/φουμε πολλές φορές 7, 9 και παραπάνω μέλη και φίλες/φίλοι μας.

Μέχρι που θα ήθελες να φτάσεις σε πολιτικό επίπεδο; Θα ήθελες να πετύχεις και την είσοδό σου στη Βουλή;

Αγαπάω την πολιτική και τα κοινά, μα όχι με την στενή έννοια, δεν είναι το σημαντικό να είμαι εγώ ο πρωταγωνιστής. Δεν θέλω να είμαι εγώ μπροστά απαραίτητα. Είμαι πολύ προβληματισμένος με ζητήματα γύρω από την καθημερινότητα και την φύση και πράγματι ανησυχώ αρκετά. Το αν αγαπώ την πολίτικη και τα διεθνή-ευρωπαϊκά… ε αυτό το μαρτυρούν και οι σπουδές και η περπατησιά μου στην αρθρογραφία. Ιδεολογικά και δεοντολογικά μπορεί να χωρέσει στην φράση ‘’Είμαστε φιλελεύθεροι και είμαστε περήφανοι για αυτό. Είμαστε πατριώτες και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό!’’. Δεν νομίζω ότι αξίζω να φτάσω τόσο ψηλά (Βουλή).

Υπάρχουν δεκάδες πολύ καλύτερες και πολύ καλύτεροι από μένα στον ιδεολογικό και κομματικό χώρο που ανήκω και όχι μόνο. Σίγουρα θα με γοήτευε, μελλοντικά, κάποιο αξίωμα στην αυτοδιοικητική σκακιέρα σε επίπεδο Κιλκίς και Μακεδονίας. Αν μου το επιτρέψει ο Θεός και αν μου το δώσει ο Λαός, πάντα. Τέλος, ίσως πολύ μελλοντικά -αν και εφόσον αν- είχα το μεράκι και τα (πολλά πολλά πολλά) χρήματα θα ήθελα να ”τρέξω” σε επίπεδο Ευρωεκλογών (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), θεωρητικά και ρομαντικά μιλάω μην με παρεξηγήσει κάποια/κάποιος. Μου αρέσει να είμαι χρήσιμος και όχι αρεστός. Και αυτό ενοχλεί πολλές και πολλούς εντός και εκτός τοιχών.

Τι θα άλλαζες και τι θα κρατούσες από την συμπεριφορά της σημερινής νεολαίας;

Hey folks, here is the deal. Με ενοχλεί το γεγονός ότι η γενιά μας περιμένει να τις δοθούν πράγματα χωρίς κόπο! Όχι φίλες και φίλοι μου πρέπει να βγούμε έξω και να κατακτήσουμε τα πάντα με το σπαθί μας. Τίποτα δεν θα μας δοθεί επειδή είμαστε νέοι και ωραίοι. Οι νέοι και οι νέες της γενιάς μας καλούνται να ξεκινήσουν τη ζωή τους υπό αντίξοες συνθήκες. Σίγουρα δεν έχουν ευθύνη για την Ελλάδα που παρέλαβαν. Έχουν όμως τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το μέλλον. Θέλω να δω τους ανθρώπους της γενιάς μας να ενεργοποιούνται περισσότερο, να διεκδικούν και να αγωνίζονται για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας, για τον λαό μας, για εμάς και τα παιδιά μας. WORK-WORK-WORK! Θα κρατούσα λοιπόν ότι είμαστε η πιο μορφωμένη, σπουδαγμένη, καταρτισμένη γενιά από το 45 και μετά, τουλάχιστον. Μα θα ζητούσα να είχαμε παράπονο φιλότιμο και ενσυναίσθηση.

Ο κορωνοϊός πόσο άλλαξε την ζωή σου και πως σχολιάζεις την συμπεριφορά του κόσμου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες; 

Εργασιακά, δεν περνάω πολύ καλά. Ήρθε και ο κορωνοϊός από τον Φλεβάρη. Give me a break! Φυσικά όμως ασχολούμαι με πράγματα, πολλά και κερδοφόρα. Δόξα τω Θεώ, η Ελλάδα μας έχει 2 πυλώνες σταθερότητας. Την οικογένεια και την φιλία. Είμαστε δεμένοι και βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Ο κόσμος κατά γενική ομολογία προσπαθεί σκληρά και σθεναρά… αλλά υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές και πολλοί εκεί έξω που είτε απόγιναν φοβικοί είτε ακραίοι. Τα καταδικάζω και τα δυο.

Δημοσιογραφία-Αρθρογραφία-Συνεντεύξεις. Τι σημαίνουν όλα αυτά για σένα;

Αρχικά λατρεύω τις συνεντεύξεις που κάνουμε/κάνω εδώ και 2-3 χρόνια! Φθάσαμε τις 200 αυτές τις μέρες. Και τις αγαπάει και ο κόσμος πολύ. Από Υφυπουργό… μέχρι ανερχόμενα μοντέλα! Πολύ πρόσφατα φτιάξαμε μια νέα στήλη τους ‘’The ReMARKables’’!. Όλα αυτά είναι ένα ταξίδι! Πας σε μέρη που πάντα ήθελες να πας. Βλέπεις πράγματα που δεν ήθελες ποτέ σου να δεις. Φτάνει να μην ξεχνάς πίσω σου την αλήθεια. Οι κεντρικοί πυλώνες που μεράκι μου αρέσει να ασχολούμαι, να κάνω έρευνα, να αναλύω είναι: 1. Ελλάδα και οι υπέροχες προοπτικές της, διπλωματικά, οικονομικά και κοινωνικά, 2. Δυτικός Κόσμος και Ανατολ. Μεσόγειος (Η.Π.Α., Γαλλία, Ε.Ε., Ισραήλ και Βαλκάνια) και 3. Γυναίκα (και κυρίως νέα Γυναίκα) στην Πολιτική και τα ΜΜΕ.

Ποια γυναίκα Ελληνίδα πολιτικό, ως παρουσία και προσωπικότητα, θεωρείς ότι έχει μέλλον;

Θα αναφερθώ σε τρεις. Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης, νεαρά κυρία, σοβαρή τεχνοκράτης μα και σπουδαίος άνθρωπος, Δόμνα Μιχαηλίδου. Η ”γαλάζια” βουλευτής κα. Κατερίνα Μονογυιού εκ των Κυκλάδων ορμώμενη, άξια σεβασμού και μια εξαίρετη φίλη, από τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ., η Βασιλική Ν. Αναστασίου, Δικηγόρος και Επικοινωνιολόγος.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου καθηγητής διαχρονικά;

Ένας πολύ καλός άνθρωπος! Ο κος. Δημήτρης Σκιαδάς, Καθηγητής του Τμήματος Δ.Ε.Σ. του Πανεπιστημιου Μακεδονίας, Πρόεδρος Τμήματος, Κάτοχος Έδρας, Στέλεχος CEDEFOP. Μου έχει μάθει πολλά και είναι μεγάλη προσωπικότητα! Έχει άριστες γνώσεις και απόψεις σε οικονομικά, ευρωπαϊκά και θεσμικά ζητήματα.

Αγαπημένες ιστορικές προσωπικότητες;

Θα αναφερθώ σε τρεις. Στον Ελευθέριο Κ. Βενιζέλο, στον Όττο Φον Μπίσμαρκ και στην Μάργκαρετ Θάτσερ.

18 μήνες κυβέρνηση Ν.Δ., Θετικά/Αρνητικά;

Αποτελεσματική, άνετη 4ετία, λογικά και 8ετία. Παράγει έργο, εσωτερικά και εξωτερικά. Θα ήθελα με πιο γοργούς ρυθμούς να τονώσει την νεανική εργασία και την επιχειρηματικότητα, οικονομική ενίσχυση etc. για τις/τους της γενιάς μου. Σε θέματα Άμυνας και Διπλωματίας είμαι ικανοποιημένος ως Έλληνας. Δημιουργεί σταθερότητα σε πολλα ρευστα ζητηματα παρα τα ορισμενα λάθη, κάποιων πολύ συγκεκριμένων υπουργών. Δεν πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές!

Ποια είναι η άποψη σου για τις παρακάτω προσωπικότητες;

Αλέξανδρος Τσίπρας: Δεν έχει καεί ακόμη. Προσοχή! Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον αντίπαλο.
ΚΙΝΑΛ: Αν χρειαστεί, κάποια μέρα, συγκυβέρνηση με Κ. Κ. Μητσοτάκη. Μακάρι να βγάλουν (ΤΗΝ) σωστή Πρόεδρο σε λίγους μήνες…
Ντόρα Μπακογιάννη: aDORAble. Την αγαπώ και την θαυμάζω από το 2009 και πιο πριν, ‘’centre-right to the bone’’!
Απόστολλος Τζιτζικώστας: Μακεδονάρχης!
Εύα Καϊλή: ”Σιδηρά Κυρία” της κεντροαριστεράς!
Κωνσαντίνος Ζέρβας: Ικανός.
Κωνσταντίνος Μπακογιάννης: Καινοτόμος.
Εμμανουέλ Μακρόν: Τον εκτιμώ πολύ! Αποτελεί πρότυπο πολιτικού ανδρός, του σήμερα και του αύριο.
Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ: Μακάρι να είχαμε μερικές σαν εκείνη στην Ελλάδα!

Ντόναλντ Τραμπ ή Τζον Μπάιντεν; Θα ήθελα την γνώμη σου μετα τα ακραία και αιματηρά γεγονότα στο αμερικανικό Καπιτώλιο.

Τίποτα από τα δυο. Εκτιμώ διαχρονικά την κα. Χιλαρι Ρ. Κλίντον. Σίγουρα Δημοκρατικό Κόμμα Η.Π.Α., μα δεν με καλύπτει πολιτικά κανείς από τους 2, λυπάμαι. Εύχομαι η διοίκηση Τζ. Μπάιντεν να έχει να δώσει μόνο καλά στην Ελλάδα, την Ανατολ. Μεσόγειο και την ευρύτερη γειτονιά μας. Είναι στενάχωρη ελαφρώς η παρούσα κατάσταση, κοινωνικά και πολιτικά. Ειδικά μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα. Που φταίει καθαρά ο στενός πυρήνας και οι συνεργάτες Ντ.Τραμπ και ο ίδιος αρκετά! Νομίζω ότι μόνο η Ιβάνκα Τραμπ μπορεί να σωθεί από αυτή την καταστροφική πορεία του, ας πούμε, του Τραμπισμου. Δυστυχώς με τα παρόντα δεδομένα είναι ντροπή και αίσχος να λέει κάποιος ‘’είμαι τραμπικος’’! Ας πρόσεχαν… δεν το χαν δει το κακό να έρχεται;

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι και απαραίτητοι συνεργάτες σου;

Α είναι αρκετοί… Βόσσου Μάγδα, Νικολοπούλου Αναστασία (χωρίς εκείνη θα είχα ένα χέρι), Γιαννέλου Χριστίνα, Μπακογιάννη Μαρία, Κυριακίδου Φαίη, Ντάμπου Μαρία, Κατερίνα Δαουτάκου, Σταμπολής Γιώργος (μοναδικός φωτογράφος και υπέροχος φίλος μου) και φυσικά, Κουτσουπιά Φ. Μαρία-Ωραιοζήλη, που μια μέρα θα την θαυμάσουμε πολύ ψηλά και το ξέρω. Παιδιά σας αγαπώ όλες και όλους και ας μην αναφέρω τα ονόματα σας! Να ξέρετε… ανταγωνίζομαι τα άτομα που ανέφερα. Και αυτό γιατί τους θαυμάζω πολύ! Άλλωστε είναι φίλες, φίλοι και πολλά παραπάνω για μένα. Είναι αξιόλογα άτομα στον κλάδο τους, γεμάτα Φως.

Τι εύχεσαι για την καινούρια χρονιά και ποιοι είναι οι κοντινοί σου στόχοι;

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου σε συγγενείς, φίλες, φίλους, συνεργάτες, αντιπάλους και εχθρούς… ΥΓΕΙΑ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ. Θέλω να γίνω και να γίνουμε καλύτεροι ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Τόσο απλό… ”Να είμαστε ρεαλιστές, μα επιδιώκουμε το αδύνατο!” Αξίζει να παλεύουμε, αξίζει να προσπαθήσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε. Εμείς είμαστε οι κυρίαρχοι και οι διαμορφωτές του μέλλοντος μας. Ζούμε σε φιλελεύθερη κοινωνία γεμάτη ευκαιρίες. Όπως έλεγε και ο Παύλος Κ. Μπακογιάννης: ‘’Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα!» Να κοιτάμε ψηλά!

Αν μπορούσες να γίνεις κάποιος άλλος για μία μέρα ποιον ή ποια θα επέλεγες; Ποια/Ποιον θαυμάζεις. Έχεις κάποιο πρότυπο;

Δεδομένο ότι θαυμάζω τους γονείς μου. Δεν έχω στο νου μου κάποια/κάποιον. Θα ήθελα να γίνω εκείνος που θα μπορούσε να δώσει έντονες νότες αισιοδοξίας και φωτός στον κόσμο, ελπίδα και κουράγιο. Σε άτομα, της προκοπής, της πραγμάτωσης και σε αυτούς που λατρεύουν τη δουλειά. Αυτά τα άτομα σέβομαι και αγαπάω. Αυτούς θέλω να στηρίζω. Ας είναι τα χρόνια μας γεμάτα Ελευθερία, Ελλάδα και Φως!

10
10