ΑΝΝΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΗΔΗ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η Βουλευτής της ΝΔ Άννα Ευθυμίου, ως μάχιμη δικηγόρος με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, συμμετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία αποτελείται από τους τομείς της εργασίας και της υγείας, δύο εξαιρετικά κρίσιμους τομείς. Πιστεύει ότι τίποτα δεν αλλάζει με μαγικό τρόπο. Όμως, με σχέδιο και με σκληρή δουλειά ξέρει να επιτυγχάνει τους στόχους της.  Είναι αφοσιωμένη στην πολιτική και τη νομική αλλά η οικογένεια της αποτελεί πρώτιστο μέλημα.

Τι καινούργιο πιστεύεις ότι έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ;

Έφερε ένα νέο, πιο ποιοτικό μοντέλο διακυβέρνησης, ανακούφιση στα νοικοκυριά, τόνωση στην αγορά. Από τις πρώτες μέρες, βήμα-βήμα, υλοποιούμε όλα όσα είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά και μάλιστα νωρίτερα από ότι είχαμε δεσμευτεί. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τα χαμηλά εισοδήματα παίρνουν «ανάσα» με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι καρκινοπαθείς δεν σχηματίζουν πλέον ουρές ντροπής στα φαρμακεία, η αστυνομία βγαίνει ξανά στις γειτονιές ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και η νέα σχολική χρονιά βρήκε τα σχολεία με τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους. Με λίγα λόγια, βελτιώνεται μέρα με τη μέρα η καθημερινότητα των πολιτών, μέσα από μια σειρά πρακτικών πρωτοβουλιών και θεσμικών αλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα», που ψηφίστηκε πρόσφατα και με το οποίο – όπως ανέφερα κατά την ομιλία μου στη Βουλή – ενθαρρύνεται η πλήρης απασχόληση, ενώ οι επενδύσεις εισέρχονται στην ψηφιακή εποχή, ξεπερνώντας τους σκοπέλους της γραφειοκρατίας.

Είσαι ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα πορεία σου, στα νέα σου καθήκοντα;

Τα καθήκοντά μου στο ελληνικό κοινοβούλιο συμβαδίζουν με το δικηγορικό επάγγελμά μου, που ασκώ από το 2004, ως μάχιμη δικηγόρος με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο. Συμμετέχω στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία αποτελείται από τους τομείς της εργασίας και της υγείας, δύο εξαιρετικά κρίσιμους τομείς, ιδίως για τις ευπαθείς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα, με τον τομέα της εργασίας έχω ασχοληθεί επισταμένως μέσα από την επαγγελματική μου πορεία γνωρίζοντας καλά και υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο «κηρύσσουμε πόλεμο» στην αδήλωτη εργασία και προάγουμε την πλήρη απασχόληση, ενώ, ταυτόχρονα, ωθούμε τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τους εργαζόμενους στην επιχειρηματική επιτυχία, θεσπίζοντας ένα πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων. Επίσης, με το νέο ασφαλιστικό που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση στόχος είναι να καταργηθούν οι άδικες για τους συνταξιούχους διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βλέποντας, λοιπόν, την κυβέρνηση να στέκεται εμπράκτως αρωγός στους συμπολίτες μου και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις να υλοποιούνται στο ακέραιο, μόνο ικανοποίηση μπορώ να αισθανθώ για το νέο μου «ρόλο» στο ελληνικό κοινοβούλιο, που μου δίνει την ευκαιρία να προσφέρω και να δημιουργήσω μαζί με την υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου;

Όπως προανέφερα, ένας από τους στόχους μου είναι να βοηθήσω στην πράξη εργαζόμενους και συνταξιούχους και να υπερασπιστώ τα δικαιώματά τους με την εφαρμογή θεσμικών αλλαγών. Παράλληλα, στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες, με βιώσιμο τρόπο, ώστε να ανασχεθεί το brain drain στη χώρα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πολιτική της κυβέρνησης, με τις φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να ανέβουν οι μισθοί σταδιακά και να ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις, που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. Έτσι, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι νέοι και οι νέες που μετανάστευσαν εξαιτίας της ανεργίας και της οικονομικής δυσπραγίας. Αυτό είναι και το μεγάλο μας στοίχημα: να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον αξιοκρατίας, με επαγγελματικές ευκαιρίες, που θα καταστήσει τη χώρα μας ξανά πρώτη επιλογή των Ελλήνων του εξωτερικού για τη σταδιοδρομία τους.

Αν μπορούσες να αλλάξεις μαγικά κάτι, τι θα άλλαζες;

Δεν μου αρέσει να μιλάω υποθετικά, ούτε να ελπίζω ότι κάτι μπορεί να αλλάξει με μαγικό τρόπο. Στη μέχρι τώρα πορεία μου, τόσο στη δικηγορία, όσο και στην πολιτική, έχω αποδείξει ότι πατάω στα πόδια μου και ενεργώ με γνώμονα τη λογική. Σημαντικό για μένα είναι να υπάρχει σχέδιο και με σκληρή δουλειά, όπως έκανα πάντα, να επιτυγχάνω τους στόχους μου.

Ζεις μια νέα πραγματικότητα, ως βουλευτής, είναι τα πράγματα όπως τα περίμενες;

Η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι για μένα κάτι καινούργιο. Από τα φοιτητικά μου χρόνια συμμετείχα στο πολιτικό γίγνεσθαι, ως μέλος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ. Έπειτα ασχολήθηκα με την τοπική αυτοδιοίκηση, ως δημοτική σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, έχω θητεύσει σε διάφορες κομματικές θέσεις, με σημαντικότερη αυτή της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στα ΜΜΕ της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, έχω αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση, συμμετέχοντας σε κοινωνικές οργανώσεις. Θεωρώ ότι ο πολιτικός πρέπει να έχει άμεση επαφή με τον κόσμο, να δουλεύει, να έχει κολλήσει ένσημα. Γι’ αυτό και το μόνο που έχει αλλάξει από την εκλογή μου ως βουλευτής είναι οι υποχρεώσεις μου, που έχουν αυξηθεί, αλλά και οι ευθύνες μου απέναντι στην κοινωνία. Παραμένω ενεργός πολίτης, συνεχίζω την επαγγελματική μου διαδρομή και κρατώ την πόρτα του γραφείου μου ανοιχτή για τους συμπολίτες μου.

Ποια είναι η σχέση σου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πώς κρίνεις τη μέχρι τώρα πορεία του ως πρωθυπουργό;

Σέβομαι, τιμώ και εκτιμώ τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και κυρίως πιστεύω σε αυτόν, γιατί θέλει να κάνει πράξη όσα έχει υποσχεθεί και ήδη εμπράκτως από τα πρώτα βήματά του στο τιμόνι της χώρας μας τα υλοποιεί. Όσον αφορά το πρωθυπουργικό έργο, πιστεύω ότι κρατά το πηδάλιο της χώρας με σταθερότητα και αξιοπιστία. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στα σχόλια των συμπολιτών μου που λαμβάνω καθημερινά. Οι περισσότεροι μου λένε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προετοιμαστεί και ήταν έτοιμος να κυβερνήσει. Και πράγματι το απέδειξε από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης, από τους νόμους που πέρασε μέσα στο καλοκαίρι και από τις ενέργειες του να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είσαι μια γυναίκα με πολλούς ρόλους: Δικηγόρος, μαμά, σύζυγος και βουλευτής. Πώς τα καταφέρνεις;

Με τη δύναμη που αντλώ από την οικογένειά μου, που μου συμπαραστέκεται σε κάθε μου βήμα, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, είτε στο χώρο της πολιτικής. Οι απαιτήσεις για όλους αυτούς τους ρόλους είναι πολλές. Όμως αν αγαπάς αυτό που κάνεις, μπορείς να ξεπεράσεις τα εμπόδια.

Έχεις βρεθεί ποτέ σε δίλημμα να πρέπει να επιλέξεις κάτι από όλα; 

Δεν έχω κληθεί προς το παρόν να αντιμετωπίσω τέτοιου είδους διλήμματα. Θεωρώ ότι με τον σωστό προγραμματισμό και πολλή δουλειά, όλα μπορούν να συνδυαστούν.

Κατά την προεκλογική περίοδο ήσουν έγκυος. Πώς κατάφερες να ανταπεξέλθεις; 

Σίγουρα η περίοδος της εγκυμοσύνης για μία γυναίκα εμπεριέχει πολλές δυσκολίες. Το ίδιο και η προεκλογική περίοδος για έναν πολιτικό. Η δεύτερη εγκυμοσύνη μου συνέπεσε με τον προεκλογικό αγώνα και πριν λάβω την απόφαση να είμαι υποψήφια το σταθμίσαμε με το σύζυγό μου, προτάσσοντας πάντα το μέτρο και την οικογένεια. Ήμουν αποφασισμένη να διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου, γιατί πιστεύω ότι ο πολιτικός πρέπει να κάνει πράξη τα «πιστεύω» του. Πρέπει να ζει την καθημερινότητα, να έχει προσφέρει και να έχει δώσει λύσεις. Συγκαταλέγομαι σε αυτούς που θέτουν την ατομική πρωτοβουλία στην υπηρεσία της συλλογικής ευημερίας, οπότε όσες δυσκολίες κι αν εμφανιστούν στο δρόμο μου, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι αυτό που δικαιώνει την ανάγκη μου για προσφορά. Η αμέριστη συμπαράσταση που είχα από την οικογένειά μου, το σύζυγό μου και τον γιο μου, με βοήθησε όχι μόνο να ανταπεξέλθω, αλλά και να κερδίσω την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Είναι το γούρι σου το νέο μέλος της οικογένειας;

Το γεγονός ότι η γέννηση της κόρης μου ήρθε μαζί με την εκλογή μου ως βουλευτής, σαφώς και είναι μια ευχάριστη συγκυρία. Ωστόσο, η επιτυχία μου αυτή δεν βασίζεται στην τύχη, αλλά στη σκληρή δουλειά πολλών ετών, γι’ αυτό και δεν είναι μπορώ να κάνω λόγο για γούρια. Μπορούμε, όμως, να πούμε ότι το νέο αυτό μέλος ήρθε να μεγαλώσει την οικογένειά μας και να προστεθεί στα πλέον αγαπημένα μου πρόσωπα, που με την αγάπη τους μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσω.

Πόσο σημαντική είναι για σένα μια ισορροπημένη οικογενειακή ζωή;

Η οικογένεια για μένα αποτελεί πρώτιστο μέλημα. Είναι ο πιο σημαντικός συνεκτικός κρίκος της κοινωνίας μας. Πιστεύω απόλυτα στο θεσμό. Για εμάς τους Έλληνες η οικογένεια αποτελεί ύψιστο αγαθό. Η οικογένειά μου είναι η κορωνίδα μου και το πιο σημαντικό επίτευγμά μου. Άλλωστε, όπως προανέφερα, αν δεν είχα την αγάπη και τη συμπαράσταση της οικογένειας μου, δεν θα τα είχα καταφέρει.

Οι πολίτες για τι σου παραπονιούνται;

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πια ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να δουλέψει από την πρώτη μέρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας κι αντί να παραπονιούνται, εστιάζουν πλέον στις αλλαγές που βιώνουν στις δουλειές, τα σπίτια, τις τσέπες τους.  Από την επαφή μου με τους συμπολίτες μου, αυτό που προβληματίζει τους περισσότερους είναι ο μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων που έφυγαν για να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, καθώς και ο αγώνας όσων έμειναν, για να μπορέσουν να δημιουργήσουν. Κοιτώντας τους συμπολίτες μου στα μάτια, μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει ανοιχτή στο διάλογο και θα συνεχίσει τη μάχη, ώστε να περιφρουρήσει το δικαίωμα αυτών των νέων στη δίκαιη εργασία.

Τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι θα φέρει την ανάπτυξη στη χώρα μας;

Η χώρα μας ήδη μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Ο κύκλος των δύσκολων και επώδυνων περικοπών στο ασφαλιστικό σύστημα κλείνει οριστικά. Μειώνονται οι φορολογικοί δείκτες και ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις και συνεπώς για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Δρομολογούμε την αναμόρφωση του συστήματος υγείας και του εθνικού συστήματος πολιτικής προστασίας.  Προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια και θεσπίζουμε το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό. Διαθέτοντας ολοκληρωμένο σχέδιο, σοβαρότητα, ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα πορευόμαστε με σταθερά βήματα σε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας.

Υπάρχει «φως στο τούνελ»;

Η Ελλάδα έχει βγει πλέον από το τούνελ της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας. Η οικονομία έχει εισέλθει σε μια αναπτυξιακή δυναμική και οι πολίτες, που μέχρι τώρα είχαν συνηθίσει να ακούν εξαγγελίες για επιπλέον φόρους, αντιμετωπίζουν θετικά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του θετικού κλίματος που επικρατεί είναι η αύξηση του δείκτη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η πεποίθηση ότι «τα πράγματα πάνε καλά», όπως άλλωστε καταδεικνύεται και από τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι οι πολίτες έχουν αποβάλει το αίσθημα επισφάλειας που είχε σφραγίσει τις προηγούμενες περιόδους. Όμως, αυτό δεν μας εφησυχάζει. Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά, εφαρμόζουμε το σχέδιο μας και προχωρούμε με πυξίδα την ανάπτυξη.

10
10