ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ: «ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΩ ΣΤΟ ”ΧΤΙΣΙΜΟ” ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ”ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ”»

Νέα, όμορφη, μορφωμένη, δυναμική, η Σοφία Ζαχαράκη, έχει καταφέρει να επικρατήσει, σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο -εκείνον της πολιτικής- και να ξεχωρίσει για το ήθος και τις επιλογές της.

Αποφοίτησε από το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών.

Η ενασχόληση της με τα κοινά ήρθε νωρίς, με τη συμμετοχή της στις δράσεις της Νεολαίας της ΝΔ, κυρίως στις Διεθνείς σχέσεις. Η πολιτική είναι για εκείνη, ένας τρόπος να εκφράσει τις αγωνίες και τις προσδοκίες της, σε μεγάλο βαθμό, αλλά να γνωρίσει και πολύ ενδιαφέροντα άτομα, με τα οποία έχει δημιουργήσει αληθινές φιλίες.

Σε μία όμορφη κουβέντα μαζί της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, αποκαλύπτει ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε στον «δύσκολο» χώρο της πολιτικής, εξομολογείται αν δέχτηκε ρατσισμό στην καριέρα της και εξηγεί τι θαυμάζει στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς κατάφερε με την αξία της να ανήκει στον στενό κύκλο των συνεργατών του.

Ποιο ήταν το έναυσμα σας για να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Η ενασχόλησή μου με την πολιτική δεν ξεκίνησε τώρα. Ήμουν ενεργή από μικρή, ας μην αναφερθούμε σε χρονολογίες (γέλια). Ενδιαφερόμουν για τα κοινά και παρακολουθούσα πολύ στενά τις εξελίξεις, από τα φοιτητικά μου χρόνια ακόμη, γιατί ασχολούμουν με τις Διεθνείς και τις Ευρωπαϊκές σχέσεις, άρα προσπαθούσα να συμμετέχω σε ένα πολύ δυναμικό τοπίο της χώρας, όσο μπορούσα βέβαια, ειδικά όταν μπήκα και στην αγορά εργασίας. Αυτό το «κάλεσμα», για την εναλλαγή πορείας μου -στο οποίο είπα «Yes I do!»- είχε χαρακτηριστικά τα οποία ήθελε να δώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Νέα Δημοκρατία, καλώντας ουσιαστικά και εμένα να συμμετέχω ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου.

Αυτό ήταν και το χαρακτηριστικό της ανανέωσης, αλλά και του εμπλουτισμού του πολιτικού σκηνικού με ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν είχαν καμία σχέση με την ενεργό πολιτική. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε ως «επιστέγασμα» σε μία προϋπάρχουσα πολιτική μου ανησυχία για συμμετοχή.

Πόσο δύσκολο είναι για μία εντυπωσιακή γυναίκα να αποδείξει ότι δεν έχει απλά μία ωραία εμφάνιση, αλλά είναι και ικανή για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του χώρου; Δεχτήκατε κάποιου είδους ρατσισμό;

Δεν έχω δεχτεί κανέναν ρατσισμό και είμαι πολύ ειλικρινής σε αυτό. Ποτέ δεν θα μπορούσα να σου πω ότι έχω δεχτεί κάποιου είδους παρενόχληση, αλλά ούτε και ρατσισμό στην πορεία μου, λόγω φύλου ή εμφάνισης, αν αποδεχτούμε ότι η εμφάνιση μου μπορεί να ήταν ελκυστική. Αντιμετωπίζω αρκετές καθημερινές δυσκολίες, αλλά ποτέ ρατσισμό. Έχουν γίνει άλματα στην κοινωνία μας, αναφορικά με την ισότητα των φύλων.

Υπάρχουν προκαταλήψεις, υπάρχουν παρωχημένες αντιλήψεις περί των γυναικών, που πρέπει να μειωθούν, αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι της ηλικίας μας, όλο και περισσότερο, το συγκεκριμένο θέμα του έχουν βάλει «ταφόπλακα». Αυτό το βλέπεις και από τον χώρο και τον χρόνο που σου δίνουν και για συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων, αλλά και στην εκτέλεση γιατί ούτως ή άλλως οι γυναίκες είμαστε πολύ καλές στην εκτέλεση των projects. Η σύγχρονη Ελληνίδα είναι πολύ μάχιμη και πολύ δραστήρια. Βέβαια, είναι και αδικημένη, γιατί προσπαθεί να καταφέρει με επιτυχία να είναι και μητέρα και σύζυγος, εγώ βέβαια δεν είμαι ούτε μητέρα ούτε σύζυγος, αλλά βλέπω και από την αδελφή μου και από την μητέρα μου, παλαιότερα, ότι προσπαθούσαν να αντεπεξέλθουν πλήρως και σε όποιες δυσκολίες τις αντιμετώπιζαν και αυτή είναι μία πολύ δύσκολη «εξίσωση». Ο περισσότερες γυναίκες προσπαθούμε να την λύσουμε με επιτυχία και την λύνουμε με επιτυχία αυτήν την «εξίσωση» με το να προσπαθούμε να τα βγάλουμε όλα εις πέρας.

Βεβαίως ένας άλλος τομέας που ίσως είναι κάπως δύσκολος είναι η γυναίκα πολιτικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα social media. Εκεί, πρέπει να αντιμετωπίσεις άλλου είδους δυσκολίες, ιδίως όταν μπορεί ο άλλος να είναι κάποιος ανώνυμος χρήστης του διαδικτύου, που κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του και το γεγονός ότι αυτός δεν έχει ούτε φωτογραφία, ούτε ονοματεπώνυμο, ενώ εγώ έχω και φωτογραφία και ονοματεπώνυμο.

Αυτό, όμως, ξεπερνά πολλές φορές τα φύλα, καθώς και τα δύο φύλα γινόμαστε θύματα αυτών των ανώνυμων «επιθέσεων». Δεν είναι κομμάτι ρατσισμού.

Εσείς δεχτήκατε κάποια τέτοιου είδους «επίθεση»;

Ναι, έχω δεχτεί. Στην αρχή «πονούσε» πάρα πολύ το στομάχι μου και στενοχωριόμουν πάρα πολύ, αλλά μετά αποφάσισα να μην δίνω πολύ σημασία, γιατί πρώτα από όλα δεν έχω χρόνο να απαντώ σε προσωπικές «επιθέσεις». Υπήρχε άνθρωπος που ήταν επικριτικός και είχε δίκαιο, ο οποίος μου έκανε αρνητική κριτική για μια τηλεοπτική μου εμφάνιση και υπήρχαν και δύο- τρεις άλλοι που είχαν κομματικό μένος και μιλούσαν με πολύ «σκληρό» τρόπο. Εκεί δεν θα απαντήσω, προφανώς. Με στεναχωρεί πάρα πολύ, θα προτιμούσα να μην γίνεται, αλλά επειδή ξέρω ότι γίνεται, προσπαθώ να είμαι προγραμματίστρια.

Το γεγονός ότι έχετε ελάχιστο προσωπικό χρόνο σας έχει προβληματίσει κάποια στιγμή;

Αυτός είναι ένας από τους προβληματισμούς μου. Όλο αυτό εγώ προσωπικά το βλέπω σαν μία επιμορφωτική και εκπαιδευτική άσκηση, καθώς και εγώ μαθαίνω, αλλά και κάποιος ακούγοντάς με ελπίζω να «παίρνει» κάποια πράγματα. Αυτό, στο τέλος της ημέρας, μου αφήνει μία ικανοποίηση. Από την άλλη, περνάει η μέρα χωρίς να το καταλάβω. Μακάρι οι 24 ώρες της ημέρας να μπορούσαν να γίνουν 34!  Τα διαλείμματα μου, πλέον, είναι πολύ μικρά και γίνονται ακόμη μικρότερα γιατί έχω και υποχρεώσεις εκτός Ελλάδας, καθώς παρακολουθώ και τα Ευρωπαϊκά και τα Διεθνή τεκταινόμενα.

Μπορεί να καλούμαι να μιλάω στο εξωτερικό ή να συνεισφέρω σε κάποια πάνελ, που σημαίνει ότι περνούν οι ημέρες και οι εβδομάδες χωρίς να το καταλάβω. Σκέψου ότι δεν αντιλαμβάνομαι πως από τον Σεπτέμβριο φτάσαμε στον Δεκέμβριο!

Υπάρχει κάτι που να σας έχει προβληματίσει μέχρι τώρα στην πορεία σας σε αυτόν τον χώρο;

Αρχικά υπάρχει ένας δημιουργικός προβληματισμός για το πώς μπορείς να είσαι σχετικός όταν μιλάς δημοσίως με τα προβλήματα του άλλου. Πολλές φορές ο λόγος του πολιτικού ή αυτού που θέλει να είναι στη «σφαίρα» της πολιτικής είναι γενικός.  Με ανησυχεί πάρα πολύ και με προβληματίζει αν αυτά που λέω είναι και εύληπτα, αλλά και σχετικά με την καθημερινότητα της καθεμιάς και του καθενός. Με προβληματίζει πολύ και η «τοξικότητα» στον δημόσιο διάλογο και πολλές φορές οι «συγκρούσεις». Δεν ξέρω αν μπορώ να αντεπεξέλθω σε κάτι τέτοιο, διεκδικώντας κι εγώ τον χρόνο μου στα πάνελ και στον διάλογο. Αυτή η «τοξικότητα» που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια με ενοχλεί πάρα πολύ. Δεν μπορώ να την «υπηρετήσω».

Ποιο πολιτικό πρόσωπο θαυμάζετε;

Αυτόν που θαυμάζω δεν είναι εν ζωή. Διάβαζα πάρα πολύ για τον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Είναι πολύ χαρακτηριστικά αυτά τα οποία έλεγε. Οι φράσεις του είναι φράσεις που ακόμη θα δεις και θα ακούσεις σε πολλές ομιλίες πολιτικών. Είχε μία δυνατότητα να διαβάζει την πραγματικότητα, αλλά και να μιλάει προφητικά, κάτι που τον χαρακτηρίζει.

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε;

Δουλεύοντας στην ομάδα του τον τελευταίο καιρό, καθώς δεν τον ήξερα πριν -δεν είχα ξαναδουλέψει, ούτε είχα κάποια επαφή μαζί του- αυτό που παρατηρώ και αποτελεί και παράδειγμα προς μίμηση είναι η εργατικότητά του. Ξέρει πολύ βαθιά τα θέματα και θέλει ούτως ή άλλως να εκτίθεται και σε καινούργιους συνομιλητές, οι οποίοι είναι από την κοινωνία των πολιτών, από την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα.

Προσπαθεί να μιλήσει μία γλώσσα η οποία είναι απαλλαγμένη από ιδεοληψίες και έχει και την διεθνή οπτική. Ίσως επειδή κι εγώ προσπαθώ να έχω την διεθνή οπτική, να προσπαθώ να βλέπω τι δούλεψε και τι δεν δούλεψε στο εξωτερικό, το παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ορθός λόγος και σχετικός με την καθημερινότητα του κάθε πολίτη είναι εκείνα που τον χαρακτηρίζουν επίσης.

Ποιο είναι το όνειρό σας, το όραμά σας, στον χώρο της πολιτικής;

Το όραμά μου είναι να συμβάλλω πιο πολύ στο «χτίσιμο» και όχι στο «γκρέμισμα». Επειδή η πολιτική με την κοινωνία είναι συγκοινωνούντα δοχεία και όλοι εμείς, που δεν ήμασταν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, και παρατηρούσαμε τα χρόνια μας, που ήταν τα δημιουργικά, να γίνεται όλη αυτή η κοσμογονία της κρίσης, που μας περιόρισε πάρα πολύ εμάς και τις προσδοκίες μας. Με ενδιαφέρει να είμαι συγκεκριμένη, να μπορώ να καταλαβαίνω αυτό που μου λένε, να καταλαβαίνουν κι αυτοί αυτό που τους λέω κι αν μπορώ να συμβάλλω κι εγώ. Από την εμπειρία που είχα μέχρι τώρα στην εκπαίδευση, από την εμπειρία που είχα μέχρι τώρα στα κομμάτια των Ευρωπαϊκών υποθέσεων, αν μπορώ να είμαι σχετική με την χάραξη ενός σχεδίου και την επίτευξη ενός οράματος θα είμαι πολύ ικανοποιημένη!

Στον ελεύθερο σας χρόνο με τι ασχολείστε;

Όταν έχω μικρά διαλείμματα, τα αφιερώνω στα ανίψια μου και στους φίλους μου, οι οποίοι κάνουν φοβερή υπομονή μαζί μου. Τα μηνύματά τους είναι μηνύματα απελπισίας (γέλια).

10
10