ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ: «Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ »

Πρόκειται για μια από τις πιο ισχυρές γυναικείες προσωπικότητες. Δημιουργική, γοητευτική, φιλόδοξη αλλά και συγκρατημένη γνώρισε την επιτυχία αμέσως, αφού η δουλειά της είναι ξεχωριστή. Το πλήθος την ακολουθεί σε κάθε της επαγγελματικό βήμα, δείχνοντας έτσι τη στήριξή του σε μια μοναδική ζωγράφο.

Θα ήθελα να πάμε μερικά χρόνια πίσω και να μου πεις πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την ζωγραφική.

Άκου! Δεν θα σου πω τα γνωστά, ότι δηλαδή από μικρή μου άρεσε να ζωγραφίζω κλπ. Φαντάζομαι σε όλους άρεσε αυτό! Αυτό που πρέπει να σκεφτεί ο κόσμος, είναι ότι τις στιγμές, που είμαστε φορτισμένοι και θέλουμε να φύγουμε πάνω από τα άγχη μας, τις στιγμές που θέλουμε να καθαρίσει το μυαλό μας, ο καθένας από εμάς, πάντα κάνει κάτι που τον χαλαρώνει! Άλλος πάει γυμναστήριο, άλλος μαγειρεύει κοκ.

Εγώ λοιπόν θυμάμαι στο παρελθόν, ότι εκείνες τις στιγμές ή έγραφα ποιήματα, διότι έτσι ήθελα να εκφράσω τον ψυχικό μου κόσμο ή ζωγράφιζα. Σε νεαρή ηλικία, μυήθηκα στην ζωγραφική και στο κολάζ, με μέντορα μου την τότε καθηγήτρια καλλιτεχνικών στο σχολείο και τωρινή γνωστή γλύπτρια,η οποία είχε δει την διαφορετικότητα μου σε ότι δημιουργούσα και με ενθάρρυνε να συνεχίσω! Επειδή όμως είχα πλήρη επίγνωση της διαφοράς του ψυχικού από τον υλικό κόσμο και επειδή πάντα μου άρεσαν οι επιχειρήσεις και γενικά η αδρεναλίνη που δημιουργεί η δράση, καθώς επίσης κατάγομαι από οικογένεια έντονης αδρεναλίνης στον τομέα αυτό,αποφάσισα να ακολουθήσω τους ρυθμούς της και πορεύτηκα στον δρόμο του management marketing και αργότερα έκανα στρατηγική επιχειρήσεων!

Το όνειρο μου από μικρή δεν ήταν να γίνω ζωγράφος. Αντίθετα με φανταζόμουν πάντα να εργάζομαι σε χώρο όπου θα μπορούσα να συναναστρέφομαι με πολύ κόσμο μεν, αλλά ταυτόχρονα να μπορώ να παράγω και να δημιουργώ. Έτσι και έγινε στην πορεία.

Επέλεξα έναν δρόμο, όπου ήμουν περικυκλωμένη από συνεργάτες, που περίμεναν λύσεις από εμένα και το μυαλό μου ήταν μονίμως γεμάτο από κάθε λογής θέματα και προβλήματα, που έπρεπε να φέρω εις πέρας! Δεν θα επέλεγα ποτέ να πάω καλών τεχνών στην ηλικία που έπρεπε να πάρω την πιο κρίσιμη απόφαση για το μέλλον μου, διότι είμαι ένα άτομο ιδιαίτερα παραγωγικό, το οποίο στηρίζεται στον εαυτό του.

Έπρεπε λοιπόν, πρώτα να εξασφαλίσω την οικονομική μου ανεξαρτησία και μετά τα  υπόλοιπα.

Επίσης ανέκαθεν πίστευα ότι η τέχνη είναι έκφραση ψυχής και όχι επάγγελμα. Το ιδανικό φυσικά θα ήταν να είναι και τα δυο, αλλά κανένας ζωγράφος δεν ξεκινάει αμέσως να ζει από αυτό! Φανταστείτε ότι δεν έχω δεχτεί να πάρω παραγγελία για κάποιο χώρο, η οποία δεν συμβαδίζει με εμένα, αλλά με τα χρώματα του σαλονιού! Ποτέ!

Η τέχνη σε όλους τους τομείς είναι έκφραση. Όταν δεν μπορεί να ακουστεί η φωνή σου, μιλάς με άλλους τρόπους! ‘Έτσι λοιπόν, όταν πλέον είχα αφήσει μια μεγάλη παρακαταθήκη στον χώρο των επιχειρήσεων της ομορφιάς και έχοντας πλέον δημιουργήσει τον δικό μας χώρο με τον σύζυγο μου, κατάλαβα ότι είχα κάνει τον κύκλο μου και πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με ότι λάτρευα πολύ και έκανε το μυαλό μου να ξεφεύγει. Το έχω ξαναπεί ότι θέλω να βλέπουν τα έργα μου και να βλέπουν την ψυχή μου! Ήθελα λοιπόν, να μεταδώσω όλο αυτό μεν, αλλά ήθελα να το κάνω και σωστά.

‘Έτσι λοιπόν, σε μεγάλη ηλικία αποφάσισα να κάτσω στα θρανία και ξεκίνησα να φοιτώ στο κολλέγιο vakalo art and design, όπου έκανα σχέδιο, ζωγραφική, κολάζ και ιστορία της τέχνης. Μετά από αυτό,ανακάλυψα την Ασιατική φιλοσοφία και άρχισα να μελετώ την γλώσσα και την κουλτούρα της Κορέας, όπου φτάσαμε στο σήμερα που γνωρίζει ο κόσμος!

Είσαι άτομο με κοινωνικές ευαισθησίες. Θα ήθελα να σταθούμε λίγο στις πρωτοβουλίες που παίρνεις και στις παρεμβάσεις που κανείς;

Είμαι άτομο με ιδιαίτερα κοινωνικές ευαισθησίες και γι αυτό κατά καιρούς, έχω δεχτεί να συμμετάσχω σε φιλανθρωπικά κινήματα. Φέτος μου έγινε η πρόταση, από γνωστή εταιρεία μόδας, να φιλοτεχνήσω το t-shirt, υπέρ της γυναικείας ενδυνάμωσης! Η επιλογή του προσώπου μου, ήταν καθαρά διότι ζωγραφίζω έντονα χρώματα, τα οποία μεταδίδουν χαρά και αισιοδοξία και γιατί πίσω από τα περισσότερα έργα μου βρίσκεται πάντα μια ιστορία.

Όταν θέλω να πω κάτι, προτιμώ να το ζωγραφίσω και μάλιστα με έντονα χρώματα, διότι 9 στις 10 φορές, θα με ρωτήσουν πως το εμπνεύστηκα και τότε θα ακούσουν τι έχω να πω. Διαφορετικά, όταν απλά κάτι το περιγράφεις με λόγια, τα περισσότερα τα «σκορπάει ο άνεμος»! Δεν συμμετέχω σε οτιδήποτε μου προταθεί, αλλά όταν πρέπει να “φωνάξω» δυνατά μέσω της τέχνης μου, θα το κάνω με πολύ χαρά!

Μίλησε μου λίγο για τις εκθέσεις σου και για την τωρινή που λαμβάνει χώρα στη Μύκονο.

Η πρώτη μου solo έκθεση, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο τεχνών τον περασμένο Νοέμβριο με τίτλο: «ΕΓΕΝΕΤΟ ΦΩΣ», όπου παρουσίασα μια μεγάλη γκάμα έργων και η οποία για να ολοκληρωθεί απαιτούσε αμέτρητες ώρες εικαστικής δουλειάς και μελέτης! Προσπάθησα μέσω της τέχνης να ενώσω τον Ελληνικό με τον Κορεατικό πολιτισμό. Για να πετύχει αυτό, έπρεπε να μυηθώ στην κορεατική φιλοσοφία και γλώσσα, η οποία παρεμπιπτόντως είναι ιδιαίτερη και πολύ διαφορετική και την οποία συνεχίζω φυσικά μέχρι σήμερα!

Μετά μου έγινε πρόταση να φιλοτεχνήσω το t-shirt, υπέρ της γυναικείας ενδυνάμωσης και στην συνέχεια συμμετείχα σε ομαδική έκθεση, στο πολεμικό μουσείο για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από την γέννηση του Εμίλ Ζατοπέκ, μαζί με τον αρχαίο Έλληνα ολυμπιονίκη Κοροιβο!

Αυτές τις ημέρες, ετοιμάζω την νέα έκθεση, με τίτλο «EUPHORIA», την οποία θα εγκαινιάσω στις 13/7 στην Μύκονο. Σε αυτήν την έκθεση θα παρουσιάσω έργα με το Ασιατικό στοιχείο, ως επικρατέστερο, αλλά με πολύ έντονα και δυνατά χρώματα, τα οποία δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ώστε το φως του ήλιου να τους δίνει τέτοιες αποχρώσεις, όπου βάζοντας τα στον καμβά μου, τα χρώματα να αποτυπωθούν στο έργο με τρόπο, που να βγάζουν προς τον θεατή το συναίσθημα της ευφορίας.

Βλέπετε, επέλεξα να δημιουργώ, σε έναν ιδιαίτερα φωτεινό χώρο, ο οποίος με βοηθάει να παίζω με το φως της ημέρας!

Μετά από την Μύκονο αναμένω τις ακριβείς ημερομηνίες, για να ταξιδέψει ένα μεγάλο μέρος του εγένετο φως στο Λονδίνο και μετά θα ακολουθήσουν κι άλλα και έχει ο Θεός!

Η κριτική σε βοηθάει ή σου κάνει τη ζωή δυσκολότερη;

Η κριτική, όταν είναι ανιδιοτελής και ειλικρινής, σαφώς και βοηθάει και καθοδηγεί! Εξάλλου όπως μου είχε πει στο παρελθόν ένας φίλος μου, ιστορικός τέχνης: «Το κοινό είναι αυτό που θα σε κρίνει» και είχε δίκιο! Φυσικά η χαιρέκακη κριτική, στο παρελθόν με στενοχωρούσε, αλλά όχι πλέον! Έχω φύγει πνευματικά πολύ μπροστά, για να κολλάω σε κάθε τι ασήμαντο. Είμαι από την φύση μου, ένας φιλοπρόοδος άνθρωπος, που βάζω στόχους στην ζωή μου, αλλά για να τους πετύχω, έχω εκπαιδευτεί στο να μάθω να ακούω προσεκτικά! Εξάλλου, ο στόχος δεν μπαίνει για να τον βλέπουμε, αλλά για να τον φτάνουμε!

Έχεις πρότυπα στη ζωή σου;

Σαφώς και έχω πρότυπα στην ζωή μου! Το να έχεις πρότυπα, σε βοηθάει να γίνεσαι καλύτερος! Δεν είμαι ανταγωνιστική, το θεωρώ χάσιμο χρόνου. Είμαι υπέρ του δέοντος υποστηρικτική και θα εκφράσω αυθόρμητα θαυμασμό μόλις το νιώσω!

Για εμένα, τα πρότυπα πρέπει να τα πιστεύουμε δυνατά και να τα εντάξουμε στους στόχους μας!

Πιστεύοντας σε αυτά, αυτόματα πιστεύεις και στην δύναμη που έχει η ψυχή του ανθρώπου! Μην με ρωτήσεις ποια πρότυπα έχω, διότι θα ήταν τετριμμένο να σου απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Απλά θα σου πω, ότι για εμένα πρότυπο είναι κάθε τι που σε κάνει να γίνεσαι καλύτερος!

10
10