ΤΑ 17 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Our Rating

10

Η υψηλή γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού, σήμερα και ο αντίκτυπος της είναι παγκόσμιος. Τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν απλά ένα σπορ για αριστοκράτες. Σήμερα οι οπαδοί του fine dining, είναι εκατοντάδες χιλιάδες, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις, κάνοντας την απαραίτητη κριτική, με οποιοδήποτε μέσο διαθέτουν.

Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι Γαλλία και Ιταλία ήταν μόνες τους στο «γήπεδο». Το σκηνικό άλλαξε άρδην με Ιαπωνία, Περού, Ισπανία και Αγγλία, να δίνουν βροντερό παρόν και να αλλάζουν τα δεδομένα του ανταγωνισμού.

Η επικοινωνία, η δημοσιότητα και η κοινοποίηση της γνώμης των δημοσιογράφων αλλά και των κριτικών, δημιούργησε μία νέα τάξη πραγμάτων, με όλο και περισσότερο κορυφαίους του είδους, να ξεπερνἀνε τα γευστικά σύνορα της πατρίδας τους και να συλλέγουν εμπειρίες από chef, που πλέον έχουν γίνει είδωλα, αφού τιμηθεί με αστέρια Michelin και Χρυσούς Σκούφους!

Η μεγάλη ποικιλομορφία που υπάρχει, οι νόστιμες εικαστικές συνθέσεις, οι σωστές εκτελέσεις, το δέσιμο των υλικών και της γεύσης, η εμπειρία και φυσικά η γνώση της αφαίρεσης, αποτελούν σημαντικά «όπλα» στην φαρέτρα ενός chef, που θέλει να κάνει την διαφορά και να καθιερωθεί στην γαστρονομική σκηνή της χώρας του.

Μετά από εκατοντάδες γευσιγνωσίες, τα τελευταία 5 χρόνια, κατέληξα σε 17 εστιατόρια βραβεβεύμενα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Απόστολος Αλτάνης, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Νίκος Σκλήρας, ο Βασίλης Μουρατίδης, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης και ο Κώστας Αθανασίου, συνθέτουν την dream team της γευσιγνωσίας στην Ελλάδα, όταν όλα αμφισβητούνται και κρίνονται. Τους διακρίνει η εμπειρία, η αποφασιστικότητα αλλά και το ταλέντο.

Σε αυτό φυσικά συνέβαλαν σημαντικά, η αύξηση του τουρισμού και οι τελευταίες κοινωνικές εξελίξεις.
Για πρώτη φορά βαθμολογώ τα καλύτερα εστιατόρια με κριτήρια αυστηρά και πάντα έχοντας σαν γνώμονα την διαχρονικότητα τους, αλλά και την ιστορία τους.

1. ALFREDOS GRAND DINING   19,5  (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  HYATT)

2. ΣΠΟΝΔΗ   19  (ΑΘΗΝΑ)

3. FUNKY GOURMET  18,9  (ΑΘΗΝΑ)

4. VAROULKO SEASIDE 18,8  (ΑΘΗΝΑ)

5. CTC  18,3  (ΑΘΗΝΑ)

6. ΙΘΑΚΗ  17,9  (ΑΘΗΝΑ)

7. GALAXY RESTAURANT 17,8   (ΑΘΗΝΑ  HILTON)

8. CASH  17,3 (ΑΘΗΝΑ)

9. NIKKEI PERUVIAN RESTO BAR  17  (ΑΘΗΝΑ)

10. GB ROOF GARDEN  16,9 (ΑΘΗΝΑ HOTEL GRANDE BRETAGNE)

11. ATHENEE  16,7   (ΑΘΗΝΑ)

12. CALYPSO (ΚΡΗΤΗ ΕΛΟΥΝΤΑ) 15,2

13. DUCK PRIVATE CHEFFING  15   (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

14. ETRUSCO (ΚΕΡΚΥΡΑ)  14,9

15. HYTRA  14,7    (ΑΘΗΝΑ)

16. MATSUHISA ATHENS  14,5

17. SQUIRREL 14 (ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ)

*Βαθμολογία από το 1 έως το 20

(Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στη στήλη restaurant και να διαβάσετε την εκάστοτε κριτική)