ΜΕΤΡΑ €6,8 ΔΙΣ ΓΙΑ 1,7 ΕΚΑΤ. ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, 700.000 ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ & 800.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το μήνυμα ότι στην κρίση αυτή δεν θα μείνει κανείς πίσω, έστειλε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας το νέο πακέτο μέτρων για τον μήνα Απρίλιο. Το πακέτο αυτό, όπως το παρουσίασαν οι υπουργοί κ.κ. Σταϊκούρας Βρούτσης και Γεωργιάδης,  προβλέπει τα εξής:

Α. Για τους εργαζόμενους

1.  επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.  Συνολικά μπορούν να τα λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

2.  Για όσους εργαζομένους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με οφειλές.

3. Παράλληλα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους επί του ονομαστικού τους μισθού για 45 μέρες στους εργαζόμενους αυτούς. Επιπλέον τούς παρέχεται, μεταξύ άλλων,  αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών τους προς την εφορία για τέσσερις μήνες, αλλά και  δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Σε αυτά τα μέτρα εντάσσονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου η ορισμένου χρόνου, με πλήρη η μερική η εκ περιτροπής απασχόληση.

Β. Για τις επιχειρήσεις, επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Καλύπτονται έτσι περίπου 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% των νομικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται είναι ελάχιστες αφού καλύπτονται από τις ευνοϊκές προβλέψεις πολιτείας το 86% των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας.

Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που εντάσσονται, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

– αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία, για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία μηνός Απριλίου

–  έκπτωση 25% εάν επιλέξουν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές

–  εάν οι πληρωτέες το μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές.

Τονίζεται ότι προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Το νέο πλαίσιο καλύπτει και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανεξάρτητου Νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου 4 θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστροφής προκαταβολής για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων

Γεωργιάδης: Τρίμηνη αναστολή υποχρεώσεων

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και οι ενώσεις διαχειριστών δανείων έχουν δεσμευτεί ότι όσοι ανήκουν στην προστασία δικαιούνται αυτόματα τρίμηνη αναστολή των υποχρεώσεών τους.

Θεσπίζεται παράλληλα το σχήμα επιστρεπτέας προκαταβολής για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε δυο πεδία η μάχη που δίνουμε, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η πρώτη στο υγειονομικό πεδίο η δεύτερη στο οικονομικό, ανακοινώνοντας τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει για τους μήνες Απρίλιο – Μάιο και Ιουνιο, την αποπληρωμή όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

Αναζητείται λύση στο ζήτημα των επιταγών. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό.

Κατατίθεται στις αρχές Απριλίου 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι οι τρεις πρώτες δέσμες μέτρων και η τέταρτη που ανακοινώνεται σήμερα, συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που έγκαιρα αποφάσισε η κυβέρνηση ανακουφίζοντας εργαζόμενους και εργοδότες και με κοινό παρονομαστή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

1η Απριλίου θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους στην γγ του υπουργείου Εργασίας ώστε και εκείνοι να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά έντυπα για μείωση 40% μισθώματος κατοικίας και για να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Από σήμερα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα λειτουργεί νέα φόρμα υποβολής, εμπλουτισμένη με ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας.

Bρούτσης για επιστήμονες:  Voucher 600 ευρώ τον Απρίλιο, από τον Μάιο και αυτοί στα 800 ευρώ

Στήριξη των έξι επιστημονικών κλάδων από πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω εκπαιδευτικού επιδόματος 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο. Το ποσό θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο και η πρώτη δόση θα ξεκινήσει να καταβάλεται εντός Απριλίου.

Το ρεπορτάζ του newmoney

Το ολιστικό σχέδιο προβλέπει νέα λίστα ΚΑΔ, κρατικές εγγυήσεις, κοινοτικά κονδύλια, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.  Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να βάλουν τέλος στον «πόλεμο των ΚΑΔ» και για τα 600 ή 800 ευρώ «σαν να ήταν αυτά το εμβόλιο ή το φάρμακο» για τον Κορωνοϊό. Όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο σήμερα  θα ανακοινωθεί ένα μεγάλο συνεκτικό σχέδιο με αλλαγές και νέα μέτρα και, ανάμεσα σε άλλα:

-θα διευρυνθεί η λίστα κλάδων και επαγγελμάτων  (ΚΑΔ) που πλήττονται

– θα υπάρξει λύση και για τα 600 ευρώ «επιταγή κατάρτισης» που θα δινόταν στους επιστήμονες επαγγελματίες. Μετά τις αντιδράσεις δικηγόρων, λογιστών κλπ που αρνούνται το «κουπόνι» των 300+300 ευρώ, η κυβέρνηση κάνει πίσω. Πιθανώς να λάβουν έτσι και αυτοί την επιδότηση των 800 ευρώ. Ωστόσο «η ιδέα ήταν να δοθούν χρήματα από αναπτυξιακά κοινοτικά κονδύλια αντί να βγουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μη κοπούν τα κονδύλια αυτά από άλλες ανάγκες».

-ανακοινώνεται λύση για τις μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές,  με «επιταγοδάνεια» (κεφάλαιο κίνησης από τράπεζες αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια) προκειμένου να τις καλύψουν πριν «σκάσουν» μέσα σε 75 μέρες οι εκδότες.

Eπιπλέον η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει και την προστασία για την α΄κατοικία. Πληρωμές φόρων και υποβολές δηλώσεων μετατίθενται, ενώ μειώνεται ενδεχομένως και το απαιτούμενο όριο 30% για πληρωμές με πλαστικό χρήμα (καθώς οι οικογενειακές δαπάνες περιορίζονται πλέον σε τρόφιμα και φάρμακα).

Ωστόσο οι εξαγγελίες και τα μέτρα στήριξης θα μείνουν κενό γράμμα, αν δεν προβούν έγκαιρα όλοι οι ενδιαφερόμενοι στις δηλώσεις και αιτήσεις που απαιτούνται.  Ξεκινά έτσι «η μάχη της πλατφόρμας» καθώς πρέπει άμεσα:

– μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες αφού βγει η νέα ΠΝΠ και στην ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στην ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, οι εκδότες επιταγών θα δηλώνουν τις μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές τους πριν «σκάσουν»

μέχρι την Τρίτη 31 Μαρτίου στην πλατφόρμα της Εργάνης οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν αν έκλεισαν, πόσους απέλυσαν και πόσες αναστολές συμβάσεων εργασίας έκαναν, τα επαγγελματικά μισθώματα που «κουρεύονται»  κατά 40% κλπ, για να ενταχθούν όλοι μαζί (επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων) στα μέτρα στήριξης.

-στη νέα πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας που θα ανοίξει από την Πρωταπριλιά, κάθε εργαζόμενος θα δηλώνει σε ποιον εργοδότη δούλευε για να λάβει 800 ευρώ και αναστολές πληρωμών φόρων

Στις διαδικασίες αυτές μπαίνουν πλέον όλο και περισσότεροι, αφού από προχθες προστέθηκαν και επιχειρήσεις των οποίων επλήγη η Δευτερεύουσα ΚΑΔ (κατ’ ουσίαν όμως η κύρια  δραστηριότητά τους με βάση τα πραγματικά έσοδα) καθώς επίσης και οι εργαζόμενοί τους, αλλά και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τα οποία αυτοί εκμισθώνουν. Με την απόφαση Βεσυρόπουλου δόθηκε πλέον εντάσσονται και όσοι είχαν δευτερεύουσα ΚΑΔ στην οποία είχαν μεγαλύτερα έσοδα το 2018 (δήλωση 2019) από όσα είχαν στην κύρια.

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζητά από τις τράπεζες να επεκτείνουν την αναστολή πληρωμών δόσεων που προσφέραν έως 30 Σεπτεμβρίου στις συνεπείς επιχειρήσεις, και στα φυσικά πρόσωπα. Σε μια εποχή όπου ακόμα και το ΔΝΤ ενεργοποιεί διαδικασίες ελάφρυνσης χρέους για οικονομικά αδύναμες χώρες λόγω καταστροφής, αναμένονται θετικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και από τις ελληνικές τράπεζες.

Πηγή: newmoney.gr