ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: «ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ: ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ»

Κυριαρχεί σ’ ένα από τα πιο νευραλγικά Υπουργεία της Ελληνικής Κυβέρνησης, αυτό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η Υφυπουργός κα Δόμνα Μιχαηλίδου εδώ και 14 μήνες, χειρίζεται με απόλυτη επιτυχία, τις αρμοδιότητες Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που της εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η γνώση, η ευαισθησία, η διορατικότητα, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα, αποτελούν μερικά από τα στοιχεία, που χαρακτηρίζουν την Υφυπουργό Εργασίας, σε μία ιδιαίτερα «δύσκολή» περίοδο, που διανύει τόσο η χώρα μας, όσο και το σύνολο των ξένων χωρών, λόγω της πανδημίας του κορωναϊού.

Η κα Μιχαηλίδου, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Lifestyleoptios.gr.

Κα Υπουργέ, είναι γνωστό πως η Ελλάδα έχει αποσπάσει την παγκόσμια αναγνώριση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ωστόσο –σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις και καταγραφές- τα κρούσματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σας ρωτώ λοιπόν, ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου σας, σε ενδεχόμενη έξαρση του ιού τον Σεπτέμβριο, σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς;

Όπως και το προηγούμενο διάστημα έτσι και τώρα, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους ειδικούς και θα λάβουμε όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα, από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τόσο στους παιδικούς σταθμούς όσο και σε κάθε άλλη δομή ευθύνης μας. Πλέον έχουμε την εμπειρία και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Στόχος μας, είναι να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, χωρίς καμία έκπτωση στη ασφάλεια παιδιών και εργαζομένων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία των δομών παιδικής προστασίας, είναι η απολύτως ασφαλής διαμονή των παιδιών σε αυτές με τη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και ό,τι άλλο μας υποδείξουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι ως αναγκαίο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκλεισε ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας. Ποια είναι τα κενά και οι ελλείψεις που καλύψατε με την πολιτική που εφαρμόσατε και είχαν «ανάγκη» οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της Ελλάδας;

Υπήρχαν αρκετές εκκρεμότητες, κενά αλλά και λάθη στον χώρο της Πρόνοιας που έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα. Ακόμα και νομοσχέδια, που ενώ ήταν σε σωστή κατεύθυνση, δεν είχαν ποτέ υλοποιηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νόμος του 2018 για τις υιοθεσίες – αναδοχές. Βρήκαμε ένα νομοθετικό πλαίσιο σε σωστή κατεύθυνση πάνω στο οποίο «πατήσαμε» αλλά χρειάστηκε αδιάκοπη δουλειά για να προχωρήσουμε, καθώς δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα – με αποτέλεσμα για περίπου 2 χρόνια να έχουν κολλήσει όλες οι διαδικασίες. Σήμερα, με ικανοποίηση μπορώ να πω πως καταφέραμε και υλοποιήσαμε, όλα τα βήματα που απαιτούνταν για να γίνει πράξη η πολιτική μας «Μια οικογένεια για κάθε παιδί».

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή στο ενοποιημένο μητρώο όλων των παιδιών, σε όποια δομή κι αν βρίσκονται στην επικράτεια, οργανώθηκε εν μέσω κορωνοϊού η κατάρτιση εκπαιδευτών υποψηφίων γονέων, ξεκίνησε – και φυσικά συνεχίζεται – η εκπαίδευση των υποψήφιων γονέων, εντάξαμε στο δυναμικό των Κοινωνικών Λειτουργών μέλη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος για να συνδράμουν στην κοινωνική έρευνα και να ξεμπλοκάρουν αιτήσεις που έμεναν στα συρτάρια για χρόνια. Τέλος, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα την έναρξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος συνταιριάσματος σε ένα Ενιαίο Εθνικό Μητρώο στο www.anynet.gr. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, μιλάμε απευθείας με ειδικούς παιδικής προστασίας, δομές φροντίδας, υποψήφιους αλλά και θετούς γονείς και φροντίζουμε να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά.

Από την αρχή της θητείας μου, με νέες πρωτοβουλίες και παροχές, στρέψαμε το βλέμμα μας πάνω στα σοβαρά προβλήματα των ευάλωτων συμπολιτών μας, στην παιδική προστασία και στα άτομα με αναπηρία. Θυμίζω ότι καθιερώσαμε το επίδομα γέννησης, βοηθώντας τους νέους γονείς στα πρώτα τους βήματα με 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επίσης επεκτείναμε κατά 15.000 τις θέσεις με voucher στους παιδικούς σταθμούς, διευρύνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια και συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά εργαζόμενες μητέρες στο δημόσιο. Υπάρχουν πολλά ακόμα που έχουν γίνει. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι μετά από τις συνεχείς καθυστερήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, δόθηκε το Επίδομα Ορεινών και Μειονεκτικών περιοχών για το 2018, δίνεται άμεσα το επίδομα για το 2019 και μέχρι το τέλος του χρόνου οι δικαιούχοι θα το έχουν λάβει και για το 2020.

Κα Μιχαηλίδου, οι πολίτες –όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις- εμπιστεύονται στον μέγιστο βαθμό τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το σύνολο του καίριου και νευραλγικού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας, εκτός από τις προεκλογικές εξαγγελίες που εφαρμόσατε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Η δουλειά συνεχίζεται. Η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδήθηκε, από τη δουλειά και την αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο είμαστε παραγωγικοί και αποτελεσματικοί. Έχουμε μια σειρά από προγράμματα, που θέλουμε να υλοποιήσουμε πριν από το τέλος αυτής της χρονιάς αλλά και την επόμενη. Η ορθολογική αξιοποίηση των πόρων που θα λάβουμε από το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ελληνική Οικονομία είναι προτεραιότητα για εμάς. Στα σχέδιά μας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η συνεχής ενημέρωση του κοινού για τη σημασία των αναδοχών, ώστε να ολοκληρωθεί η νέα πολιτική για τις υιοθεσίες και αναδοχές, η πολύπλευρη ενίσχυση των παιδιών που ανήκουν στο Φάσμα του Αυτισμού και γενικότερα των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών, η στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, η ενδυνάμωση των γυναικών στον εργασιακό τομέα αλλά και πολλά ακόμα προγράμματα που θα δημοσιοποιήσουμε εν καιρώ.

Κα Υπουργέ, η «Κοινωνική Πολιτική» -ίσως και να αποτελεί- ένα από τα σημαντικά θέματα, μιας κυβέρνησης. Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχετε αντιμετωπίσει έως σήμερα;

Οι αγκυλώσεις ετών, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να καμφθούν και έχουν δημιουργήσει καλά ριζωμένα πλέον προβλήματα σε διαδικασίες, οργανισμούς και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, στόχος μας είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας. Για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητη η συμβολή των ίδιων των δομών. Και θα επαναλάβω ότι ακόμα και η καλύτερη δομή φροντίδας, δεν είναι τόσο καλή όσο μία οικογένεια. Ένα ακόμα θέμα που αποτελεί αγκάθι στην εξέλιξη της κοινωνίας μας είναι οι αντιλήψεις, οι νοοτροπίες χρόνων που αποτελούν τροχοπέδη στην πρόσβαση των γυναικών στην εργασία αλλά και την ανάδειξή τους σε θέσεις ευθύνης.

Γνωρίζουμε ότι το μέσο μορφωτικό επίπεδο των γυναικών, που δεν συμμετέχουν στην αγορά εργασίας είναι υψηλό, σύμφωνα με τη μελέτη, που συνέταξε ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, με αποτέλεσμα η χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας να μειώνει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι χρησιμοποιώντας τους πόρους από το Ταμείο Συνοχής, να δώσουμε στις γυναίκες τα άμεσα και έμμεσα εργαλεία που χρειάζονται, όπως κίνητρα στους χώρους εργασίας αλλά και υπηρεσίες, που θα τις διευκολύνουν, ώστε να βγουν στην αγορά εργασίας, ισότιμα με τους άντρες και να ενισχυθεί η θέση τους, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά.

10
10