ΕΡΕΥΝΑ OPINION POLL: 20 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Aπό τα αποτελέσματα της έρευνας  της Opinion Poll επιβεβαιώνεται η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διάστημα μετά από την διπλή επιτυχή, αποτελεσματική  διαχείριση δύο κρίσεων.

Αναφερόμαστε στην κρίση του Έβρου και στην συνέχεια την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 82% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική στάση του Πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εμφανίζει υψηλή δημοφιλία της τάξης του 69% με τον δεύτερο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει δημοφιλία 28%. Η κυριαρχία αυτή εκφράζεται και στην ερώτηση για την καταλληλότητα ως Πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 52% των προτιμήσεων, 32.5% μπροστά από τις προτιμήσεις που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας με 19.5%. (Στο τέλος Μαρτίου οι προτιμήσεις ήταν 51% έναντι 20%, δηλαδή 31% διαφορά στις προτιμήσεις).

Σημειώνουμε, ότι υπάρχουν δύο προκλήσεις στο επόμενο διάστημα που θα κρίνουν πολλά. Αναφερόμαστε στην οριστική αντιμετώπιση του κορωνοιού ,αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Για το πρώτο , φαίνεται το 40% να αισθάνεται λίγο ή καθόλου αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο επόμενο διάστημα έναντι του 56% που δηλώνει πολύ και αρκετά αισιόδοξο. Υπάρχει μία σημαντική μερίδα της κοινωνίας που αισθάνεται φόβο, αβεβαιότητα με δεδομένα τα σταδιακά μέτρα άρσης της καραντίνας. Ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα είναι παρών . Αυτό εκφράζεται και από το 74% που ζητεί να επιβάλλονται τα μέτρα και οι ποινές που έχουν προβλεφτεί, σε κάθε περίπτωση που παραβιάζονται οι κανόνες ( π.χ σε πάρτι σε πλατείες, συγκεντρώσεις κ.λ.π)

Το δεύτερο , η αντιμετώπιση δηλαδή της οικονομικής κρίσης αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, ενώ ήδη εκφράζεται μία απαισιοδοξία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην σχετική ερώτηση το 47% δηλώνει πολύ και αρκετή εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 50% που δηλώνει λίγο και καθόλου εμπιστοσύνη. Υπάρχει φόβος, απαισιοδοξία και αβεβαιότητα που φαίνεται ότι οδηγεί σε μία στάση σχετικού κρατήματος και επιφύλαξης  απέναντι στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τον Πρωθυπουργό παρά το ισχυρό προφίλ και πολιτικό απόθεμα που δείχνει να διαθέτει. Είναι φανερό, ότι αυτό το εύρημα χτυπάει καμπανάκι για την ετοιμότητα της Κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερα μεγάλη εκτίμηση ως προς τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσιάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρά τις πυκνές επιθέσεις που έχει δεχτεί όλο αυτό το διάστημα. Το 88% εκτιμάει την συμβολή του και αυτή η πρωτοφανής αποδοχή τον καθιστά εθνικό κεφάλαιο.

Πηγή: tomanifesto.gr

10
10