ΑΜΑΛΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ: «ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ»

Η διατροφή καταφέρνει να αποτελεί πάντα ένα θέμα επικαιρότητας. Τι είναι αυτό που από την εμπειρία σου απασχολεί περισσότερο τον κόσμο;

Σίγουρα το κομμάτι της απώλειας βάρους είναι ο πιο διαδεδομένος λόγος για να αναζητήσει κάποιος πληροφορίες ή βοήθεια από ειδικό στο θέμα της διατροφής. Ασφαλώς και υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως παραδείγματος χάρη, τελευταία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από γονείς για τη διατροφή των παιδιών τους, το οποίο είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Στην εποχή της πληροφόρησης που ζούμε, έχει αλλάξει ο τρόπος που ο κόσμος αντιμετωπίζει τη διατροφή;

Αυτό που έχει ουσιαστικά αλλάξει είναι ότι πλέον ο κόσμος έχει απεριόριστη πρόσβαση στην πληροφορία. Αυτό είναι καλό και κακό. Μπορείς να ενημερωθείς ακόμη και για εξειδικευμένα θέματα διατροφής με ένα κλικ του ποντικιού σου, ωστόσο, αν δεν έχεις τις γνώσεις και την κριτική ικανότητα να ξεχωρίσεις ποια από τις πηγές είναι έγκυρη και αξιόπιστη, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παραπλάνησης, κάτι που δυστυχώς στον τομέα της διατροφής συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό. Ψευτοδιαιτολόγοι χωρίς πτυχία, ανορθόδοξες δίαιτες που γίνονται viral εν μία νυκτί, εύκολη και ευρεία διάδοση συμβουλών χωρίς επιστημονική βάση από γυμναστές και influencers που μπορούν να αποβούν επικίνδυνες…

Ωστόσο, υπάρχει και η χρήσιμη πλευρά του διαδικτύου. Ξέρω ότι εσύ ασχολείσαι πολύ με το κομμάτι των διαδικτυακών διατροφικών υπηρεσιών. Τι ακριβώς είναι η online δίαιτα;

Από την έναρξη της πανδημίας και μετά, η ζήτηση υπηρεσιών μέσω διαδικτύου έχει αυξηθεί κατακόρυφα! Έτσι και στο κομμάτι της διαιτολογίας, πολύς κόσμος αναζήτησε -αρχικά για λόγους ασφάλειας έναντι του κορωνοιού – τις διαδικτυακές συνεδρίες με διαιτολόγο. Η διαδικτυακή συνεδρία περιλαμβάνει ό,τι ακριβώς και μία δια ζώσης συνεδρία με τον διαιτολόγο, εκτός από τη ζύγιση, την οποία ο ασθενής πραγματοποιεί μόνος του στο σπίτι του το πρωί της ημέρας του ραντεβού. Η συζήτηση, η λήψη ιστορικού και το coaching γίνεται κανονικά μέσω κάποιας πλατφόρμας κοινής επιλογής (viber, what’s up, messenger ή zoom) ώστε να υπάρχει οπτική επαφή και σύνδεση ασθενή-διαιτολόγου, και τέλος, το διαιτολόγιο μαζί με εξατομικευμένες συμβουλές διατροφής αποστέλλονται επίσης ηλεκτρονικά.

Και όσον αφορά στα αποτελέσματα; Είναι εξίσου αποτελεσματικές οι online συνεδρίες;

Οι διαδικτυακές συνεδρίες φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικές και να αποφέρουν το ίδιο καλά αποτελέσματα με τις δια ζώσης διατροφικές παρεμβάσεις! Επειδή μάλιστα έχουν το πλεονέκτημα να μην απαιτούν extra χρόνο και μετακινήσεις, μειώνουν στο ελάχιστο πιθανά εμπόδια και δυσκολίες έτσι ώστε διευκολύνεται η διαδικασία για τον διαιτώμενο και συχνά παρατηρείται μεγαλύτερη συνέπεια και διάρκεια στις προσπάθειες απώλειας βάρους μέσω διαδικτύου.

Δηλαδή και τώρα που έχουν χαλαρώσει τα μέτρα προστασίας έναντι της covid19, εξακολουθεί ο κόσμος να ζητά διαδικτυακές συνεδρίες;

Ναι, φυσικά! Υπάρχει μεγάλη απήχηση ιδίως σε σχετικά νεαρές ηλικίες, σε μητέρες με μικρά παιδιά, σε εφήβους με φορτωμένο πρόγραμμα αλλά συχνά συναντούμε και μεγαλύτερα άτομα. Δε χρειάζεται να έχει κάποιος φοβερή εξοικείωση με την τεχνολογία, μιλάμε για πολύ απλά πράγματα.

Θεωρείς ότι η online συνεδρίες θα αντικαταστήσουν τις δια ζώσης συναντήσεις με τον διαιτολόγο στο μέλλον;

Να τις αντικαταστήσουν θα έλεγα όχι, εξάλλου δεν ταιριάζουν πάντα όλα σε όλους, αλλά θεωρώ ότι είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη στον τομέα της διαιτολογίας με πολύ θετικές προεκτάσεις. Άτομα που πριν δε θα το επιχειρούσαν να επικοινωνήσουν με ειδικό είτε γιατί έχουν πολύ περιορισμένο χρόνο, είτε γιατί σκέφτονται τον χρόνο και κόστος της μετακίνησης, είτε γιατί έχουν κινητικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας τώρα μπορούν μέσω ενός υπολογιστή ή απλώς μέσω ενός smartphone να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξατομικευμένες υπηρεσίες διατροφής από επιστήμονες διαιτολόγους και να φροντίσουν το σώμα και την υγεία τους από την άνεση του σπιτιού τους.

INFO:

Αμαλία Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Συνεργάτιδα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Πιστοποιημένη Health Coach από το Εθνικό Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

Social Media

instagram.com/amalia.filippou
facebook.com/amalia.filippou