Με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου A31 Architecture Construction και τη συμμετοχή του θρυλικού σχεδιαστή Tom Dixon, η “Αιμασιά” βγήκε στην αγορά σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό Robb Report.
Υπάρχουν σπίτια που λειτουργούν ως αρχιτεκτονικές δηλώσεις. Η Αιμασιά, η νέα εμβληματική βίλα που φυτρώνει -κυριολεκτικά- πάνω στην παραλία της Ελιάς στη Μύκονο, ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Δεν είναι απλώς μια κατοικία, είναι μια σύνθεση ύλης και έμπνευσης που ανατρέπει πολλά από αυτά που ξέραμε για την ελληνική luxury αρχιτεκτονική. Με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου A31 Architecture Construction και τη συμμετοχή του θρυλικού Βρετανού σχεδιαστή Tom Dixon, η Αιμασιά επιβεβαιώνει ότι η Μύκονος μπορεί να παράγει όχι μόνο πλούτο και κοσμοπολιτισμό, αλλά και υψηλή αρχιτεκτονική.
Αρχιτεκτονική με ρίζες στο τοπίο
Το έργο ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, έπειτα από ανάθεση από έναν επενδυτή που δραστηριοποιείται στον ναυτιλιακό τομέα. Το ζητούμενο ήταν σαφές: μια κατοικία που να «μιλά» το τοπικό ιδίωμα χωρίς να το μιμείται. Μια αρχιτεκτονική παρουσία που να ενσωματώνεται πλήρως στο περιβάλλον και να μην το ανταγωνίζεται.
«Είναι μια εντυπωσιακή κατοικία μέσα σε ένα οικόπεδο 14 στρεμμάτων», λέει ο αρχιτέκτονας και συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου A31 Architecture Construction, Πραξιτέλης Κονδύλης. «Όταν την πλησιάζεις, σχεδόν δεν τη βλέπεις. Είναι ένα με το έδαφος». Το όνομα Αιμασιά προέρχεται από τον λόφο που δεσπόζει αριστερά της κατοικίας, χαρακτηρισμένος από την UNESCO και το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέος. Εκεί, σώζονται αρχαίες ξερολιθιές -τοίχοι φτιαγμένοι μόνο από πέτρες, χωρίς συνδετικό υλικό. Αυτό το τοπικό αρχιτεκτονικό μοτίβο αποτέλεσε τη βασική έμπνευση του project, αλλά και τη φιλοσοφία του.
Η αρχιτεκτονική συναντά τον design ήρωα
Ο Πραξιτέλης Κονδύλης είχε ένα όνειρο: να καλέσει έναν διεθνή designer για να προσδώσει βάθος και παγκόσμια αναγνωσιμότητα στο έργο. Η επιλογή του ήταν καθορισμένη από τα φοιτητικά του χρόνια: Tom Dixon. «Ήμουν πάντα φανατικός με τη δουλειά του, από την “S-chair” και τα φωτιστικά του, μέχρι τα μεταλλικά αντικείμενα με τη γλυπτική φόρμα», λέει. Πήγε στο Λονδίνο, στο στούντιο του Dixon στο King’s Cross, παρουσίασε το έργο και περίμενε. Η ομάδα του Dixon σιώπησε για σχεδόν μία ώρα. Ύστερα, ο ίδιος ο Dixon του είπε: “Θέλουμε να συμμετάσχουμε.” Ο Dixon με τη σειρά του αναρωτήθηκε δυνατά αν προτάθηκε το project και αλλού. «Του είπα ότι δεν απευθυνθήκαμε σε κανέναν άλλον. “Γιατί εσύ είσαι ο ήρωάς μας”. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία» καταλήγει ο κ. Κονδύλης.
Μια κατοικία-ύμνος στην ελληνική γεωλογία
Ο Dixon δεν προσέγγισε το έργο ως ακόμη μια βίλα στη Μεσόγειο. Το αντιμετώπισε σαν γεωλογική μελέτη, σαν τομή στη σύσταση της ελληνικής γης. Κάθε δωμάτιο της Αιμασιάς έχει ως θεματική του ένα ελληνικό πέτρωμα. Από το μάρμαρο Τήνου και Νάξου έως τον γρανίτη της Μυκόνου και της Βόρειας Ελλάδας, τα υλικά μιλούν τη γλώσσα του τόπου.
Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό; Μια τεράστια πέτρα που ανακαλύφθηκε κατά την εκσκαφή και αιωρείται σήμερα πάνω από την κεντρική σκάλα του σπιτιού -ένα statement σχεδιασμού και τεχνικής ακρίβειας, που επιμελήθηκε ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Καρράς, συνιδρυτής του γραφείου. Η ιδέα της τοποθέτησης της πέτρας στο συγκεκριμένο σημείο ανήκει στο γραφείο του Tom Dixon. «Αυτή η πέτρα, μαζί με μια δεύτερη που τοποθετήθηκε στη σκάλα του υπνοδωματίου, είναι η καρδιά του έργου», σημειώνει ο Κονδύλης. «Συμβολίζουν τη Μύκονο και τη φυσική της ενέργεια».