ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΩΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ»

Ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος είναι Digital Marketer και ένας απ΄ τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένας νέος άνθρωπος με πολλά ενδιαφέροντα και  πολλές ανησυχίες. Ασχολείται με την πολιτική και πιστεύει ότι είναι ένα  μέσο για να βελτιώσουμε τις ζωές μας.  Από πολύ μικρός είχε ενεργή κοινωνική συμμετοχή και συνεχίζει να ασχολείται με κοινούς στόχους και κοινά οράματα. Πιστεύει ο,τι  η αλήθεια και η εμπιστοσύνη ο μόνος δρόμος για ένα καλύτερο αύριο. 

Προέρχεστε από μία σημαντική καριέρα στο Τραπεζικό Κλάδο. Τι είναι αυτό που σας παρακίνεισαι να επιδιώξετε να αφοσιωθείτε στη πολιτική;

Εργάζομαι κοντά 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, οπότε η αφοσίωση μου επικεντρώνεται εκεί. Έχω προλάβει να κάνω αρκετά πράγματα και ορισμένα θεωρώ με επιτυχία. Η πολιτική για μένα είναι το μέσο να κάνουμε τις ζωές μας καλύτερες. Και γι’ αυτό, στο χρόνο που μου επιτρέπει η δουλειά μου, προσπαθώ να είμαι χρήσιμος κοινωνικά, με βάση τις γνώσεις μου και τις ιδέες που πιστεύω.

Τι είναι για εσάς η πολιτική; Όραμα; Μικρόβιο; Καριέρα;

Είναι κοινωνική συμμετοχή. Σε όλες τις εκδοχές. Παράλληλα με τις σπουδές μου και την εργασία μου, κυνηγούσα πάντοτε να είμαι ενεργός πολίτης. Έχω υπάρξει πρόσκοπος, είμαι εθελοντής αιμοδότης και είχα τη χαρά να είμαι εθελοντής στους Special Olympics που έγιναν στην Αθήνα το 2011. Στα φοιτητικά μου χρόνια, εντάχθηκα στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ γιατί πιστεύω σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το 2011 ως μέλος της ΟΝΝΕΔ μετέτρεψα το όραμα μου σε πολιτική πρόταση. Η καμπάνια «επιχειρώ αλλιώς» ήταν πρώτη και μεγαλύτερη καμπάνια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που έχει γίνει ποτέ από πολιτική νεολαία. Πάντα προσπαθώ να μετουσιώνω όσα γνωρίζω σε προτάσεις για το συλλογικό καλό. Οπότε, για να απαντήσω στην ερώτηση σας, είναι μάλλον στάση ζωής.

Είστε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα ψηφιακής επικοινωνίας. Μιλήστε μας για τα πιο συνηθισμένα επικοινωνιακά λάθη που θεωρείτε, ότι  κάνει ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα.

Επαγγελματικά είμαι επικεφαλής ψηφιακών καμπανιών και ανάλυσης δεδομένων διαδικτύου. Σε ότι αφορά την πολιτική, ξεκίνησα ως εθελοντής και παραμένω εθελοντής. Έτσι ξεκίνησε το 2003 και έτσι συνεχίζεται και η σχέση μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε ότι αφορά την επικοινωνία, θα μπορούσαμε να κάνουμε μεγάλη συζήτηση για το θέμα, όμως θα αναφέρω μόνο ένα βασικό. Πολλές φορές οι άνθρωποι παρασύρονται από τις «τάσεις» και προσπαθούν να κάνουν πράγματα που δεν τους ταιριάζουν. Αν δεν είσαι ο εαυτός σου όμως, συνήθως δε θα πετύχεις. Αντίθετα, ο κόσμος αγαπά περισσότερο όσους είναι αυθεντικοί.

Τι είναι αυτό που επιδιώκει τελικά ένας νέος άνθρωπος που επιλέγει να ασχοληθεί με τη πολιτική;

Δε μπορώ να μιλήσω για όλους. Θα μιλήσω για τον εαυτό μου. Πιστεύω πως η πολιτική είναι το μέσο για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας. Και μέσα από τις ιδέες που μπορεί να έχουμε να βελτιώσουμε συνολικά και την κοινωνία. Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Σίγουρα κάποια θα καταφέρεις αν αποκτήσεις την ευκαιρία να αποφασίζεις για μερικά πράγματα, όμως και σε άλλα θα αποτύχεις. Στην πραγματική πολιτική ο ρομαντισμός δυσκολεύεται να βρει θέση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα είστε από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη που τον γνωρίζουν καλά. Ποια είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας που τον καθιστούν κατάλληλο για Πρωθυπουργό;

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον γνώρισα ως εθελοντής στο γραφείο του το 2003. Τον πίστεψα από την αρχή. Ξεκίνησα ω εθελοντής και μέχρι σήμερα είμαι στο πλευρό του, σε κάθε μάχη που έχει δώσει. Για μένα πρεσβεύει μια διαφορετική κουλτούρα που σήμερα έχουμε ανάγκη. Είναι αποφασιστικός και ξέρεις πως όταν πει κάτι, το εννοεί, είναι πάρα πολύ καλός manager και έχει όραμα.

Η απαξίωση της κοινωνίας απέναντι στην πολιτική βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Εσείς προσωπικά θεωρείτε ότι μπορείτε να αντιστρέψετε με τη στάση σας αυτό το κλίμα; Και αν ναι πως;

Το κλίμα θα αντιστραφεί μόνο μέσα από την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Και γι’ αυτό πιστεύω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος άνθρωπος για την εποχή που ζούμε. Επειδή λέει λίγα και αφιερώνει όλη του την ενέργεια για να κάνει περισσότερα. Επειδή λέει την αλήθεια χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος! Όταν η κοινωνία δει τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, θα τον εμπιστευθεί ακόμα περισσότερο.

Αλέξης Τσίπρας. Ως συνομήλικος του και ειδικός στην επικοινωνία θα είχε ενδιαφέρον να μας σκιαγραφήσετε τη προσωπικότητα του.

Ο κ. Τσίπρας αποτελεί τη μεγαλύτερη δυσφήμιση για τη γενιά μας. Ως νέοι άνθρωποι που έχουμε σχέση με την πολιτική περιμέναμε, δε σας κρύβω, από αυτόν μια διαφορετική νοοτροπία. Να βάλει τις διαχωριστικές γραμμές με συμπεριφορές και λογικές του παρελθόντος. Αντί όμως να λειτουργήσει ως ανανεωτικό οξυγόνο στο πολιτικό σύστημα, εκείνος κράτησε όλα τα κακά στοιχεία του παρελθόντος. Δυστυχώς ο Τσίπρας αποτελεί κακό παράδειγμα νέου ανθρώπου με γερασμένο μυαλό.

Προέρχεστε από τα «σπλάχνα» της  Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ). Εν τέλει η ύπαρξη κομματικών νεολαίων στα πανεπιστήμια μορφώνει πολιτικά ή απλά χειραγωγεί;

Σημασία πάντοτε σ’ αυτές τις περιπτώσεις έχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν οι νεολαίες. Στην Ελλάδα ουδείς φρόντισε να υπάρχει ένα πλαίσιο υγειούς λειτουργίας. Αυτό εξυπηρετούσε, διότι οι νέοι χρησιμοποιούνταν ως ένας εκλογικός μηχανισμός και τέλος. Κανείς δεν έδινε σημασία στη διαπαιδαγώγηση και τη σωστή πολιτικοποίηση. Βόλευε οι νέοι να είναι μόνο εκδρομές και πάρτυ, διότι έτσι ολοένα και λιγότεροι κατάφερναν να αμφισβητούν το κεντρικό πολιτικό σύστημα. Ευτυχώς αυτό, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ έχει αλλάξει και τα αποτελέσματα φαίνονται. Ολοένα και περισσότερα νέα πρόσωπα εμφανίζονται στο προσκήνιο.

Αν εκλεγείτε Κυβέρνηση στις εκλογές ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θέλετε να δείτε να αλλάζει;

Είναι πολλά και γνωρίζω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη προετοιμάζεται για αυτά. Προσωπικά, θα ήθελα αλλαγές στην Παιδεία. Σε σχολεία, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η Παιδεία είναι η βάση της κοινωνίας και η ανώτατη εκπαίδευση η ατμομηχανή της παραγωγής. Οπότε από εκεί θα ήθελα να ξεκινήσουν οι μεγάλες ριζοσπαστικές αλλαγές.

Ποιο είναι το 24ωρο του Ελπιδοφόρου Παπανικολόπουλου και ποιες οι “ένοχες απολαύσεις” του.

(γέλια) «Ένοχες απολαύσεις» δεν έχω. Συνήθως ξυπνάω πολύ νωρίς και μετά από ένα καλό πρωινό, δουλεύω αρκετές ώρες μέχρι το απόγευμα. Αν δεν έχω κάποια άλλη υποχρέωση, προσπαθώ να συναντώ φίλους. Η κοινωνικότητα στην εποχή μας είναι ίσως το καλύτερο αγχολυτικό από την καθημερινή πίεση της δουλειάς.

10
10