CASA BATLLO: ΤΟ ART NOUVEAU ΤΟΥ ANTONI GAUDI

Το Casa Batlló είναι ένα από τα «διαμάντια» του Antoni Gaudi. Έχει μοντέρνα αρχιτεκτονική και Art Nouveau διακόσμηση που καθηλώνει κάθε επισκέπτη του στη Βαρκελώνη.

Σαν κτίριο, το Casa Batlló κατασκευάστηκε το 1877 από τον Emilio Sala Cortés όταν ακόμη δεν υπήρχε ηλεκτρικό φως στη Βαρκελώνη. Το 1903 αγοράστηκε από τον Josep Batlló y Casanovas, έναν βιομήχανο κλωστοϋφαντουργίας ο οποίος έδωσε την απόλυτη δημιουργική ελευθερία στον Antoni Gaudí ώστε να ξετυλίξει το καλλιτεχνικό του ταλέντο.

Το Casa Batlló αναμορφώθηκε πλήρως την περίοδο μεταξύ 1904-1906 με τον Antoni Gaudí να αλλάζει ριζικά τόσο την πρόσοψη, όσο και τους εσωτερικούς χώρους, μετατρέποντάς το σε ένα πραγματικό έργο τέχνης. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα κορυφαία μουσεία της Βαρκελώνης, το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες. καθημερινά.

Ο Antoni Gaudí ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του καταλανικού μοντερνισμού. Όσο για το συγκεκριμένο αριστούργημά του, όπως και όλα του τα έργα, χαρακτηρίζονται από τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και την Art Nouveau διακόσμηση.

Τα περίεργα οβάλ παράθυρα, το πολύχρωμο μωσαϊκό, και οι σμιλευμένοι τοίχοι με την αλλόκοτη μορφή τους, συνθέτουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα, ένα κτίριο που θυμίζει κάστρο από μια άλλη εποχή ίσως και έναν άλλον κόσμο.

Σύμφωνα με το επίσημο site του Casa Batlló, είναι ένας καμβάς θαλάσσιας έμπνευσης, ένας ολόκληρος κόσμος που ο Antoni Gaudí στήριξε στη φύση και τη φαντασία.

Στην πρόσοψη του κτιρίου διακρίνεται ένα σχήμα σαν στέμμα, το οποίο είναι παρόμοιο με τη ράχη ενός δράκου ενώ υπάρχει εκεί ανάμεσα και ένας σταυρός. Ο σταυρός λέγεται πως αντιπροσωπεύει τη λαβή ενός σπαθιού και έτσι έχουν δοθεί ορισμένες ερμηνείες οι οποίες περιστρέφονται γύρω από το μύθο του Αγίου Γεωργίου, του πολιούχου της Καταλονίας.

Ο θρύλος λέει ότι ο Άγιος Γεώργιος σκότωσε τον δράκο με το σπαθί του για να σώσει την πριγκίπισσα και τους ανθρώπους από την οργή του. Με βάση αυτή την ερμηνεία, το σχέδιο της οροφής συμβολίζει ένα σπαθί καρφωμένο στη ράχη του δράκου ενώ οι κίονες τιμούν τα θύματα.

Άλλοι, δίνουν την ερμηνεία ενός υδάτινου τοπίου, με τον Σαλβαδόρ Νταλί, να συμφωνεί απόλυτα με αυτή την ερμηνεία.

Οι λεπτομέρειές του Casa Batlló όμως, δεν περιορίζονται μόνο στην πρόσοψη και στο εσωτερικό του. Το εσωτερικό είναι εξίσου εντυπωσιακό και ακόμη πιο «πλούσιο» με ευλαβική προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια. Αποτελεί ένα πραγματικό έργο τέχνης. Ομορφιά και λειτουργικότητα συναντιούνται σε κάθε γωνιά του κτιρίου, από την είσοδο μέχρι και τη βεράντα του τελευταίου ορόφου.

Τρανό παράδειγμα των παραπάνω είναι το αίθριο. Στην αρχιτεκτονική, το αίθριο είναι μεγάλος υπαίθριος ή καλυμμένος με φεγγίτη χώρος και στο Casa Batlló είναι ένα από τα βασικότερα μέρη του σπιτιού, καθώς διανέμει τον αέρα και το φως ομοιόμορφα μέσω του κύριου φεγγίτη. Ο Gaudí επέκτεινε το αίθριο για να διασφαλίσει ότι το φυσικό φως θα έφτανε σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Το διακόσμησε με πλακάκια μπλε απόχρωσης σε διαφορετικούς όμως τόνους -με πιο έντονο χρώμα στο πάνω μέρος και πιο απαλό στο κάτω μέρος- ώστε να εξασφαλίζεται η ομοιόμορφη κατανομή του φωτός.

Το πατάρι επίσης είναι ένας από τους πιο όμορφους χώρους. Χαρακτηρίζεται από την απλότητα και τη μεσογειακή νότα του. Διαθέτει μια σειρά από 60 αλυσοειδείς καμάρες αρχιτεκτονική τεχνική που θυμίζει τον θώρακα ενός ζώου.

Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Gaudí δημιούργησε αυτό το έργο τέχνης χωρίς συγκεκριμένα σχέδια, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό του. Δημιούργησε ένα σπίτι γεμάτο σύμβολα, φανταστικές εικόνες, έναν καμβά που εξηγεί μια σχεδόν ανεξήγητη ιστορία, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ερμηνεύσει κάθε γωνιά με τη δική του φαντασία.

*Κεντρική φωτογραφία: unsplash/@theodorrr

Πηγή: bovary.gr

10
10