ΜΑΣΑΓΙΟΣΙ ΣΟΝ: Ο «ΜΑΓΟΣ» ΤΗΣ SOFTBANK ΜΕ ΤΑ 100 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΦΑΡΕΤΡΑ ΤΟΥ

Billionaire Masayoshi Son, chairman and chief executive officer of SoftBank Group Corp., speaks at SoftBank World 2015 in Tokyo, Japan, on Thursday, July 30, 2015. SoftBank said they will take pre-orders for an enterprise model of its Pepper robot in Japan from Oct. 1 for 55,000 yen a month. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg *** Local Caption *** Masayoshi Son

Οραματιστής ή μεγαλομανής; Ποιος είναι ο Ιάπωνας επενδυτής που «καταπίνει» μετοχές των σημαντικών Unicorns (startups αξία άνω του ενός δισεκατομμυρίου) με φρενήρεις ρυθμούς;

Στις 12 Μαΐου 2018, ο έγκυρος Economist αποφάσισε να κάνει πρωτοσέλιδο στην έντυπη έκδοσή του έναν άσημo κατά τ’ άλλα επιχειρηματία που όμως οι καλά γνωρίζοντες έχουν αντιληφθεί πως δεν είναι μια τυχαία περίπτωση. Το όνομα αυτού: Μασαγιόσι Σον.

Σε εκείνο το άρθρο, ο συντάκτης ανέφερε πως η επενδυτική ζέση του Σον σε επιχειρήσεις της Silicon Valley, της πιο προωθητικής επιχειρηματικής πλευράς των ΗΠΑ, είτε αποτύχει είτε στεφθεί με επιτυχία, αλλάζει δραστικά τον κόσμο των επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας. Μπορεί όλος ο κόσμος, ακόμη και οι λιγότεροι μυημένοι να ξέρουν πλέον τον Τζακ Μα της Alibaba, μπορεί να θεωρούν πως ο γκουρού των επιχειρήσεων παραμένει ο Μπιλ Γκέιτς και ο Ζάκερμπεργκ να άλλαξε με το Facebook τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, όμως, πίσω από τις φωτεινές δέσμες, κρυμμένος, αλλά όχι αθέατος, ο Μασαγιόσι Σον διαμορφώνει σιγά σιγά τον δικό του μύθο.

Η Vision Fund

Το «όχημα» για την επεκτατική του διάθεση έχει το όνομα «Vision Fund». Ένα επενδυτικό σχήμα που έχει ενταχθεί στην βασική του «δουλειά», την SoftBank. Πρόκειται για ένα επενδυτικό ταμείο όπου στα ταμεία του βρίσκονται 100 δισ. δολάρια. Οχι μόνο δεν τα στοκάρει, αλλά να μπαίνει δυναμικά σε διάφορες start up και αγοράσει σωρηδόν μετοχές τους. Αν είναι όλα δικά του; Οχι, ο Σον δεν είναι ζάμπλουτος, αλλά είναι άνθρωπος που μυρίζεται τις ευκαιρίες. Με τα… λεφτά των άλλων προωθεί τις ιδέες του και σχεδιάζει ένα δίκτυο από εταιρείες που στο μέλλον μπορούν να αποδώσουν πολλαπλάσια κέρδη.

Κάπως έτσι έπεισε τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον Σαουδάραβα πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου της χώρας, να εισφέρει στο «ταμείο» 45 δισ. δολάρια. Φυσικά, το έκανε όχι λόγω κάποιας αγαθοεργίας, αλλά διότι επιθυμεί η οικονομία της χώρας του να πάψει να εξαρτάται αποκλειστικά από τη ροή και τις τιμές του πετρελαίου. Έκτοτε, κι άλλοι κροίσοι αυτού του κόσμου είδαν φως και μπήκαν.

Αυτή τη στιγμή το Vision Fund είναι ο πιο ισχυρός παίκτης στον τομέα των επενδύσεων υποσκελίζοντας άλλους που μετά βίας είναι σε θέση να μαζέψουν τα μισά χρήματα για να ακολουθήσουν τον τρελό χορό των επενδύσεων. Αυτό, βέβαια, από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα και σίγουρα δεν εγγυάται συνεχή επιτυχία. Ο Σον δεν είναι ένας Μίδας που ό,τι πιάνει γίνεται χρυσός. Υπάρχουν και πράγματα που δεν του βγήκαν, αποφάσεις που τον έριξαν έξω. Όταν έσκασε η φούσκα του Διαδικτύου έχασε αρκετά χρήματα. Από την άλλη, δεν γίνεται να μην του πιστωθεί ότι κατάλαβε νωρίς την αξία της Alibaba και πόνταρε πάνω της.

Ο Σον φαίνεται να έχει αντίπαλο τον ίδιο του τον εαυτό. Τις υπέρμετρες αντιλήψεις του, τις υπερβατικές ιδέες του, τα μεγαλόπνοα σχέδιά του. Θεωρεί πως η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει αυτή των ανθρώπων και ποντάρει σ’ αυτήν. Ακούγεται τρομερά μαξιμαλιστικό έως τρελό, αλλά το πιστεύει και είναι έτοιμος να ποντάρει έναν πακτωλό χρημάτων σ’ αυτό.

Στο μεταξύ, το Vision Fund γιγαντώνεται ολοένα και περισσότερο κι αυτό μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο του μπαλονιού. Κάποια στιγμή να σκάσει στα χέρια του. Τα περισσότερα κεφάλαιά του έχουν τη μορφή χρέους, αλλά είναι υποχρεωμένος να προβαίνει σε πληρωμές. Ο Economist σε εκείνο το άρθρο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η μεγαλομανία του σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει είναι σε θέση να τον ανατρέψουν.

Τι θα συμβεί, άραγε, αν αποτύχει; Η λογική λέει πως θα συντριβεί στα βράχια και θα εξαφανιστεί. Οι επενδύσεις του, όμως, δεν πέφτουν σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Ολα αυτά τα χρήματα, επειδή ακριβώς πηγαίνουν σε εταιρείες αιχμής, αναμένεται να δώσουν καρπούς. Έστω και σε βάθος χρόνου. Ο Σον δεν δείχνει να νοιάζεται επί του παρόντος. Συνεχίζει να αγοράζει μετοχές και όποιος αρνιέται τα χρήματά του βρίσκεται ενώπιον ενός τελεσιγράφου. Αν πει «όχι» αυτά τα χρήματα θα πάνε στα ταμεία ανταγωνιστικών εταιρειών. Ποιος θέλει να χάσει εύκολα χρήματα;

Το Vision Fund με τον τρόπο που λειτουργεί αναγκάζει και τις άλλες εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών να πάψουν να αναπτύσσονται με αμυντική διάθεση. Μπορεί να μην είναι σε θέση να τρέξουν την κούρσα στο ίδιο τέμπο, όμως, είναι αναγκασμένες να ανεβάσουν ταχύτητα και να επενδύσουν μεγαλύτερα ποσά σε εταιρείες που εδρεύουν στην Ινδία, την Ασία και την Ευρώπη. Αλλιώς θα χάσουν ολότελα το παιχνίδι.

Ο Σον είναι ένας παίκτης που δεν ορρωδεί προ ουδενός. Φυτεύει μέσα στις start ups που θεωρεί σημαντικές σπόρους εκατομμυρίων με αποτέλεσμα η ανθοφορία τους να γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτός ο παράπλευρος γιγαντισμός δεν γίνεται να αφήσει ανεπηρέαστη τη συνολική εικόνα που εμφανίζουν οι νεοφυείς εταιρείες. Αντιθέτως, τις επηρεάζει άμεσα και δραστικά. Και δεν σταματάει εδώ: κάνει προσωπικές επαφές με τζένεραλ μάνατζερ στον τομέα των επικοινωνιών, των μεταφορών, του real estate και όπου τέλος πάντων μπορεί να «μυριστεί» τις ευκαιρίες.

Τρελός ή οραματιστής; Θα αποτύχει ή θα πετύχει; Θα καταστραφεί από τον μεγαλοϊδεατισμό του ή θα γίνει ένας νέος μέντορας των επενδύσεων; Το σίγουρο είναι ότι ο Σον επί του παρόντος γράφει την ιστορία του στον κόσμο του 21ου αιώνα όπως επιθυμεί ο ίδιος.

Πηγή: Andro.gr