ΜΑΡΙΑ ΛΑΘΟΥΡΗ: «ΕΧΩ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ»

Τράβηξε τα βλέμματα στην παρουσίαση του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά» γιατί πρόκειται για μια δυνατή προσωπικότητα με αξίες και ιδανικά. Πλήρως συνειδητοποιημένη σοβαρή και με σχέδιο για το Δήμο της Αθήνας δέχτηκε την πρόταση του υποψηφίου δημάρχου αφού θέλει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Μέσα από την συνέντευξη που ακολουθεί θα την γνωρίσετε καλύτερα

Ποια ήταν τα κριτήρια για να επιλέξεις τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη; 

Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κώστα Μπακογιάννη. Είναι ένας νέος, πολύ αξιόλογος πολιτικός με τεράστια εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση και αδιαμφισβήτητο έργο τόσο στο Καρπενήσι, ως δήμαρχος, όσο και ως περιφερειάρχης στη Στερεά Ελλάδα. Η ομάδα ανθρώπων που κάθε φορά επιλέγει να συνεργάζεται και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, αποφεύγοντας τις οξύτητες και τις άσκοπες εντάσεις στα δημοτικά/περιφερειακά συμβούλια και εξασφαλίζοντας τελικά τη συναίνεση των περισσοτέρων, αποτελούν κατά τη γνώμη μου ουσιώδη συστατικά στοιχεία της επιτυχούς μέχρι τώρα συνταγής του και των αποτελεσμάτων που τελικά φέρει. Όλα αυτά που παραθέτω τα γνωρίζω φυσικά όχι μόνο μέσα από εφημερίδες και site, αλλά κυρίως μέσα από περιγραφές γνωστών και φίλων που μένουν στην πόλη καταγωγής μου, τη Στυλίδα, τη Λαμία και άλλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας. Έχω την πίστη και την βεβαιότητα λοιπόν ότι με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργήσει και για την Αθήνα μας, γι’αυτό και ενδιαφέρθηκα να ενταχθώ στην πολύ αξιόλογη ομάδα του και τον συνδυασμό με το όνομα-σύνθημα ‘Αθήνα ψηλά’. Η απόφασή του να είμαι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό του ήταν εξαιρετική τιμή για μένα! Κοινός στόχος μας πλέον είναι να μετατρέψουμε την Αθήνα σε μια πόλη όμορφη και λειτουργική, σε μια πόλη όαση πολιτισμού, ποιότητας και ευρωστίας. Αξίζει σε αυτή την πόλη μία άλλη εικόνα από τη σημερινή!

Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα και συγκεκριμένα το κέντρο αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με πρώτο την προστασία των πολιτών από τις συνεχόμενες κλοπές και διαρρήξεις. Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος είναι πολλές! Υπάρχει κάποια προτεραιότητα σε όλα αυτά;

Πράγματι, τα ποσοστά παραβατικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι μεγάλα και συνεχώς αυξανόμενα.

Γι’ αυτό, δική μας προτεραιότητα, εάν εκλεγούμε, θα αποτελέσει η αποκατάσταση της ασφάλειας των πολιτών. Θα επιδιώξουμε μία πόλη ασφαλή, με έμφαση στην αποκατάσταση του φωτισμού και την επαρκή φύλαξη των κοινόχρηστων χώρων, διότι αποδεδειγμένα όπου υπάρχει φως και φύλαξη η παραβατικότητα περιορίζεται. Επιπλέον, εάν εκλεγούμε, ο Δήμος θα αναλάβει το ρόλο συντονιστή σύγχρονου Σχεδίου Δράσης για την Ασφάλεια των πολιτών, με βασικούς πυλώνες τη συνεργασία Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας, και τη δημιουργία ενός Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των ως άνω δράσεων. Ταυτόχρονα, εκτιμούμε πως η συνολική αναβάθμιση της πόλης, την οποία θα επιδιώξουμε με κάθε δυνατό τρόπο σε κάθε σημείο της πόλης, θα συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση των φαινομένων της παραβατικότητας. Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας, η αναβάθμιση της πλατείας Ομονοίας και άλλων υποβαθμισμένων αυτή τη στιγμή όμορων πλατειών, η πολύπλευρη αναβάθμιση του ιστορικού τριγώνου με σύγχρονες παρεμβάσεις και πεζοδρόμηση,  η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και η ενοποίησή του με το Πολυτεχνείο, θα αλλάξει σημαντικά τη σημερινή εικόνα του κέντρου και θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον μη προσφιλές προς την εγκληματικότητα. Ταυτόχρονα, με τα κατάλληλα προγράμματα ένταξης μεταναστών/προσφύγων και τις δέουσες δομές φιλοξενίας αστέγων, με τη συνδρομή φυσικά της πολιτείας όπου αυτή απαιτείται, θα μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική εικόνα των περιοχών του κέντρου της Αθήνας.

Θα ήθελα την θέση σου για το Σκοπιανό. 

Τα πιο επικίνδυνα σημεία της «συμφωνίας των Πρεσπών» είναι ότι πλέον οι γείτονες λέγονται επίσημα «Μακεδόνες», η γλώσσα τους «μακεδονική», η ιθαγένεια/εθνικότητα «μακεδονική», τα προϊόντα τους «μακεδονικά», με τη «βούλα» και της Ελλάδας! Και τι είναι πλέον τα εκατομμύρια των κατοίκων της ελληνικής Μακεδονίας; Τα πρώτα προβλήματα έχουν αρχίσει να είναι ορατά, από κύκλους εντός και εκτός Ελλάδας! Είναι απαράδεκτο ότι η Κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε και ενέκρινε μόνη της μια τέτοια συμφωνία, για ένα θέμα με βαθιές ιστορικές ρίζες και ποταμούς αίματος αγωνιστών και ηρώων, χωρίς καμιά εθνική συναίνεση, χωρίς σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, χωρίς να ρωτήσει τον λαό, χωρίς λαϊκή έγκριση, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις!. Οι σκοπιμότητες που εξυπηρετήθηκαν δεν ήταν τα εθνικά συμφέροντα, αλλά η «πρεμούρα» εξωτερικών παραγόντων (για να βάλουν τα Σκόπια άμεσα στο ΝΑΤΟ), οι πάγιες ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ (που τους ήθελε σκέτη «Μακεδονία» από χρόνια), και η προσδοκία να διασπασθούν οι πολιτικοί αντίπαλοί του, και κυρίως η Νέα Δημοκρατία!

Η πλειοψηφία του κόσμου υποστηρίζει ότι βιώνουμε μια κρίση αξιών και θεσμών σε ευρύτερο πλαίσιο. Πιστεύεις ότι ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτή την κατάσταση ή τα αιτία είναι βαθύτερα; 

Είναι φανερό ότι βιώνουμε μια ευρύτερη κρίση αξιών και θεσμών. Τα αίτια είναι σίγουρα βαθύτερα (χρονικώς και ποιοτικώς), και όχι αποκλειστικό φαινόμενο της εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Το σημαντικότερο και διαχρονικότερο σημείο της κρίσης αυτής είναι η αποθέωση του κυνισμού, του αμοραλισμού, του ατομισμού και του ευδαιμονισμού, με αντίστοιχη υποχώρηση του σεβασμού, της ειλικρίνειας, της φιλοπατρίας, της ανυστερόβουλης συμμετοχής. Επί ΣΥΡΙΖΑ όμως έχουμε μια ραγδαία επιδείνωση της κρίσης αξιών και θεσμών. Μάθαμε ήδη ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά», «η καριέρα είναι χολέρα», όποιος διαφωνεί μαζί μας είναι οπωσδήποτε «ακροδεξιός» ή «φασίστας», «στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα»(!!!), μπορεί να γίνεται κομματικό τραπέζωμα υποψήφιων ευρωβουλευτών σε κυβερνητικό κτίριο (μέγαρο Μαξίμου)!

Yπάρχει κάποιο πρότυπο που έχεις στην ζωή σου; 

Πρότυπα στη ζωή μου αποτελούν οι γονείς μου. Τους θαυμάζω μαζί και ξεχωριστά, τον καθέναν για διαφορετικούς λόγους. Τους θαυμάζω από κοινού διότι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια οικογένεια ισορροπημένη  και αγαπημένη με γνώμονα σταθερές, κλασικές αξίες της ζωής.

Ο πατέρας μου αποτελεί για μένα πρότυπο για το μυαλό του, τη λεβεντιά του, την ηθική του, τις αξίες του. Μας δίδαξε από μικρές, εμένα και τις δύο αδερφές μου, με ένα δικό του τρόπο, καθόλου επιβλητικό ή καταπιεστικό, να θέτουμε στόχους καθημερινά και να κοπιάζουμε για αυτούς, λειτουργώντας όμως πάντα με αξιοπρέπεια και με σεβασμό προς όλους και όλα. Με ένα μαγικό τρόπο τα κατάφερε! Κοιτάζω πίσω και αναρωτιέμαι πως ακριβώς το έκανε χωρίς να μας πει ποτέ τη λέξη «πρέπει»;;!

Πρότυπο μαμάς για μένα η μαμά μου, η οποία είναι ομολογουμένως η ισορροπία του σπιτιού και η κινητήρια δύναμη όλων μας. Έχοντας αφοσιωθεί πλήρως στον πατέρα μου και στην ανατροφή μας, κι έχοντας ενδεχομένως κάνει πίσω σε μεγάλο βαθμό τις δικές της προσωπικές ανάγκες, μας προσέφερε πάντα και εξακολουθεί να μας προσφέρει καθημερινά και έμπρακτα μεγάλες δόσεις αγάπης και δύναμης με έναν δικό της μοναδικό και μαγικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να είναι και η καλύτερή μας φίλη! Προσωπικός μου στόχος, λοιπόν, να καταφέρω να μεταλαμπαδεύσω στα παιδιά μου, όταν φυσικά αποκτήσω, τις αξίες που μου έμαθαν οι γονείς μου όλα αυτά τα χρόνια, και να δημιουργήσω μια τέτοια σχέση με αυτά ώστε να αισθάνονται τόσο όμορφα και τόσο γεμάτα με αγάπη όσο εγώ αυτή τη στιγμή.

Τα social media έχουν αντικαταστήσει σε έναν βαθμό τις ανθρώπινες σχέσεις. Από την άλλη έχουν κάνει ταχύτερη την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Ποια είναι η θέση σου; 

Τα social media αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δεν είναι απλά ένα μέσο επικοινωνίας, είναι και μέσο ενημέρωσης, έκφρασης ιδεών, προώθησης προϊόντων και επαγγελματικής προβολής. Συνεπώς τα social media μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής και επαγγελματικής μας δραστηριότητας, αρκεί φυσικά να μη γίνεται κατάχρηση αυτών. Όπως με όλα τα μέσα που μας παρέχει κατά καιρούς η τεχνολογία, έτσι και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κίνδυνος από την κακή και αλόγιστη χρήση αυτών είναι μεγάλος. Παρατηρούμε δυστυχώς σήμερα ότι οι πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις υποκαθίστανται με εικονικές ανθρώπινες σχέσεις, οι πραγματικοί φίλοι με ψεύτικους διαδικτυακούς φίλους, ενώ οι παρέες στα σπίτια και στα μαγαζιά μετατρέπονται πολλές φορές σε μια απλή συνύπαρξη ατόμων απορροφημένων στα κινητά τους τηλέφωνα χωρίς ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ τους. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση ωστόσο να δαιμονοποιήσουμε εξ αυτού του λόγου τα social media. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στον σύγχρονο άνθρωπο, στη σύγχρονη κοινωνία, ένα μέσο που συνδέει μαγικά τους ανθρώπους από άκρη σε άκρη της γης. Είναι όμως όλα θέμα σωστής χρήσης, και είναι στο χέρι του καθενός από εμάς να αποφασίσει και να ορίσει με ποιόν τρόπο και σε τι βαθμό θα χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να αποκομίζει από αυτά όλα τα προσφερόμενα οφέλη χωρίς να διακινδυνεύει την πραγματική, τη γνήσια ανθρώπινη ζωή και επικοινωνία.

8
8