FILOTHEI HOUSE: Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΑ Β.ΠΡΟΑΣΤΙΑ

Our Rating

10

Το αρχιτεκτονικό γραφείο «Divercity Architects» σχεδίασε μια ανεξάρτητη οικογενειακή κατοικία που βρίσκεται στη Φιλοθέη, ένα προάστιο χαμηλής πυκνότητας της Αθήνας που θαυμάζεται για τα πολλά δέντρα και την ησυχία που προσφέρει.

Η οικία δημιουργήθηκε έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της οικογένειας και δημιουργεί την αίσθηση της οικειότητας και της οικογενειακής θαλπωρής, να μπορεί να φιλοξενήσει φίλους και ταυτόχρονα να είναι και ένας χώρος ψυχαγωγίας.

Ένα βασικό μέλημα στο σχεδιασμό είναι η διαμόρφωση ενός μεγάλου όγκου σε ένα στενό οικόπεδο. Η «καρδιά» της μονοκατοικίας στη Φιλοθέη είναι ένα σαλόνι διπλού ύψους που συνδέεται με την τραπεζαρία και την κουζίνα, ενώ έχει θέα και στην απέριττη πλην εντυπωσιακή πισίνα.

Ο ημιώροφος λειτουργεί ως «ενδιάμεσος» χώρος που χωρίζει τους ιδιωτικούς χώρους και τα υπνοδωμάτια από το υπόλοιπο σπίτι και λειτουργεί ως σημείο συνάντησης για τα μέλη της οικογένειας. Το Filothei House αποτελείται από συμπαγή όγκο σκυροδέματος με έντονο τεκτονικό χαρακτήρα.

Η πρόσοψη είναι εντυπωσιακή στη σιλουέτα των στοιβαγμένων όγκων με διάτρητα κομμάτια και υπερυψωμένους κήπους. Οι τομές στον εκτεθειμένο όγκο σκυροδέματος αποκαλύπτουν ένα δευτερεύον μαλακότερο στρώμα του σπιτιού, το οποίο είναι επενδυμένο με ξύλο και ενισχύει τον χωρικό διάλογο μεταξύ εσωτερικό και εξωτερικό στρώμα.

Ο σχεδιασμός στοχεύει στην παροχή μιας υπαίθριας εμπειρίας στην καθημερινή οικογενειακή ζωή, προσφέροντας παράλληλα έναν βαθμό κατακερματισμού που φέρνει το κτίριο πιο κοντά στην κλίμακα των οικιστικών αστικών μονάδων.

Φωτογραφίες: Mariana Bisti

Πηγή: andro.gr