ΕΝΑ ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Επιστρατεύοντας τα απαλά λευκά χρώματα και τα έπιπλα με καμπύλες, η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Johanna Amatoury έδωσε μια αίσθηση εξοχικού σε αυτό το σπίτι στο γαλήνιο προάστιο Neuilly-sur-Seine του Παρισιού.

Η διπλοκατοικία ανήκει σε ένα ζευγάρι που εργάζεται στον τομέα των ακινήτων και στα τρία μικρά παιδιά τους – μια οικογένεια που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με ιδιαίτερη αγάπη για τα ελληνικά νησιά.

Η Amatoury σχεδίασε το διαμέρισμά τους ως φόρο τιμής στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των νησιών μας.

«Λόγω της αγάπης τους για αυτό το μέρος του κόσμου, φτάσαμε σε αυτό το διαμέρισμα και φανταστήκαμε μια αίσθηση εξοχικού σπιτιού, χρησιμοποιώντας ζεστά και υφασμάτινα υλικά – πολύ διαφορετικά από τα τυπικά παριζιάνικα διαμερίσματα», δήλωσε στο κορυφαίο περιοδικό design και αρχιτεκτονικής Dezeen.

«Δουλέψαμε με ορυκτά υλικά, υφές και ακατέργαστα χρώματα στο διαμέρισμα για να δώσουμε βάθος και να πετύχουμε την επιθυμητή ατμόσφαιρα».

Ο σχεδιασμός του σπιτιού καθορίστηκε επίσης από τη διαρρύθμισή. Πρόκειται μια μια διπλοκατοικία που αποτελείται από ένα ισόγειο και πρώτο όροφο ενός μεγάλου κτιρίου της δεκαετίας του 1980 που ανοίγει σε έναν μικρό κήπο.

Αυτό ενθάρρυνε την Amatoury να διαμορφώσει το διαμέρισμα στο πρότυπο μιας μονοκατοικίας. «Θέλαμε να το φανταστούμε ως σπίτι, να δημιουργήσουμε μια πιο εξωτερική ατμόσφαιρα, αυξάνοντας όλο το μέγεθος σε όλα τα παράθυρα», είπε.

«Το ισόγειο οδηγεί σε κήπο, οπότε η κατευθυντήρια γραμμή μου ήταν να ανοίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο προς τον εξωτερικό χώρο και τη φύτευση εκεί».

Ολόκληρη η κάτοψη του διαμερίσματος επανασχεδιάστηκε για να δημιουργηθεί ένα σαλόνι, μια τραπεζαρία και μια κουζίνα που βλέπουν στον εξωτερικό κήπο.

Η σκάλα μεταφέρθηκε σε μια πιο λογική θέση κοντά στην είσοδο, ενώ στον επάνω όροφο ο χώρος αναδιαμορφώθηκε πλήρως για να δημιουργηθούν τέσσερις σουίτες υπνοδωματίων.

Ως φόρο τιμής στην αρχιτεκτονική των ελληνικών νησιών, η Amatoury χρησιμοποίησε ρωμαϊκό γύψο μέσα στο διαμέρισμα, ιδιαίτερα στο χωλ της εισόδου.

«Χρησιμοποιήσαμε ζεστά, υφασμάτινα υλικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών καμπυλωτών και απτών γύψινων τελειωμάτων που δίνουν στο χώρο μια γλυπτική διάσταση», δήλωσε.

«Ο ρωμαϊκός σοβάς είναι μια πολύ αρχαία τεχνική που έχει ορυκτή εμφάνιση με λείο, μαλακό και ελαφρώς γυαλιστερό φινίρισμα, το οποίο τραβάει το μάτι και ντύνει τον τοίχο με κλασικά χρώματα, ενώ παράλληλα έχει φωτεινές αποχρώσεις”.

Στην κουζίνα, τα ξύλινα ντουλάπια από καρυδιά συνδυάζονται με πλάκες και πάγκους εργασίας από τραβερτίνη. Σε έναν κατά τα άλλα ανοιχτό χώρο, η περιοχή περικλείεται από υαλοπίνακες.

«Η οικογένεια διασκεδάζει πολύ και μαγειρεύει πολύ, τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά», δήλωσε η Amatoury. «Ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητο να μπορούμε να κλείσουμε την κουζίνα διατηρώντας παράλληλα αυτό το οπτικό άνοιγμα».

Σαν παράθυρο, οι υαλοπίνακες βρίσκονται πάνω σε μια δρύινη βάση που δημιουργεί οπτική σύνδεση με την ενσωματωμένη δρύινη τραπεζαρία. «Δημιουργούμε πολλούς πάγκους επειδή είναι τόσο πρακτικοί, ενσωματώνοντας ντουλάπια αποθήκευσης», δήλωσε η Amatoury. «Οι πάγκοι έχουν μια ελκυστικότητα και μέσα από αυτούς ο χώρος γίνεται πιο φιλόξενος».

Για την Amatoury, η επεξεργασία των επίπλων ήταν μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της δημιουργίας μιας «αρμονικής αλλά εκλεκτικής ατμόσφαιρας» που συνδυάζει εκλεπτυσμό και άνεση. Κεντρικό ρόλο έχει ο καμπυλωτός καναπές στο σαλόνι, ο οποίος είναι επικαλυμμένος με κατάλευκο λινό ύφασμα και συνδυάζεται με μονολιθικά μαρμάρινα τραπέζια.

«Το καμπυλωτό σχήμα προσέφερε μια αίσθηση ροής, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του δωματίου. Η επιλογή των υπόλευκων λινών υφασμάτων συνέβαλε σε μια γαλήνια ατμόσφαιρα εδώ, προωθώντας μια αίσθηση ανοιχτότητας και ελαφρότητας».

Η Amatoury, η οποία έχει διαμορφώσει διάφορα σπίτια και εμπορικούς εσωτερικούς χώρους σε όλο το Παρίσι, λέει ότι της ανατέθηκε το έργο αφού οι ιδιοκτήτες θαύμασαν ένα σπίτι που είχε ολοκληρώσει για φίλους τους.

«Τους άρεσε η δουλειά μας και κυρίως η ζεστασιά που φέρνουμε στα έργα μας, σχεδόν σαν ένα κουκούλι», δήλωσε.

Πηγή : bovary.gr