ΘΕΟΠΙΣΤΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΟΥ: «Η ΝΔ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ & ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ»

Πρόκειται για μια γυναικεία προσωπικότητα, με έντονα τα στοιχεία της δημιουργίας και της προσφοράς. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα και είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει πτυχίο στη «Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας» του ΑΤΕΙ Αθήνας και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Από το 2009 έως σήμερα εργάζεται στη διοίκηση μονάδων Υγείας. Αρχικά στο «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Από το 2006 έως το 2014 διετέλεσε δημοτική σύμβουλος στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας. Την περίοδο 2011- 2014 ήταν πρόεδρος στο ΝΠΔΔ του Δήμου με αρμοδιότητες την κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό.

Βρισκόμαστε λίγες μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Είστε μέλος της οργανωτικής επιτροπής. Tι να περιμένουμε;

Έχω την ιδιαίτερη τιμή να είμαι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αυτής της κορυφαίας διαδικασίας του κόμματός μας. Με αυτή μου την ιδιότητα, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η οργανωτική επιτροπή, υπό την προεδρία του πρώην Προέδρου μας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, έχει καταφέρει να επιτελέσει τον ρόλο της με αρτιότητα, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα διακυβεύματα, αλλά ταυτόχρονα προσέχοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια. Δύο κύρια χαρακτηριστικά του επερχόμενου συνεδρίου είναι οι καινοτομίες και η εξωστρέφεια.

Το συνέδριο θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένο, plastic και smoke free και εκτός των συνέδρων και των παρατηρητών θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Στον χώρο του συνεδρίου μάλιστα θα βρίσκονται περίπτερα σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών, την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και τη δωρεά οργάνων.

Σέβομαι απόλυτα τα άλλα κόμματα, αλλά έχω την πεποίθηση ότι η διαφορά του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας από αυτά των υπόλοιπων κομμάτων τόσο από άποψη οργάνωσης όσο και από άποψη ουσίας και περιεχομένου θα είναι χαώδης. Ήδη στα προσυνέδρια αποτυπώθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί πρότυπο ενός σύγχρονου, δημοκρατικού και πλουραλιστικού κόμματος, γεγονός που θα πιστοποιηθεί από την επιτυχία του συνεδρίου. Επιτυχία που θα ισχυροποιήσει τη Νέα Δημοκρατία, η οποία υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει με νέα ορμή να προχωρά αλλάζοντας την Ελλάδα.

Από το 2019 βρίσκεστε στη θέση της επικεφαλής της Γραμματείας Ποιότητας και Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Γραμματείας;

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας. Ο εθελοντισμός, η ανιδιοτελής δηλαδή προσφορά στον συνάνθρωπο σηματοδοτεί την υπέρβαση της ιδιώτευσης, αποσκοπεί στη συλλογική πρόοδο και κατ’ επέκταση είναι στενά συνυφασμένος με την πολιτική δράση. Η Γραμματεία έχει ως αρμοδιότητα την οργανωτική και λειτουργική ανάπτυξη διάφορων τομέων, να τους κατευθύνει και να τους συντονίζει. Να καλλιεργεί και να ενθαρρύνει τον εθελοντισμό και την ενεργή συμμετοχή των μελών και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης να συνεργάζεται με φορείς και οργανώσεις εθελοντικής προσφοράς και να συμπράττει μαζί τους.

Αναφέρατε ότι η Γραμματεία καλλιεργεί και ενθαρρύνει τον εθελοντισμό και την ενεργό συμμετοχή των μελών και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας.

Ακριβώς. Πολλά μέλη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πρωταγωνιστούν σε εθελοντικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Δε μένουμε όμως σε αυτό. Το κόμμα μας το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησε μια προσπάθεια για την περαιτέρω και καλύτερα οργανωμένη ανάπτυξη του εθελοντισμού στις τάξεις της παράταξης. Με αυτή την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Γραμματεία στοχεύει να δημιουργήσει ένα οργανωμένο δίκτυο εθελοντών, που θα αναπτύξει δράσεις σε διάφορους τομείς.

Τους τελευταίους μάλιστα μήνες πραγματοποιούμε επισκέψεις σε περιοχές ανά την Ελλάδα, όπου ενημερώνουμε τις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ και πραγματοποιούμε συναντήσεις με θεσμικούς φορείς και εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις στην Άρτα, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Λάρισα, τη Λαμία, την Πτολεμαΐδα και τη Λευκάδα. Οι επισκέψεις συντελούν στην ουσιαστική επικοινωνία της Γραμματείας με τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του εθελοντισμού. Επιπλέον αυτές οι επαφές δίνουν τη δυνατότητα για αλληλοενημέρωση. Από τη μια πλευρά για το έργο που επιτελούν και για τα ζητήματα που απασχολούν τις εθελοντικές πρωτοβουλίες και από την άλλη για το έργο της Γραμματείας.

-Η ανάπτυξη του εθελοντισμού τι θέση έχει στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας;

Η κοινωνική πολιτική και η ισότητα αποτελούν διαχρονικά πυλώνες του χαρακτήρα και των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας από την ίδρυσή της το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έως σήμερα. Αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών αυτών είναι ο εθελοντισμός. Η Νέα Δημοκρατία ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα συμβαδίζει με τις εξελίξεις της εποχής, αντιλαμβάνεται το παρόν και σχεδιάζει το μέλλον. Αφουγκράζεται τις ανησυχίες των πολιτών και συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην υλοποίηση δράσεων και στη χάραξη πολιτικών με στόχο τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών στο σήμερα και ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες και τη χώρα. Από τα μικρά και απλά θέματα της καθημερινότητας των πολιτών μέχρι τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν συνολικά την πορεία της κοινωνίας μας.

Αναλαμβάνει όμως και πρωτοβουλίες όπως οι προτάσεις που κατατέθηκαν από κοινού από τη Γραμματεία μας και τη Γραμματεία ΑμεΑ της ΝΔ και οδήγησαν στην επερχόμενη ανακοίνωση δύο εξειδικευμένων προγραμμάτων από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που αφορούν δημόσιους υπαλλήλους και ΑμεΑ. Επίσης υλοποιούμε προγραμμα εκμάθησης πρώτων βοηθειών για τα μέλη της ΝΔ και ήδη έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 200 άτομα σε όλη την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών;

Ακριβώς. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρά τις αντίξοες συνθήκες της τελευταίας τριετίας με τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τους κλυδωνισμούς σε διεθνές επίπεδο προχωρούν το μεταρρυθμιστικό τους έργο. Μια από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα είναι αυτή στο πεδίο του εθελοντισμού με τον νόμο 4873 του Υπουργείου Εσωτερικών που αναφέρατε. Ο συγκεκριμένος νόμος έκανε πράξη την προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας να μπει τάξη και να εκσυγχρονιστεί ο χώρος των ΜΚΟ, των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών. Δημιουργήθηκε επιτέλους ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει τα κριτήρια διαφάνειας και λογοδοσίας για την κρατική χρηματοδότηση των φορέων. Για πρώτη φορά διασφαλίζεται η κατοχύρωση της εθελοντικής απασχόλησης με τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» και την δήλωση των εθελοντών εκεί με σκοπό την προστασία τους, την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της υγειονομικής ασφάλειάς τους. Δυστυχώς οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στη συνείδηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας έχουν καταγραφεί με αρνητικό πρόσημο.

Όσον αφορά κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν έχει συμβεί άδικα, είναι όμως καταστροφικό μαζί με τα χλωρά να καίγονται και τα ξερά και να απαξιώνονται υποδειγματικά εγχειρήματα που είναι άξια συγχαρητηρίων. Αυτή η ισοπεδωτική αντίληψη πρέπει να αλλάξει και στην κατεύθυνση αυτή ο συγκεκριμένος νόμος συνεισφέρει τα μέγιστα.

Μπαίνει τάξη στον χώρο και προστατεύονται όχι μόνο το δημόσιο συμφέρον γενικά και το δημόσιο χρήμα ειδικότερα, αλλά και οι ίδιες οι οργανώσεις. Στο αναμορφωμένο πλέον περιβάλλον θα μπορούν να είναι λειτουργικότερες και περισσότερο αποτελεσματικές στην υλοποίηση των στόχων τους.

Έτσι είναι δεδομένο ότι θα αναπτυχθεί περαιτέρω ο εθελοντισμός, σε σωστές βάσεις και κατεύθυνση, συνεισφέροντας στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνικό σύνολο και συμβάλλοντας στην κοινωνική πρόοδο.

Από το 2019 είναι Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ.

10
10