ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΙΒΑΝΗΣ: ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ & ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Ο Στέφανος Διβάνης, είναι αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων, με έδρα του την Κηφισιά.  Μεγάλωσε στα Τρίκαλα όπου τελείωσε το Λύκειο και τις πανελλήνιες, που του εξασφάλισαν μια θέση στο τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης κτιρίων στην Πάτρα.  Έπειτα ακολουθώντας το πάθος και όνειρό του, μετέβη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να σπουδάσει αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, μέσω του AKTO & Middlesex University of London.

Aποφοιτά πλέον ως αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων με Bachelor στον τομέα τoυ Landscape Design. Eπιστρέφοντας στην πόλη που μεγάλωσε είχε την ευκαιρία να μαθητεύσει για ένα διάστημα κοντά στον σπουδαίο αρχιτέκτονα Νίκο Ράντο, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις που τον βοήθησαν στη μετέπειτα πορεία του. Ήταν λίγο πριν το 2010 κοντά στη μεγάλη οικονομική ύφεση της Ελλάδας όπου λόγω μείωσης των έργων, αναγκάζεται να σταματήσει προσωρινά το κύριο επάγγελμά του προκειμένου να μπορέσει να βιοποριστεί στα δύσκολα για όλους εκείνα χρόνια.

Το 2015 και έχοντας αλλάξει αρκετά έως τότε επαγγέλματα, παίρνει τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στην Αθήνα, καθώς η φλόγα του design μέσα του δεν έχει σβήσει! Εργάζεται ως σχεδιαστής & πωλητής σε μεγάλη εταιρεία επίπλων κουζίνας και μετέπειτα σε κατασκευαστική εταιρεία ως project manager και business developer. Εκεί ήταν που γνώρισε και τους σημαντικότερους, από τους μετέπειτα βασικούς του συνεργάτες.

Ταυτόχρονα με την εμφάνιση της πανδημίας εν έτει 2020, παίρνει την πιο σημαντική έως τότε απόφαση και ιδρύει τη δική του εταιρεία, θέλοντας πια να πραγματοποιήσει το όνειρό του, με τους δικού του όρους. Tα τελευταία δυο χρόνια τα έργα του αφορούν κυρίως την αρχιτεκτονική και το interior design με επέκταση φυσικά στην αρχιτεκτονική τοπίου και κήπου.

Τα έργα του ποικίλουν από οικιστικά και ξενοδοχειακά, έως retail & commercial, ιδιωτικές, αλλά και τουριστικές αναπτύξεις. Με έμφαση στην αισθητική, τη λεπτομέρεια και τη λειτουργικότητα, επιχειρεί να σχηματίσει ένα πλαίσιο συνεισφοράς του ρόλου του design στην καθημερινότητα, μέσω του οποίου γίνεται ακριβής στόχευση στις ιδιαίτερες ανάγκες και προσδοκίες του εκάστοτε πελάτη και project. Μπορούμε να έχουμε καλαίσθητες λύσεις εντός budget, οι οποίες και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες με αναβάθμιση της ιδέας.

Πιστεύει ακράδαντα πως το design είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια, καθώς πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και να αναβαθμίζει τη ζωή του, λύνοντας παράλληλα προβλήματα που τυχόν προκύπτουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η μέχρι πρότινος πανδημία και εγκλεισμός, όπου και ο περισσότερος κόσμος ανακάλυψε την ισχυρή σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην ψυχική υγεία και την έμφυτη τάση του ανθρώπου να ομορφαίνει το περιβάλλον που ζει και κινείται

Παράλληλα, με την προσεκτική επιλογή των υλικών και τον σωστό σχεδιασμό που υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες, μπορεί να μεταμορφωθεί ακόμη και ο πιο μικρός χώρος σε ένα έργο αναφοράς, όπως η μελέτη των μόλις 35τ.μ καταστήματος οπτικών, Optical Gallery, στο νησί της Μυκόνου.

Στον κατασκευαστικό τομέα συνεργάζεται με την Golden Butler Development & Construction (Villa Piccolo Mondo, Optical Gallery, V.Residence, Feel Good κ.α) αλλά και άλλους ακόμη καταξιωμένους στο χώρο κατασκευαστές και προμηθευτές, διασφαλίζοντας την ποιότητα από τη φάση της μελέτης, έως το τελικό προϊόν.

Εκτός από τις προαναφερθείσες υπηρεσίες, παρέχει ειδικότερες υπηρεσίες business consulting και business development, με την υποστήριξη των ειδικών συνεργατών του που τον πλαισιώνουν όπως π.χ. τον Ψυχολόγο και Σύμβουλο Επιχειρήσεων Νίκο Τράντο. Με αυτό τον τρόπο, πετυχαίνει την ολική αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας μίας επιχείρησης ή ενός επαγγελματικού χώρου, συνδυάζοντας την άψογη αισθητική, την τέλεια λειτουργικότητα και ποιότητα στην κατασκευή, αλλά και την ενδυνάμωση και υποστήριξη της ιδέας & του Ανθρώπινου Δυναμικού, έτσι ώστε να μπορεί να υπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο το concept του χώρου.

Τα επόμενα χρόνια θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο χώρο της αρχιτεκτονικής, αλλά και του design γενικότερα, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται ολοένα και πιο γοργά. Με αφορμή τη συνέντευξη του Αμερικανού διανοούμενου και στοχαστή, Noam Chompsky στο ζήτημα του ChatGPT και την επιρρόη του στην εκπαίδευση, ο ίδιος δήλωσε πως το GhatGPT δεν έχει να κάνει με τη μάθηση, αλλά με το πως κάποιος αποφεύγει αυτή. Ομοίως με το design, ναι μεν κάποιος εντός λίγης μόνο ώρας μπορεί να δημιουργήσει ‘τέχνη’, αλλά οι γεννήτριες εικόνας εξαλείφουν κάθε ανθρώπινη διαδικασία και λάθος. Στην τέχνη όμως το ‘λάθος’ πιθανόν να οδηγήσει τον δημιουργό σε κάτι μοναδικό. Κάτι το οποίο η τεχνητή νοημοσύνη δε θα επιτύχει μάλλον ποτέ, καθώς επαναλαμβάνεται, δίνοντας την ψευδή αίσθηση ενός επιτεύγματος. Συνεπώς τίποτε δε θα μπορέσει να υπερκεράσει τον Άνθρωπο-Δημιουργό. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι η πράξη, αλλά μέρος της πράξης.

Έργα που βρίσκονται υπό τη φάση της κατασκευής:
V. Residence, Athens (550 sqm)
Μελέτη & 3D: Στέφανος Διβάνης
Κατασκευή: Τhe Golden Butler
Feel Good Vegan Café, Mykonos (160 sqm)
Μελέτη: Κωνσταντίνα Κόκοτου & Στέφανος Διβάνης
3D Rendering: Στέφανος Διβάνης
Κατασκευή: The Golden Butler

INFO:

Stefanos V. DivanisB.A Interior Architect | Developer

Facebook Account: https://www.facebook.com/stefanos.divanis.94/
Instagram Account: https://www.instagram.com/stefanos_divanis/
LinkedIn Account: https://www.linkedin.com/in/stefanosdivanis/
Behance Account: https://www.behance.net/StefanosDivanis
Website: https://www.stefanosdivanis.com/

10
10