ROLLS ROYCE CULLINAN

Μετά από αρκετά αναμονή, η Rolls Royce αποκάλυψε το πρώτο SUV στην ιστορία της και το πρώτο υπερπολυτελές SUV. Ονομάζεται Cullinan, όπως και το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου. Η Rolls Royce, περιγράφει την Cullinan σαν ένα όχημα παντός εδάφους, που κάνει πραγματικότητα για πρώτη φορά την εκτός δρόμου κίνηση, με τόσο υψηλή πολυτέλεια. Αυτό ήταν άλλωστε η επιθυμία των πελατών της μάρκας, να κατασκευαστεί μια Rolls σε SUV!

Πρόκειται για το 2ο μοντέλο που βασίζεται στο νέο αλουμινένιο πάτωμα, μετά το Phantom. Κάτω από το καπό βρίσκεται ένας βελτιωμένος V12, με κυβισμό 6,75 λίτρα και δυο turbο, που αποδίδει 571 άλογα αλλά και 850 Nm ροπής, ήδη από τις 1600 rpm. Πραγματικά εντυπωσιακή απόδοση ροπής. Επιδόσεις για το μοντέλο δεν έχουν ανακοινωθεί, ωστόσο ανακοινώθηκε πως η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h.

Rolls-Royce

Μαγικό χαλί

Το μοντέλο εφοδιάζεται με ένα αναθεωρημένο σύστημα αερανάρτησης, που πλέον έχει μεγαλύτερα αμορτισέρ και όγκο για τον αέρα, καθώς και βελτιωμένα σωθικά, ώστε να προσφέρει άνεση μαγικού χαλιού, ακόμα και σε κακοτράχαλα εδάφη. Ο εμπρός άξονας έχει νέα διπλά ψαλίδα ενώ ο πίσω διάταξη 5 σημείων. Το σύστημα τετρακίνησης είναι νέο και εφοδιάζεται με ένα μπουτόν που δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να χρησιμοποιήσει όλη τη διαθέσιμη ροπή, με σκοπό να σκαρφαλώσει σε δυσπρόσιτα μέρη. Επίσης διαθέτει την μεγαλύτερη δυνατότητα περάσματος μέσα από νερό σε SUV, με 54 εκατοστά βάθος! Σε εκτός δρόμου οδήγηση, η εξελιγμένη ανάρτηση, χρησιμοποιώντας ένα κομπρεσέρ, εκτείνει όποιο τροχό χάνει πρόσφυση με το έδαφος με σκοπό να εξασφαλιστεί πως όλοι οι τροχοί έχουν επαφή με το δρόμο.

Εντυπωσιακό μέγεθος

Το πιο εντυπωσιακό SUV του πλανήτη, έχει μήκος 5.341mm, πλάτος 2.164mm και ύψος 1.835mm και έχει μεταξόνιο σχεδόν 3,3 μέτρα (3.295mm). Το βάρος του αμαξώματος φτάνει τα 2.660 κιλά άδειο. Σε σύγκριση με την Bentayga της Bentley, είναι 200mm κοντύτερο, 166mm φαρδύτερο και με σαφώς μικρότερο μεταξόνιο στα 2.992mm.

Οι πελάτες θα έχουν την δυνατότητα επιλογής, μεταξύ δυο διατάξεων για την πίσω σειρά καθισμάτων. Ο κανονικός, τριθέσιος αλλά και μια περισσότερο πολυτελής διθέσια διάταξη. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 560 λίτρα με το κάλυμμα και τα 600 λίτρα χωρίς. Για πρώτη φορά σε μοντέλο της Rolls Royce, τα πίσω καθίσματα είναι ανακλινόμενα αυξάνοντας τον χώρο αποσκευών στα 1.930 λίτρα και το συνολικό μήκος φόρτωσης στα 2.245mm. Αναμφίβολα λοιπόν, πρόκειται για την πιο πρακτική Rolls Royce, όλων των εποχών. Εντυπωσιακή είναι η πίσω πόρτα του μοντέλου, που η εταιρία ονομάζει : “The Clasp”, σαν μια αναφορά, στις εποχές όπου οι αποσκευές τοποθετούνταν έξω από το αυτοκίνητο. Η πίσω πόρτα χωρίζεται σε δυο μέρη και μπορεί να εφοδιαστεί με δυο ειδικά καθίσματα για picnic. Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μοντέλου, είναι το ανακλινόμενο τζάμι που χωρίζει τον χώρο αποσκευών από την καμπίνα των επιβατών. Αυτό βελτιώνει πολύ την ηχομόνωση αλλά και την θερμομόνωση. Ακόμα χαμηλώνει κατά 40 mm όταν την πλησιάζετε, ώστε να γίνει πιο εύκολη η επιβίβαση, επίσης το πάτωμα είναι ίσιο για μεγαλύτερη άνεση ενώ το άνοιγμα των θυρών είναι από τα μεγαλύτερα διαθέσιμα.

Rolls-Royce

Υψηλή τεχνολογία με κλασικό μανδύα

Το τιμόνι είναι πιο παχύ και μικρότερο από άλλα μοντέλα Rolls Royce ενώ το κεντρικό σύστημα infotainment, έχει οθόνη αφής. Όπως είναι αναμενόμενο η Cullinan έχει κορυφαία συστήματα υποβοήθησης οδηγού και συστήματα ασφαλείας που περιλαμβάνουν τα πάντα από κάμερα Night Vision και Vision Assist, που περιλαμβάνει προειδοποίηση για ανθρώπους και ζώα, μέρα και νύχτα. Η λίστα είναι ατελείωτη και είναι βέβαιο πως ο πελάτης θα βρει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Το νέο μοντέλο, θα ξεκινά από περίπου €325.000, χωρίς τον εντυπωσιακό εξτρά εξοπλισμό.

Πηγή: capital.gr

10
10