ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ CHOCOLATERIE ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Αγάπη για το φαγητό; Ένοχη απόλαυση; Όχι για τον David Uzan. Ο επικεφαλής του Damyel chocolate maison δίνει άφεση αμαρτιών στους καλοφαγάδες, μέσα από τις σοκολατένιες δημιουργίες του. Γι’ αυτόν τον πρωτοπόρο της vegan σοκολάτας, η αγάπη για τα γλυκά δεν πρέπει να θεωρείται μια αμαρτωλή ευχαρίστηση, αλλά μια ποιοτική αγάπη που πρέπει να καλλιεργηθεί –  όταν συνδέεται με την ομορφιά, την ευχαρίστηση, τη γεύση και τη συνείδηση, όπως είναι όλες οι δημιουργίες του.

Στο νέο flagship κατάστημα του οίκου ζαχαροπλαστικής στο 17ο Διαμέρισμα του Παρισιού, ο πελάτης έχει οπτική πρόσβαση σε όλο το φάσμα των γλυκών, καθώς παρουσιάζονται σε ένα μακρόστενο λευκό τραπέζι που παραπέμπει σε μπουφέ επιδορπίων. Το packaging δανείζεται το γαλάζιο χρώμα του ουρανού, λειτουργώντας εξισορροπητικά με το μινιμαλιστικό ντεκόρ για να εστιάσετε την προσοχή σας στο προϊόν. Αγνή και δυνατή, η σοκολάτα βασιλεύει υπέρτατη, ενισχύοντας την επιθυμία να την απολαύσετε.

Damyel Balzano Barouch Paris ©Annick Vernimmen

“Η ιστορία μας στον κόσμο της σοκολάτας ξεκίνησε πριν από 32 χρόνια με τον πατέρα μου, ο οποίος, ως μεγάλος εραστής της γαλλικής γαστρονομίας και μετά από ένα πέρασμα στο ζαχαροπλαστείο Lenôtre, αποφάσισε να αφιερωθεί σ’ ένα και μοναδικό προϊόν: τη “σοκολάτα”. Για την εποχή του αυτό ήταν κάτι μοναδικό. Όσο για μένα, έχω δεθεί με τη σοκολάτα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου” εξηγεί ο Uzan.

Vegan οπτική στη γεύση

Οι σοκολάτες του Damyel είναι vegan από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του. Πριν από τριάντα χρόνια, η ιδέα της δημιουργίας μιας ganache χωρίς κρέμα θεωρήθηκε ένα τολμηρό πείραμα … Ωστόσο, όπως μας υπενθυμίζει αυτή η avant-garde chocolaterie, “η σοκολάτα είναι από την φύση της ένα φυτό”. Οι κρέμες, τα γάλατα και τα βούτυρα στις συνταγές είναι 100% φυτικά.

David Uzan / Portrait by Noel Manalili

Το motto του David Uzan είναι “αφαίρεσε τη ζάχαρη”. “Όταν αφαιρείς τη ζάχαρη, οι γεύσεις γίνονται πιο φίνες. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά νιώθουμε την ευθύνη να μειώσουμε την κατανάλωση της ζάχαρης και να προωθήσουμε τις φυσικές γεύσεις. “Πάντα υποστηρίζαμε “τρώμε λιγότερο αλλά καλύτερα”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέγουμε σχολαστικά τις πρώτες ύλες μας και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε μόνο αυτές και όχι τα προϊόντα που μεταποιούνται βιομηχανικά. Πιστεύουμε ότι η σοκολάτα είναι φυτό και πρέπει να παραμείνει έτσι, γι΄αυτό όλες οι σοκολάτες μας ήταν πάντα φυτικές ή vegan! Στην εποχή που που ζούμε, πρέπει να σεβόμαστε περισσότερο από ποτέ, όσα μας δίνει η γη ως προϊόντα, και στόχος μας είναι για τα επόμενα χρόνια να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο σε αυτή την ποιοτική προσέγγιση” εξηγεί ο σοκολατοποιός.

Το design

Vincent Leroux

Οι Jessica Barouch και Francesco Balzano ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σχεδιάσουν τη ναυαρχίδα της παριζιάνικης chocolaterie Damyel. Η δημιουργική συνεργασία τους πηγάζει από μια κοινή αγάπη για καθαρούς, μετρημένους χώρους που αγκαλιάζουν τη δεξιοτεχνία, την εκτίμησή τους για τα ευγενή υλικά και την ίδια κατανόηση της κομψότητας. Για το εν λόγω κατάστημα, το δίδυμο προτίμησε μια μονόχρωμη διακόσμηση, φωτεινή και μίνιμαλ. Το ντεκόρ υπογραμμίζει τη φινέτσα κάθε σοκολατένιας δημιουργίας Damyel και θέτει μια στοχαστική διάθεση. Κάποιος μπορεί να αισθανθεί τα χαρούμενα συναισθήματα των δύο σχεδιαστών στην κοινή τους σύμπραξη.

Vincent Leroux

“Η αισθητική κατέχει μια σημαντική θέση. Νομίζω ότι η ομορφιά και η καλοσύνη πηγαίνουν χέρι-χέρι. Πράγματι, στην αισθητική και τη γεύση βρίσκουμε τις ίδιες αξίες: διαχρονικότητα, ένταση, φινέτσα, ζεστασιά, παρηγοριά, ωμότητα. Εκτός αυτού, η αισθητική γύρω από τη σοκολάτα είναι πολύ σημαντική. Η επιλογή του σχήματος, των γραμμών και της διακόσμησης. Πιστεύουμε ότι το σχήμα και η αισθητική έχουν μεγάλη επιρροή στη γεύση”! καταλήγει ο David Uzan.

Τα καταστήματα στο Παρίσι:
46, rue des Rosiers – 75004
229, Boulevard Voltaire – 75011
33, Avenue Raymond Poincaré – 75016
87, Avenue de Wagram – 75017
149, Rue Manin – 75019

Πηγή: harpersbazaar.gr

10
10