ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Στα πανεπιστήμια της χώρας φαίνεται ότι η «κατάπαυση πυρός» δεν κρατάει ποτέ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δύο πανεπιστημιακά Ιδρύματα υπέστησαν τις προηγούμενες ημέρες επιθέσεις κουκουλοφόρων που οδήγησαν σε «ολική καταστροφή» των αιθουσών στις οποίες στεγάζεται η Πρυτανεία τους, ενώ στο ένα από αυτά κινδύνευσε και η σωματική ακεραιότητα ανθρώπων.

Στις επιθέσεις αυτές φαίνεται ότι το «μοντέλο» άλλαξε: Η μορφή της βίας που εξαπλώνεται τώρα στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας γίνεται πιο άγρια και επικίνδυνη, καθώς οι ομάδες αντιεξουσιαστών που την ασκούν τα χρησιμοποιούν ως χώρους πολιτικής «ομηρείας» για να επιβάλλουν τα αιτήματά τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι βάνδαλοι που επιτέθηκαν στα δύο Ιδρύματα έθεσαν θέματα σχετικά με τις καταλήψεις κτιρίων, οι οποίες εκκενώνονται πανελλαδικά από την αστυνομία και διαφώνησαν με τη δυνατότητα των διοικήσεων των ΑΕΙ να λαμβάνουν αποφάσεις για τη διαχείριση των κτιρίων τους… Το τελευταίο βέβαια, έχει να κάνει με τη μεγάλη προσπάθεια ανακαίνισης και αξιοποίησης του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων που έχει ξεκινήσει από τη νέα διοίκησή του.

Ειδικό Πρωτόκολλο για τη βία

Το υπουργείο Παιδείας εξαναγκάζεται έτσι στην άμεση προώθηση νομοθετικών λύσεων για την ασφάλεια στο εσωτερικό των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με τον νέο νόμο-πλαίσιο που συντάσσει για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Αυτές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», θα είναι η δημιουργία ειδικού Πρωτοκόλλου για τα θέματα επιθέσεως και βίας μέσα στα ΑΕΙ, για το οποίο θα είναι υπεύθυνοι αρμόδιοι αντιπρυτάνεις τους, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα προβλέπεται αναβάθμιση των υπηρεσιών φύλαξής τους, κάτι που όμως τα πανεπιστήμια το ζητούν χρόνια, αλλά ως σήμερα δεν το έχουν δει να εφαρμόζεται. Κάρτα εισόδου σε «ευαίσθητα» κτίρια όπως οι Πρυτανείες; «Γ;’ αυτό δεν χρειάζεται να κάνουμε νόμο» λέει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που απαντά σε σχετική ερώτηση του «Βήματος». «Μπορούν να το αποφασίζουν τα πανεπιστήμια μόνα τους ανά περίπτωση».

Πάντως, η εικόνα των προηγούμενων ημερών σε δύο από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προ- κάλεσε πραγματικά σοκ: άγριοι βανδαλισμοί, προπηλακισμοί, καταστροφές. Οι αίθουσες των Ιδρυμάτων που υπέστησαν τις επιθέσεις αυτές, έμοιαζαν πραγματικά με βομβαρδισμένα τοπία σε μια πόλη που βρίσκεται σε πόλεμο…

Διαπόμπευσαν τον πρύτανη

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ωστόσο φαίνεται ότι η βία κορυφώθηκε. Καθηγητής του Ιδρύματος με θητεία στα έδρανά του περισσότερα από 20 χρόνια, περιγράφει τις σκηνές που έζησε την περασμένα] εβδομάδα όταν ομάδα 15- 20 κουκουλοφόρων επιτέθηκε στην Πρυτανεία του και δηλώνει ότι πρώτη φορά στη ζωή του ένιωσε τέτοιο σοκ και τέτοια αίσθηση απειλής έως και κατά της ζωής του. «Δουλεύω σε αυτό το Ιδρυμα 21 χρόνια και πρώτη φορά βλέπω τέτοιας έκτασης καταστροφές»δήλωνα. Πιο επικίνδυνο μέρος της πρόσφατης επίθεσης βέβαια αποτελεί το γεγονός ότι η ομάδα των αντιεξουσιαστών επιτέθηκε και εναντίον του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη, τον οποίο οι κουκουλοφόροι έπιασαν από τον λαιμό, τον ακινητοποίησαν και του κρέμασαν ταμπέλα υπέρ των καταλήψεων την ώρα που είχε συνάντηση με τον αντιπρύτανη Κωνσταντίνο Δράκο για θέματα του πανεπιστημίου. Αυτή διαπόμπευση του πρύτανη αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την ελεύθερη έκφραση και τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, ομάδα νεαρών που διαφωνούσαν με τη διαμόρφωση του κηρίου του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων παραβίασε πόρτες και προκάλεσε καταστροφές και στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, όπου όμως ο πρύτανης του Ιδρύματος απουσίαζε.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Την επίθεση σε βάρος του πρύτανη του ΟΠΑ καταδίκασε και η Σύνοδος των Πρυτάνεων ΑΕΙ της χώρας. «Καμία έκφραση βίας δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια» αναφέρει η Σύνοδος. «Η νομοθεσία ορίζει σαφώς πώς αντιμετωπίζονται εγκληματικές πράξεις που απειλούν την ανθρώπινη ζωή και προσβάλλουν τη δημόσια περιουσία. Ομως, εν προκειμένω, πράξεις τυφλής βίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, συνιστούν απειλή για την ίδια τη Δημοκρατία, παραβιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας στην επιστήμη, έρευνα και διδασκαλία. Λιγοστοί γνωστοί- άγνωστοι έχουν διαρκή στόχευση να καταλύουν το ακαδημαϊκό άσυλο, με την ελεύθερη δημοκραπκή έκφραση, τη γνώση και τη διακίνηση ιδεών να διώκονται μέσα στον ίδιο τον φυσικό τους χώρο. Απομονωμένες μειοψηφίες επιχειρούν να μετουσιώσουν τα πανεπιστήμια σε ορμητήρια ανομίας. Βρίσκουν σταθερά απέναντι τους σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη της ελληνικής κοινωνίας»

Ολική καταστροφή

Στην περίπτωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σόκαρε πραγματικά το ότι οι κουκουλουφόροι χωρίς λογική ή σχέδιο, έφτασαν στο σημείο να γράφουν συνθήματα και να πετάνε τους υπολογιστές κάτω και να τους σπάνε. Βία χωρίς όριο. Ολα καταστράφηκαν σε λίγα λεπτά. Οι υπάλληλοι της Πρυτανείας σοκαρισμένοι παρακολουθούσαν την επιδρομή και τις καταστροφές που δεν διήρκεσαν περισσότερο από δέκα λεπτά, φοβούμενοι και για τη δική τους σωματική ακεραιότητα.

Ο αντιπρύτανης του ΟΠΑ κ. Κωνσταντίνος Δράκος δηλώνει στο «Βήμα» ότι το πανεπιστήμιο δεν πτοείται. «Πρόκειται για βίαιες, έκνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες, οι οποίες τραυματίζουν και υπονομεύουν το πανεπιστήμιο» λέει. «Η κοινότητά μας και οι πρυτανικές αρχές συνεχίζουμε όμως με σθένος και προσήλωση την ακαδημαϊκή και κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος και την προστασία της δημοκρατικής λειτουργίας του. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, ο σεβασμός της ζωής και της προσωπικότητας και η δημοκρατία, είναι θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες του πανεπιστημίου»αναφέρει.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ανδρέας Μπουντουβής από την πλευρά του δηλώνει ότι «αυτοί που οφείλουν να είναι σε εγρήγορση δεν είναι μόνο οι πρυτάνεις και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά κυρίως αυτοί που έχουν θεσμικό καθήκον να προστατεύουν την ασφάλεια των ανθρώπων και τη δημόσια περιουσία».

Λίγους μήνες νωρίτερα το Ιδρυμα είχε «απελευθερωθεί» με θεαματικές επεμβάσεις των αστυνομικών αρχών από τους μικροπωλητές, ενώ άδειασε και το στέκι αναρχικών που λειτουργούσε στο υπόγειό του. Στις επιχειρήσεις αυτές, συνέλαβαν υπόπτους οι οποίοι διακινούσαν μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων. Οι επιθέσεις σε ΑΕΙ και στο παρελθόν ήταν ατελείωτες. Την άνοιξη κουκουλοφόροι διέλυσαν τα γραφεία φοιτητικής οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Μερικούς μήνες νωρίτερα επιτέθηκαν και σε καθηγήτρια του Παντείου, επειδή διαφώνησαν με το επιστημονικό έργο και τις παραδόσεις της. Τον Οκτώβριο που πέρασε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Και ο κατάλογος συνεχίζεται…

Πηγή: tomanifesto.gr