ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΠΟΛΑΚΗ: «ΜΕ ΤΙ ΜΟΥΤΡΑ ΘΑ ΔΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ;»

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μίλησε για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο «MEGA Σαββατοκύριακο» η πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Το να μην εμβολιάζεται ένας πρώην υπουργός Υγείας και να εγκαλεί την κυβέρνηση για φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί, κάνει τεράστια ζημιά. Με στεναχωρεί, γιατί ο κ. Πολάκης είναι έξυπνος άνθρωπος. Με τι μούτρα θα δει ανθρώπους που θα πεθάνουν επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί; Έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι το τραβάει ο οργανισμός του. Θέλει να προκαλεί για να παραμένει στην επικαιρότητα. Το μήνυμά του όμως έφθασε και σε αυτούς που είχαν ήδη αμφιβολίες για τα εμβόλια. Ο κ. Πολάκης ακολουθεί το δρόμο του κ. Βελόπουλου. Ο κ. Πολάκης είναι πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως τέτοιου είδους μηνύματα είναι προβλήματα για την κοινωνία» υπογράμμισε.

«Αν δεν φθάσουμε στο επίπεδο ανοσίας που θέλουμε, το κόστος για την Ελλάδα θα είναι μεγάλο. Γιατί αν έρθει μεταλλαγμένος ο ιός τον φθινόπωρο, οι ανεμβολίαστοι θα γεμίσουν τα νοσοκομεία, θα έχουμε θανάτους και το κόστος δεν θα το πληρώσουν μόνο εκείνοι, αλλά όλη η κοινωνία» δήλωσε η ίδια. «Όσοι είναι σήμερα στα νοσοκομεία, οι περισσότεροι δεν εμβολιάστηκαν, ενώ είχαν δικαίωμα να εμβολιαστούν. Η κοινωνία δεν μπορεί οικονομικά να προχωρήσει στην κάλυψη των αναγκών. Πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε σήμερα που έχουμε την δυνατότητα» πρόσθεσε. Σχετικά με το ποιοι θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά από το Σεπτέμβριο, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται, γιατροί νοσηλευτές, άνθρωποι που ασχολούνται με τους ηλικιωμένους. «Μέσα σε αυτούς και ο κ. Πολάκης».

«Και τα δύο μου παιδιά εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, οπότε καταλαβαίνω την αγωνία των ανθρώπων. Η Επιτροπή έπρεπε να συνεκτιμήσει τους κινδύνους. Σήμερα που το ιϊκό φορτίο έπεσε, ο κίνδυνος μειώθηκε και υπάρχουν και τα υπόλοιπα εμβόλια, η Επιτροπή αποφάσισε να εξαλειφθεί και ο απειροελάχιστος κίνδυνος» είπε σχετικά με τα AstraZeneca.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για τα Ελληνοτουρκικά, εκτίμησε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι «θερμό» όπως το περυσινό.

«Υπάρχει μείωση της έντασης. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει, γιατί κανείς δεν ξέρει με τον Ερντογάν. Άλλαξε πολύ η ρητορική Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη. Δεν λύσαμε τα προβλήματα μας με την Τουρκία. Μπαίνουμε σε μια φάση μη κρίσης, προσπάθεια ομαλοποίησης για να καταλήξουμε σε μια σχέση διαλόγου και εμπιστοσύνης των δύο μερών. Βεβαίως διαφωνούμε με την Τουρκία και μάλιστα σε καίρια σημεία, όμως έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει εκατέρωθεν εμπιστοσύνη στα λόγια των ηγετών» τόνισε.

Για τη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας και τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σχολιάζοντας το ζήτημα που προέκυψε με την ονομασία της που συμμετείχε στο Euro η Βόρεια Μακεδονία, είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει αδυναμίες αλλά «είχαμε πει ότι εάν κυρωθεί και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, δεν έχουμε δυνατότητες να την αλλάξουμε».

«Ο κ. Ζάεφ το κατάλαβε, ότι είναι απόλυτη γελοιότητα αυτό που έγινε. Μπορεί να μην καταπατούσε το γράμμα της συμφωνίας, καταπατούσε όμως το πνεύμα της Συμφωνίας. Καλά θα κάνει να το αλλάξει γρήγορα ο κ. Ζάεφ, γιατί η Βόρεια Μακεδονία έχει ανάγκη την ειλικρινή συμπαράσταση της Ελλάδας» πρόσθεσε με νόημα η κ. Μπακογιάννη. Εκτίμησε, ότι θα περάσουν με πλειοψηφία από την ελληνική βουλή τα τρία μνημόνια που είναι προς κύρωση και αφορούν την οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με την Βόρεια Μακεδονία. «Και οι 300 βουλευτές ξέρουν πολύ καλά, ότι όταν η χώρα έχει διεθνείς συμφωνίες είναι υποχρεωμένοι να τις τιμά».

Για την πιθανότητα εκλογών, δεν προβλέπει εκλογές φέτος. «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι οι εκλογές».

Πηγή: tomanifesto.gr