ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΑΝΟΙΑΣ

Μπορεί να σας ακουστεί περίεργο, όμως τόσο η αύξηση του μέσου όρου ζωής όσο και η λήψη πολλών πληροφοριών σε καθημερινή βάση μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητας εμφάνισης της άνοιας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο αριθμός των ατόμων με άνοια αλλά και με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αυξάνεται με αλματώδη ταχύτητα, αποτελώντας ένα μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα. Η άνοια μια πάθηση που αφορά όλους μας όποια ηλικία και αν είμαστε, γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση. Αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης δείτε μερικά τρόφιμα που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Μήλα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός μήλου μπορεί να αντιστρέψει την απώλεια μνήμης σε ποντίκια, καθώς και να προστατεύσει τους εγκεφάλους τους από τη συσσώρευση της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης, που είναι αυξημένη στην άνοια. Συχνά, τα αποτελέσματα  των ερευνών στα ποντίκια μεταφράζονται και στο ανθρώπινο γεγονός που υποδηλώνει ότι ο χυμός μήλου μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη.

Καφεΐνη. Σε γενικές γραμμές ο καφές έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης της νοητικής εξασθένισης. Αν και πρέπει να γίνουν ακόμα αρκετές μελέτες, παρόλα αυτά κάποιες μελέτες  υποστηρίζουν ότι ο καφές έχει ένα συστατικό που μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική ικανότητα και να μειώσει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau, που είναι χαρακτηριστική της άνοια και της νόσου του του Αλτσχάιμερ.

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ξηρών καρπών με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Για παράδειγμα νέοι υγιείς φοιτητές έδειξαν μια βελτίωση της γνωστικής τους ικανότητας, μετά την κατανάλωση ξηρών καρπών, για χρονικό διάστημα 8 εβδομάδων. Επίσης, το εκχύλισμα από καρύδια δρα έναντι του θανάτου των κυττάρων στους εγκεφάλους των αρουραίων. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να βελτιώσουν τη μνήμη σε όσους έχουν ήδη τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Κακάο. Κατά τη γνώμη μου αυτός είναι ο πιο γευστικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο της άνοιας. Πολλαπλές μελέτες έχουν συσχετίσει το κακάο με μικρότερη πιθανότητα γνωστικής εξασθένησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν μία σημαντική βελτίωση στις βαθμολογίες των γνωστικών τεστ, καθώς και μια βελτίωση στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα βρίσκουμε κυρίως στα λιπαρά ψάρια, και υποστηρίζεται ότι έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου. Επίσης, υπάρχουν αρκετές μελέτες που αποδεικνύουν, ότι τα ψάρια και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και της ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

Μεσογειακή διατροφή. Θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές διατροφές στον πλανήτη με πάρα πολλά οφέλη. Προστατεύει την καρδιά, προλαμβάνει διάφορους τύπους καρκίνου, συμβάλει στη μείωση της παχυσαρκίας και έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο της άνοιας. Καταναλώνετε πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα, όσπρια και δημητριακά και εξασφαλίστε όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα σας.

Πηγή: jenny.gr