ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 14+1 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΙΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «DREAM TEAM» ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ CHEF

Ορισμένοι είναι νεότεροι, κάποιοι κουβαλούν πολλά χρόνια εμπειρίας στις κουζίνες τους. Το κοινό τους στοιχείο; Το μαγειρικό τους ταλέντο, επιβεβαιωμένο πέραν πάσης αμφιβολίας από την «ψήφο εμπιστοσύνης» τού κοινού στις δημιουργίες των χειρών τους. Στην αναζήτηση της σύγχρονης γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης, η «Citymag» αποτάθηκε σε 15 από τους πλέον αγαπημένους και επιδραστικούς σεφ στη Θεσσαλονίκη σήμερα, ζητώντας τους να μας πουν ποιο είναι, κατά τη γνώμη τους, το πιάτο που συμπυκνώνει τη «γεύση» τής πόλης*.

Απόστολος Αλτάνης

Executive chef τού «Regency Casino Thessaloniki» και του «Hyatt Regency Thessaloniki».

Το πιάτο του: τριλογία γαρίδας σαγανάκι με ζελέ ντομάτας και πιπεριάς, κρέμα φέτας και ρίγανη.

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ αποτελεί τον πιο γνωστό γαστρονομικό προορισμό. Με ανεξάντλητες επιλογές από όλες τις κουζίνες και street food ώς πολυβραβευμένα εστιατόρια. Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, όμως, αποτελεί τη βάση για τους περισσότερους από εμάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι γαρίδες σαγανάκι, που δεν λείπουν από το μενού τού «Alfredo’s», με διαφορετική προσέγγιση, απόλυτα προσαρμοσμένη στο ύφος του. Ένα αμιγώς παραδοσιακό πιάτο, με σύγχρονη ματιά.

Σωτήρης Ματζαράκης

Σεφ στο εστιατόριο «Clochard».

Το πιάτο του: σφυρίδα πελαγίσια αλά Πολίτα με γαλάκτωμα σκόρδου και σάλτσα λεμονιού.

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ήταν ανέκαθεν μια πόλη στραμμένη προς τη θάλασσα. Το ίδιο και η κουζίνα της. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξα ένα πιάτο με βασικό υλικό το ψάρι – και, συγκεκριμένα, τη σφυρίδα. Ο αρακάς, η αγκινάρα, τα καρότα και το σκόρδο αποτελούσαν ανέκαθεν συστατικά τής κουζίνας τής πόλης. Σε ό,τι έχει να κάνει με την παρασκευή, πατήσαμε στον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος, αλλά με σύγχρονες τεχνικές.

Μανώλης Παπουτσάκης

Σεφ και συνιδιοκτήτης στα εστιατόρια «Χαρούπι» και «Δέκα Τραπέζια».

Το πιάτο του: ραβιόλια χαρουπιού αβγολέμονο.

ΤΑ ΡΑΒΙΟΛΙΑ χαρουπιού αβγολέμονο είναι ένα αγαπημένο πιάτο, που εκφράζει αβίαστα τη δυναμική που έχει μια παραδοσιακή συνταγή να σταθεί σε ένα σύγχρονο εστιατόριο και να «συνομιλήσει» με τις κουζίνες τού κόσμου. Η κλασική, χανιώτικη κρεατότουρτα γεμίζει την καρδιά ενός χαρουπένιου ραβιολιού και το αβγολέμονο σε μορφή κρέμας «αγκαλιάζει» ζεστά τα γεμιστά ζυμαρικά. Ένα δύσκολο στην προετοιμασία και παρασκευή του πιάτο, που αποζημιώνει με τη μεστή και ξεχωριστή γεύση του. Αυτή είναι η μαγειρική που αγαπώ, αυτή είναι η σύγχρονη ελληνική κουζίνα που υπηρετώ.

Δημήτρης Τασιούλας

Σεφ και ιδιοκτήτης τού εστιατορίου «Thria».

Το πιάτο του: πολίτικες γαρίδες καταΐφι με μαγιονέζα από γλυκό τσίλι και υγρό ζελέ από μοσχολέμονο.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα παραδοσιακό πιάτο τής Πόλης, το οποίο έφεραν μαζί τους στη Θεσσαλονίκη όσοι ήρθαν από εκείνα τα μέρη. Στη δική μου εκδοχή εμπνέομαι από την παραδοσιακή συνταγή, «πατάω» πάνω της, αλλά την «πειράζω» με διαφορετική τεχνική και νέα υλικά. Πιστεύω ότι το πιάτο βασίζεται στις γευστικές εμπειρίες των Θεσσαλονικέων, παρουσιάζοντάς τες όμως με σύγχρονο τρόπο.

Λάμπρος Ρώσσιος

Μάγειρας στο εστιατόριο «Μαιτρ και Μαργαρίτα».

Το πιάτο του: χειροποίητα ζυμαρικά με γέμιση χοιρινού και γλυκόξινη σάλτσα πετιμεζιού.

ΕΧΟΝΤΑΣ ως πηγή έμπνευσης μια πόλη, η οποία ανά τους αιώνες έχει υπάρξει χωνευτήρι πολιτισμών και έχει διατηρήσει μια γαστρονομική ταυτότητα που αποτελεί μέρος τού σύγχρονου και πλουραλιστικού τρόπου ζωής της, το πιάτο αυτό αναβιώνει τη «μνήμη τής γεύσης» για τους σύγχρονους Θεσσαλονικείς, θυμίζοντας τα παραδοσιακά μαντί, ενώ παράλληλα «ταξιδεύει» τον φιλοξενούμενο στη σύγχρονη περιφερειακή κουζίνα τής Μεσογείου.

Δείτε περισσότερα στο citymagthess.gr