ΒΟΜΒΑ MICHELIN ΣΕ 3ΑΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

“Μέχρι τώρα δεν είχα νιώσει παρά μόνο τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα μου. Αυτό το βράδυ οι σκέψεις μου είναι κοντά στους σεφ που δουλεύουν μαζί μου. Χάσαμε το μάτς αυτή τη χρονιά αλλά θα το ξανακερδίσουμε του χρόνου”∙ τάδε έφη Guy Savoy, ένας από τους καλύτερους σεφ του κόσμου με 3 (μέχρι πριν λίγο) αστέρια Michelin, αφού έμαθε τη Δευτέρα το βράδυ από τον διευθυντή του κόκκινου οδηγού ότι φέτος χάνει ένα αστέρι. Έγινε σεισμός στους γαστρονομικούς κύκλους της Γαλλίας με την ανακοίνωση αυτής της βόμβας μεγατόνων για έναν εμβληματικό σεφ της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας που είχε την ανώτατη γαστρονομική διάκριση επί 20 συναπτά έτη. Δεν τσαντίστηκε όπως ένας από τα πιο περίεργα παιδιά της υψηλής γαλλικής μαγειρικής, ο Marc Veyrat που έκανε μήνυση στον Michelin όταν έχασε το 3ο του αστέρι το 2019, ούτε έπεσε σε κατάθλιψη σαν τον Bernard Loiseau που δυστυχώς τελικά αυτοκτόνησε. Ο γλυκύτατος και χαμογελαστός Savoy αποδέχεται την θεσμική κρίση και βάζει στόχους με την αυτοπεποίθηση που του δίνει η θριαμβευτική πορεία του.

Ήταν ένα από τους γαστρονομικούς μου ήρωες, εκείνους τους σεφ που ανανέωναν με ορμή τη γαλλική κουζίνα στη δεκαετία του 1990. Και όταν πήγα στο πολύ art εστιατόριό του στο Παρίσι, το καταχάρηκα ως 3άστερο διαμάντι. “H κουζίνα είναι η τέχνη της στιγμιαίας μεταμόρφωσης σε χαρά προϊόντων φορτωμένων με ιστορία”, ήταν και είναι το μότο του και θυμάμαι το σινεμασκόπ χαμόγελο που χαράχθηκε στο πρόσωπό μου τρώγοντας την περίφημη σούπα του αγκινάρας με τρούφες και βουτώντας μέσα της ένα καταπληκτικό μπριός γεμιστό με μανιτάρια και τρούφα. Ή το άλλο εμβληματικό του πιάτο στρείδια σε παγωμένη nage που στέλνει την ευγενώς ιωδιούχα γεύση της θάλασσας στον ουρανό. Ελπίζω να ξαναπάω στο εστιατόριο του και να τον χειροκροτήσω πρωταθλητή και πάλι, μια θέση που θα διεκδικήσει και πάλι όντας επί 6 χρόνια συνέχεια στο νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης εστιατορίων La Liste.

Εν τω μεταξύ ο φετινός Michelin της Γαλλίας αφαίρεσε ένα αστέρι από τον επίσης 3άστερο Christopher Coutanceau, που το θαλασσινό εστιατόριό του βρίσκεται στη La Rochelle της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Θυμίζουμε ότι μεταξύ 2019 και 2023 ο γαλλικός Michelin έχει αφαιρέσει ένα αστέρι από τα 3άστερα “L’Auberge de l’Il”, “Maison des bois” του Marc Veyrat, “L’Astrance” του Pascal Barbot και το περίφημο “Paul Bocuse”.

Πηγή: athinorama.gr

10
10