ΑΝΝΑ ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΥ: «ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ»

Η Άννα Ροκοφύλλου, δικηγόρος, εν ενεργεία Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής και Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ του Κώστα Μπακογιάννη, είναι μια δυναμική Αθηναία, ενεργή πολίτης, με μεγάλη γνώση και εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση. Με συγκροτημένο όραμα και τεκμηριωμένη άποψη για την πόλη της Αθήνας. Είχαμε την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε. Να συζητήσουμε μαζί της για την Αθήνα και τον Δήμο Αθηναίων. Να ακούσουμε τις απόψεις της για γενικότερα κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν.  Τις προτεραιότητές της σε αυτές τις εκλογές για την Αθήνα. Τις προτάσεις της για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Πρωτεύουσα και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Τι σας έκανε να επιλέγετε το συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη για να κατέβετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Με τον Κώστα μας ενώνουν πολλά. Μας ενώνει η γνώση και το πάθος για την Αυτοδιοίκηση. Μας ενώνει η κοινή μας επιθυμία να αλλάξουμε αυτή την πόλη, με συγκροτημένο σχέδιο, συλλογική δουλειά και συντονισμένη δράση. Έχουμε συζητήσει εκτενώς το όραμα του για την Αθήνα. Με εμπνέει η σκέψη του, ο τρόπος του να ενώνει, η αποδεδειγμένη δράση του, το σχέδιο του για την Αθήνα. Γνωρίζουμε και οι δύο μας καλά ότι για να πας τον τόπο σου ένα βήμα πιο μπροστά χρειάζεται ΚΕΦΙ, ΤΟΛΜΗ, ΣΧΕΔΙΟ, ΔΟΥΛΕΙΑ. Και αυτό το πέτυχε. Και στο Καρπενήσι και στην Στερεά Ελλάδα. Γι’ αυτό αποφάσισα να συμμετέχω σε μια πολυσυλλεκτική ομάδα, τον συνδυασμό ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ του Κώστα Μπακογιάννη που συνδυάζει την εμπειρία με την δημιουργική σκέψη. Γιατί χρειάζεται εδώ και τώρα αποφασιστική δράση από ανθρώπους με εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση που θέλουν και μπορούν. Ενώνω κι εγώ τις δυνάμεις μου. Την εμπειρία και τη γνώση μου στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Την επιστημονική μου κατάρτιση και την επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Την διεθνή μου εμπειρία από τα χρόνια που σπούδαζα και εργαζόμουν στο Παρίσι όπου είχα τη δυνατότητα να σφυρηλατήσω την Ευρωπαϊκή μου ταυτότητα, αλλά και να αντιληφθώ τη μεγάλη δύναμη της Αυτοδιοίκησης που ως θεσμός συνέβαλλε στον εκσυγχρονισμό της Γαλλίας. Διαχρονικός μου στόχος είναι να εργαστώ για μια πόλη ανθρώπινη, ασφαλή, φιλική στους κατοίκους της. Για έναν Δήμο Ανοικτό. Δημοκρατικό και Κοινωνικά Αλληλέγγυο στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Που νοιάζεται και μεριμνά για τις ανάγκες των πολλών.

Βιώνουμε την απόλυτη κρίση αξιών και θεσμών σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Θα ήθελα την γνώμη σας.

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια βαθύτατη κρίση αξιών και θεσμών που έχει διαπεράσει όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Κατά τη γνώμη μου οφείλεται στην έλλειψη ενός οράματος, ενός συγκροτημένου πλαισίου αξίων, ενός σχεδίου με ρεαλιστικές λύσεις και απαντήσεις στις ανάγκες των πολιτών. Στον χώρο της Αυτοδιοίκησης την έλλειψη αξιών τη βιώνουμε ως μια γενικότερη αίσθηση εγκατάλειψης. Ανασφάλεια. Φόβος. Έλλειψη φωτισμού. Εγκαταλελειμμένα κτίρια, κακοτεχνίες σε πεζοδρόμια, απεριποίητοι δρόμοι, έλλειψη ραμπών για ΑμΕΑ και οδηγών όδευσης τυφλών που μεταφράζονται  τελικά σε έλλειψη σεβασμού προς τον άνθρωπο. Πρόκειται για ζήτημα που έχει και άμεση επίδραση στην κοινωνική συνοχή. Είναι ανάγκη να εντάξουμε στον σχεδιασμό μας την κοινωνική διάσταση της πόλης. Μια πόλη που κοινωνικοποιεί με τα περιποιημένα πάρκα, τις πλατείες, τα πεζοδρόμια, τις παιδικές χαρές, τους καθαρούς κοινόχρηστους χώρους, με κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις, είναι περισσότερο κοινωνική και συνεπώς περισσότερο ασφαλής, περισσότερο ανθρώπινη. Αλλά και μια πόλη που εμπνέει τους νέους. Σε μια συνάντηση διαλόγου με νέους της Αθήνας που είχα πρόσφατα σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, ένας νέος πρότεινε να είμαστε πιο τολμηροί για την Αθήνα για να αλλάξουμε αυτά που μας πληγώνουν. Σε έρευνα της διαΝΕΟσις το 41% των νέων στην Αθήνα δήλωσε διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά και το 46% διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Χρέος μας να κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους. Για να αναχαιτίσουμε το brain drain, την φυγή των νέων. Χρειάζεται να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Να εμπνεύσουμε την αλλαγή. Στο ζήτημα αυτό, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει στο πεδίο της δικής της ευθύνης και η Αυτοδιοίκηση.

Τι πιστεύετε ότι έχει απόλυτη ανάγκη ο Δήμος της Αθήνας άμεσα;

Όραμα, θέληση, σχέδιο, δράση. Την επαύριον των εκλογών θα χρειαστεί να επουλώσουμε τις πληγές στο σώμα της πόλης των Αθηνών ξεκινώντας από την καθαριότητα, την ασφάλεια, τον φωτισμό, το πράσινο. Δηλαδή από τα πολλά μικρά που μας πληγώνουν και αφορούν στον πολιτισμό της καθημερινότητας.  Θα ήθελα όμως να σταθώ και σε μια διάσταση που αφορά την ποιότητα της ζωής μας. Γιατί είναι γεγονός πως η Αθήνα έχει χτιστεί κατά τον τρόπο που την καθιστά ειδικά σε ορισμένα σημεία της δυσλειτουργική και μη φιλική τόσο στους κατοίκους της όσο και στους ξένους επισκέπτες της. Διάσπαρτες νησίδες όασης υπάρχουν και μπορεί να είναι καθαυτές φιλικές αλλά δεν εντάσσονται με ελάχιστες εξαιρέσεις σε ένα ενιαίο σύνολο.  Απουσιάζει η συνοχή στην πόλη και θριαμβεύει η αποσπασματικότητα στις όποιες παρεμβάσεις. Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και το αίσθημα της ασφάλειας. Ξεκινώντας από τις γειτονιές.  Γι’ αυτό και ετοιμάζουμε επτά πλήρως κοστολογημένα προγράμματα, ένα για κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας. Γι’ αυτό προχωράμε στη θεσμοθέτηση της πρότυπης γειτονιάς με σεβασμό στην πολεοδομική ταυτότητα κάθε μίας από τις 129 γειτονιές και τις 38 συνοικίες της πόλης. Με σύγχρονες προδιαγραφές ανά γειτονιά. Για να έχουμε μια πόλη που την απολαμβάνεις και αξίζει να ζεις.

Τέλος θα ήθελα να μου αναφέρετε κάποια πρότυπα που έχετε στην ζωή σας.

Πρότυπο και διαρκή μου έμπνευση έχω την Αμαλία Φλέμινγκ, σύζυγο του μεγάλου νομπελίστα βιολόγου Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που έχω την τύχη να την έχω γνωρίσει προσωπικά καθώς ήταν οικογενειακή μας φίλη. Μια σπουδαία γυναίκα που πρόσφερε τα μέγιστα στην Ελλάδα. Μια διεθνώς καταξιωμένη επιστήμονας που υπηρέτησε και τίμησε της χώρα της,  έχοντας επιτελέσει ένα αξιοθαύμαστο και πρωτοποριακό για την εποχή επιστημονικό και ανθρωπιστικό έργο. Υπήρξε μια από τις πρώτες Ελληνίδες με διδακτορικό στην Ιατρική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με κοινωνικές ευαισθησίες. Με αγώνες για την δημοκρατία, τα δικαιώματα,  την χειραφέτηση της γυναίκας, διετέλεσε άλλωστε και Πρόεδρος της Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων. Με σημαντική συνεισφορά στην ενδυνάμωση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας. Μια πολυδιάστατή προσωπικότητα που δίδαξε ήθος, εντιμότητα, αξιοπρέπεια σε κάθε της πράξη, και μας άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη ιδεών, επιστημονικής και κοινωνικής δράσης.