10 ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Από κλασικά εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες μέχρι all day Bistrot και φούρνους νέας γενιάς, νέα στέκια άνοιξαν και ανοίγουν μέσα στο φθινόπωρο στην Αθήνα. Ξεκινάμε την γευστική μας περιήγηση γεωγραφικά και πιο συγκεκριμένα από την Γλυφάδα όπου έχει ήδη ανοίξει το Pino. Η ολοκαίνουρια trattoria του σεφ Luca Piscazzi που μόλις άνοιξε στην οδό Κύπρου 18 είναι αφιερωμένη στην κουζίνα της αιωνίας πόλης και των παιδικών του χρονών με μεγάλους πρωταγωνιστές την Pizza Romana και την καπνιστή καρμπονάρα της γιαγιάς του.

Ο Νίκος Ρούσος επιστρέφει και αυτός στην Αθήνα, και μαζί με τα αδέρφια Σόβολου θα ανοίξουν ένα all day Bistrot στην Άνω Γλυφάδα. Το S&Co – The Athenian Bistro θα ξεκινά από το πρωί με καφέ και μεγάλη γκάμα επίλογών πρωινού και θα συνεχίζει με lunch & dinner menus με ελληνικό χαρακτήρα και comfort διάθεση. Στην κουζίνα θα βρίσκεται ο ταλαντούχος Αλέξανδρος Γεροντιδάκης που γνωρίσαμε ως head chef στο Abra Ovata.

Νέα σεζόν, νέα ξεκινήματα
Ερχόμενοι στο κέντρο και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος, στην Ναυάρχου Νικοδήμου, ο σεφ Θωμάς Μάτσας και η ομάδα του εστιατορίου Striggla θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα το Thirio. Μια γαστροταβέρνα 20 θέσεων με μεγάλη μπάρα, δίνοντας έμφαση στην εποχικότητα και ξεκάθαρη ελληνική ταυτότητα.

Λειτουργούν ήδη, εδώ και λίγες εβδομάδες, τα ολοκαίνουρια 12 πιάτα. Δεύτερα 12 πιάτα για τον Παύλο Κυριάκη στην οδό Ρόμβης. Παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και περιβάλλον κλασικής ταβέρνας, όπως ακριβώς γνωρίσαμε τα 12 πιάτα στο Κουκάκι -με μεγαλύτερη όμως έμφαση σε μαγειρευτά φαγητά. Στον αριθμό 98 της οδού Ερμού η ομάδα του Ergon House, την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, άνοιξε τις πόρτες της Ταβέρνας Ερμού επαναφέροντάς κλασικές συνταγές με έμφαση στο ψάρι, όπως η Αθηναϊκή σαλάτα, σε ένα νοσταλγικό περιβάλλον με αύρα αστικής ταβέρνας υπό την καθοδήγηση του culinary Director της Ergon House, Παναγιώτη Ξάνθη.

Στην οδό Λυκούργου στην Ομόνοια, στις αρχές Δεκεμβρίου ο Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος (Six d.o.g.s) μαζί με τον Ελληνο-Παλαιστίνιο σεφ Βασίλη Χαμάμ (Poster και Mirlo) θα δώσουν ζωή ξανά σε ένα ιστορικό μαγειρείο της Ομόνοιας από το 1932. Το Αθήναιον θα είναι μια σύγχρονη ελληνική ταβέρνα που θα παίζει παλιά ελληνική μουσική και από τις κατσαρόλες καi τους φούρνους της θα βγαίνουν πιάτα με ελληνικό χαρακτήρα και λεβαντίνικες επιρροές πλάι σε μεγάλη ποικιλία κρασιών και αποσταγμάτων.

Ανεβαίνοντας στο Κολωνάκι ο πάντα δημιουργικός Γιώργος Μελισσάρης (Brunello – Brutus – Ox – Brasserie Lorraine) ετοιμάζεται μέσα στον Οκτώβριο να επαναλειτουργήσει έναν ιστορικό προορισμό. Το Καφενείο Κολωνάκι στην Λουκιανού. Έναν αστικό προορισμό του παρελθόντος με την Κυριακή Φωτοπούλου -γνωστή από το κτήμα Σιγάλα και το Κτήμα Κυρ Γιάννη- στο τιμόνι της κουζίνας με κλασικά ελληνικά μαγειρέματα και πιάτα των κυριακάτικων τραπέζιων μας, όπως λεμονάτα κοτόπουλα και μοσχαράκι γιουβέτσι να γεμίζουν την φαρέτρα της.

Στη ίδια γειτονιά και στην Πατριάρχου Ιωακείμ θα ανοίξει  μια Ντίβα. Μια μπιστρονομική Ντίβα υπό τις μαγειρικές οδηγίες του σεφ Δημήτρη Κατσάνου με ανοιχτές φωτιές, fusion χαρακτήρα και την εποχική πρώτη ύλη να πρωταγωνιστεί. Ανεβαίνοντας βορειοτέρα φθάνουμε στο Αrtisanal στην Κηφισιά. Ο χώρος άλλαξε χέρια και ετοιμάζεται να μπει στην νέα του εποχή με σεφ και ιδιοκτήτη τον Γιάννη Παρίκο. Το φαγητό θα μιλά την γλώσσα μιας fine comfort προσέγγισης με ελληνοπρεπή χαρακτηριστικά σε έναν εμβληματικό χώρο που ανακαινίστηκε πλήρως.

Κατεβαίνοντας ξανά στο κέντρο και στο ύψος του ΕΜΣΤ στο Κουκάκι, εκεί που για χρόνια υπήρχε η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου (σημαντική απώλεια για την Αθηναϊκή σκηνή) σε λίγο καιρό θα υπάρχουν τα Φίλινγκς & more Φίλινγκς. Δυο χώροι σε έναν από την ομάδα των Αλέξανδρου Κόνιαρη, Γιώργου Ζαχείλα και Βάιου Κορομηλά. Νew Age φούρνος και εστιατόριο και για όσους θυμούνται τις δημιουργίες του Αλέξανδρου στο παλιό Φίλινγκς στο Παγκράτι μπορούν να είναι σίγουροι για το γευστικό αποτύπωμα του νέου Φίλινγκς. Από το απόγευμα ο χώρος θα μετατρέπεται σε ένα comfort εστιατόριο με το josper να πρωταγωνιστεί και το κρασί να αποτελεί άξιο συμπαραστάτη.

Πηγή : newmoney.gr