ΠΩΣ Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ ΤΟ ΕΣΥ

Σημαντικές «ανάσες» δίνει τα τελευταία χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, φαρμακευτικό υλικό και οχήματα και καλύπτοντας πολυδάπανες ανακαινίσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου της Υγείας, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μέσω του συλλογικού της οχήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, τη «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», έχει δαπανήσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει την κοινωνία.

Η προσφορά της στον τομέα της υγείας έγινε ευρέως αντιληπτή στο κοινό την περίοδο της πανδημίας, όταν κάλυψε άμεσα τις ανάγκες νοσοκομείων σε υγειονομικό και ιατρικό εξοπλισμό, ανανεώνοντας τον ιματισμό σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και στο ΕΚΑΒ, και ανακαινίζοντας χώρους υγιεινής σε νοσοκομεία-«κλειδιά» της Αττικής.

Η ιστορία, ωστόσο, της προσφοράς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο ΕΣΥ ξεκινά αρκετά νωρίτερα.

Η προσφορά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο ΕΣΥ -Οι «σταθμοί» των τελευταίων ετών

Το 2013, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προσφέρει στο ΕΣΥ εξοπλισμό πρώτης γραμμής στην Ουρολογική και την Καρδιολογική κλινική του Ασκληπιείου Βούλας. Στο Ασκληπιείο Βούλας δωρήθηκε, επίσης, το 2017, εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε στην αναισθησιολογική κλινική.

Το 2015 ήταν η σειρά του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ». Σε αυτή την περίπτωση, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών εξασφάλισε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Ακολούθησαν το 2018 το «Παίδων Αγία Σοφία», με παροχή εξοπλισμού στην καρδιολογική κλινική, το «Σκυλίτσειο» της Χίου, με παροχή ακτινολογικού εξοπλισμού, καθώς και η ενίσχυση του ΕΚΑΒ Χίου με την επισκευή κινητής μονάδας.

Έναν χρόνο αργότερα, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών παρείχε εξοπλισμό και είδη ιματισμού στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», καθώς και νευροχειρουργικό εξοπλισμό στο «Σκυλίτσειο» της Χίου. Το 2020 η «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» ενίσχυσε με εξοπλισμό το Κέντρο Υγείας Παραμυθίας.

Επιπρόσθετα, έχουν υλοποιηθεί έργα για την αναβάθμιση του εξοπλισμού Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Μονάδων Τεχνητού Νεφρού Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, καθώς και για την υποστήριξη εγκατάστασης συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης σε απομακρυσμένες υγειονομικές μονάδες και ειδικά σε νησιά.

Η δράση κατά την περίοδο του κορωνοϊού

Ενώ η επικαιρότητα είχε επικεντρωθεί στον κορωνοϊό, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μέσω της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», παρείχε το 2021 ακτινολογικό εξοπλισμό στο «Αττικόν» και νευρολογικό εξοπλισμό στο Νοσοκομείο Ναυτικού. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον της Ένωσης στράφηκε στην πανδημία. Τότε το επιτελείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ανέλαβε ίσως το μεγαλύτερο πρότζεκτ στην ιστορία της.

Ανανέωσε τον ιματισμό και τα κλινοσκεπάσματα -πρόκειται για 169.000 τεμάχια- στα 120 δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, δηλαδή και των 8 Υγειονομικών Περιφερειών.

Το ίδιο διάστημα ανακαινίστηκαν με δωρεές της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών 568 χώροι υγιεινής στα νοσοκομεία «Λαϊκό», «Παίδων Πεντέλης», «Ερυθρός Σταυρός», «Ασκληπιείο Βούλας», ενώ η ίδια διαδικασία «τρέχει» και για τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και Νίκαιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ήδη από την Άνοιξη του 2020, με τη συμμετοχή 151 μελών της, συγκέντρωσε πάνω από 13 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αξιοποιήθηκε για να προμηθεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με 185 αναπνευστήρες ΜΕΘ, 20 φορητούς αναπνευστήρες, 200 μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών οργάνων ΜΕΘ, 100 νοσοκομειακές κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ και εργασίες για την αναβάθμιση ΜΕΘ, το πρώτο ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ με σύστημα αρνητικής πίεσης στην Ελλάδα για την ασφαλή μεταφορά ασθενών Covid-19 και πλήθος ιατροτεχνολογικών ειδών, αναλωσίμων και υγειονομικού υλικού.

Ο σημαντικός αυτός εξοπλισμός έχει εγκατασταθεί υποστηρίζοντας τις ανάγκες νοσηλειών και εξασφαλίζοντας την καθοριστική ετοιμότητα των ΜΕΘ σε Νοσοκομεία Αναφοράς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη και σε άλλα 25 ακόμη μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Στα εν εξελίξει έργα περιλαμβάνεται και η ανακαίνιση των θαλάμων αρνητικής πίεσης και η παροχή εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Αεροπορίας 251.

Ακόμη, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, συμμετέχει ενεργά και σε κοινές πρωτοβουλίες που αφορούν στη Δημόσια Υγεία, όπως το Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία», στο οποίο συμμετέχει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτηθεί έργα αναβάθμισης εγκαταστάσεων και προσφοράς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και νοσηλείας και Μονάδες παιδιατρικής φροντίδας και περίθαλψης νεογνών σε 25 Νοσοκομεία και 9 Κέντρα Υγείας στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.

 

Ασθενοφόρα τελευταίας τεχνολογίας

Ένας ακόμα ισχυρός «κρίκος» των δράσεων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ήταν και η δωρεά 22 σύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων, 20 εκ των οποίων διατέθηκαν στο ΕΚΑΒ και 2 στην Ελληνική Αστυνομία.

Πρόκειται για τα πρώτα ασθενοφόρα στην Ελλάδα που διαθέτουν φορείο ηλεκτρικής υποβοήθησης και κάθισμα μεταφοράς ασθενούς μηχανικής υποβοήθησης, χαρακτηριστικά ασθενοφόρων επόμενης γενιάς, που αναβαθμίζουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΕΚΑΒ προς όφελος του ασθενούς.

Σε συνέχεια της πρόσφατης αυτής δωρεάς, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προσφέρει 6 νέα ασθενοφόρα με πλήρως αναβαθμισμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, που άμεσα θα ενισχύσουν τον υπάρχοντα στόλο των ασθενοφόρων του ΕΣΥ, με τη συνολική προσφορά να ανέρχεται στα 28 ασθενοφόρα.

Μελίνα Τραυλού: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα στη Δημόσια Υγεία»

«Η Υγεία είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Το έργο ιδιαίτερα που επιτελείται στο ΕΚΑΒ, και αφορά στην άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, αγγίζει όλους τους πολίτες, αλλά και όλους τους επισκέπτες, σε όλη τη χώρα. Ένα “ευχαριστώ καρδιάς” στις γυναίκες και στους άνδρες που εργάζονται σε όλες τις βαθμίδες του ΕΚΑΒ» ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, και καταλήγοντας προσέθεσε:

«Με γεμίζει υπερηφάνεια που ως Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τόσο συλλογικά, μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, όσο και ατομικά μέσω μελών του ελληνικού εφοπλισμού, συμβάλλουμε διαχρονικά και καθοριστικά στη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Θεωρούμε χρέος μας, ως Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες, να σταθούμε στο πλευρό των ιατρών, νοσηλευτών, διασωστών, που υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα νέα ασθενοφόρα διευκολύνουν το δύσκολο έργο τους και την παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας σε κάθε άνθρωπο που τη χρειάζεται σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα στη Δημόσια Υγεία, με πράξεις και όχι με λόγια».

Πηγή: iefimerida.gr