ΤΣΑΪ MATCHA: ΚΑΙΕΙ 4 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΛΙΠΟΣ

Τα περισσότερα τσάι μπορείτε να τα βρείτε σε φακελάκι, σε μορφή φύλλων ή ακόμα και σε τούβλα τσαγιού. Ωστόσο, αυτό που πολλοί  δε γνωρίζουν, είναι ότι το τσάι  μπορεί να βρεθεί και σε μορφή σκόνης.  Τα φύλλα του τσαγιού αυτού αλέθονται παραδοσιακά με πέτρες και σερβίρεται με λίγο αφρό. Αυτό είναι το παραδοσιακό τσάι Matcha, ένα Ιαπωνικό πράσινο τσάι. Το τσάι αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία.

Τι είναι το τσάι Matcha;

Το τσάι matcha, παράγεται από φύλλα Gyokuro, μια ποικιλία του  Camellia Sinensis. Η σκόνη αυτη προκύπτει από φύλλα πράσινου τσαγιού από τις νεαρές κορυφές του φυτού. Τρεις εβδομάδες πριν τη συγκομιδή, τα φύλλα του φυτού σκιάζονται και η αλλαγή αυτή στο φως του ήλιου, ανεβάζει τα επίπεδα χλωροφύλλης που είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Μόλις μαζευτούν, τα φύλλα ατμίζονται για να σταματήσει η ζύμωση που θα μείωνε τα στοιχεία αυτά. Αφού στεγνώσουν, αλέθονται με πέτρες και μας δίνουν μια έντονα πράσινη σκόνη.

Το τσάι που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία, περιέχει περίπου 10 φορές περισσότερες πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά από το κοινό τσάι, διπλάσια αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί , περίπου 9 φορές περισσότερη β-καροτίνη από το σπανάκι  και τετραπλάσια β-καροτίνη από τα καρότα. (πηγή)

Οφέλη του τσαγιού Matcha

1. Φαίνεται να έχει Αντικαρκικές Ιδιότητες

Λέγεται ότι το Matcha έχει 100 φορές περισσότερη EGCG (epigallocatechin gallate) τα τα άλλα τσάγια. Η ουσία αυτή έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Έρευνες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική ενάντια του καρκίνου του μαστού,  των ωοθηκών, του προστάτη και του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και σε μια πληθώρα άλλων νόσων. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη.

2. Ενισχύει τον μεταβολισμό

Το Matcha χρησιμοποιείται συχνά και ως προ-προπονητικό συμπλήρωμα, για την αύξηση της ενέργειας και τη συγκέντρωση στην άσκηση. Κάνει την άσκηση λιγότερο επίπονη για το μυαλό και για το σώμα. Οι αθλητές συχνά το προσθέτουν στα προ-προπονητικά ροφήματά τους για να τους δώσει γεύση.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πόση τσαγιού Matcha πριν την προπόνηση, αυξάνει την καύση λίπους. Εκτιμάται ότι το Matcha μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε 25% περισσότερο βάρος.

3. Δίνει ενέργεια

Σε αντίθεση με τον καφέ, το τσάι Matcha, απελευθερώνει αργά την καφεΐνη κατά τη διάρκεια αρκετών ωρών, αντί για να το κάνει άμεσα γεγονός που δίνει ενέργεια για μεγάλο διάστημα της ημέρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός του ότι περιέχει  L-θεανίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει και τη συγκέντρωση. Τα υπόλοιπα τσάγια, περιέχουν αυτές τις ουσίες σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι: “… η λήψη του (πράσινου τσαγιού) κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα αντίληψης και  βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων απόδοσης σε απλές εργασίες. Η L-θεανίνη, φαίνεται να ανταγωνίζεται τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, μειώνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης που έχουν αυξηθεί τεχνητά από την καφεΐνη.

4. Βοηθά στην υγεία του δέρματος

Οι πολυφαινόλες του Matcha, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης και της ανάπτυξης όγκων του δέρματος. Επίσης, λέγεται ότι προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες UV και την πρόωρη γήρανση.

5. Καταπολεμά το στρες

Η Lθεανίνη, που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι επίσης υπεύθυνη για την αύξηση της δραστηριότητας των άλφα κυμάτων του εγκεφάλου, που βοηθούν στη χαλάρωση.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Health-System Pharmacy έδειξε πως:

” η αυξημένη δραστηριότητα των κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο που προκαλείται από την L-θεανίνη έχει συσχετιστεί με την αυξημένη  δημιουργικότητα, την αυξημένη απόδοση υπό την πίεση, τη βελτίωση της δυνατότητα μάθησης και συγκέντρωσης καθώς και τη μείωση του άγχους.»

6. Βελτιώνει τη λειτουγία της μνήμης

Μια μελέτη που διεξήχθει από το Nation Institute of Health κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

«Τα ευρήματά μας παρέχουν πρώτα στοιχεία για την υποτιθέμενη ευεργετική επίδραση του πράσινου τσαγιού στη γνωστική λειτουργία, και συγκεκριμένα, στη λειτουργία  επεξεργασία της μνήμης στο επίπεδο του νευρικού συστήματος, προκαλώντας αλλαγές στη βραχύχρονη πλαστικότητα των βρεγματο-μετωπιαίων συνδέσεων του εγκεφάλου.

7. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Η EGCG  που περιέχει το Matcha, αυξάνει την παραγωγή των ρυθμιστικών Τ-κυττάρων, που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

“Η επιγενετική ρύθμιση είναι πιθανόν να αξιοποιηθεί στη δημιουργία κατασταλτικών ρυθμιστικών Τ-κυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς, και είναι μεγάλης κλινικής σημασίας για την καταστολή των αυτοάνοσων νοσημάτων »”, αναφέρει η  Science Daily.

8. Μειώνει τη χοληστερόλη

Έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι, όπως είναι το Matcha, μειώνει τη συνολική χοληστερόλη και αυξάνει την HDL (καλή χοληστερόλη), στα ζώα και στους ανθρώπους. Αυτο συμβάλλει  στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, έχει θετική επίδραση στην ενδοθηλιακή λειτουργία, διασφαλίζοντας ότι αυτά τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και διαστέλλονται λειτουργώντας άριστα για τη βέλτιστη ροή του αίματος.

9. Ελέγχει τον διαβήτη

Το τσάι Matcha έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου. Μελέτες σε ζώς έδειξαν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 1 και επιβραδύνει την εξέλιξη αφού έχει αναπτυχθεί.

Επιπροσθέτως, μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της γλυκόζης σε ασθενείς που πάσχουν από αυτή τη νόσο.

Πως να φτιάξετε τσάι Matcha

Αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει τσάι Matcha, ξεκινήστε με 1/4  κουταλιού του γλυκού σκόνης και σταδιακά μπορείτε να το αυξήσετε σε 1//2 , μέχρι και 1 κουταλάκι του γλυκού.

Συστατικά:

 • 1 μεσαίο μπολ
 • 1 δοσομετρικό κουτάλι
 • 1 σουρωτήρι τσαγιού
 • 1 αναδευτήρι μπαμπού (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μιξεράκι φραπέ)
 • Σκόνη Matcha

Οδηγίες:

 1. Βράστε ένα φλιτζάνι νερό
 2. Γεμίστε το μπολ με το νερό αυτό και αφήστε το για λίγα λεπτά
 3. Αδειάστε το νερό
 4. Κοσκινίστε τη σκόνη για να αποφύγετε τυχόν σβώλους.
 5. Προσθέστε περίπου 1/4 – 1/2 κουταλάκι του γλυκού νερό στη σκόνη σας και ανακατέψτε ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφα αραιωμένη πάστα.
 6.  Προσθέστε 1 φλιτζάνι νερού σε θερμοκρασία περίπου 80⁰ C και ανακατέψτε γρήγορα με τρόπο ώστε να σχηματίζονται τα γράμματα “N” ή “W”. Προσέξτε να μην ακουμπάτε το κάτω μέρος του μπολ.
 7. Μόλις το τσάι σας γεμίσει φυσαλίδες, σηκώστε το αναδευτήρι προσεκτικά και κινήστε το στην επιφάνεια ώστε να σκάσουν οι μεγάλες φυσαλίδες.
 8. Απολαύστε!

Για να το κάνετε πιο γλυκό μπορείτε να προσθέστε 1/2 κουταλιού του γλυκού μέλι στο ζεστό νερό, προτού το ρίξετε στο μπολ με τη σκόνη.

Πηγή: naturalsoul.gr