ΦΡΟΥΤΑ: ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥΣ

Γνωρίζατε ότι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mSystems της American Society for Microbiology, η κατανάλωση έως και 30 διαφορετικών ειδών φυτικών τροφών σε μια εβδομάδα μπορεί να ωφελήσει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου σας; Το υγιές έντερο μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και ακόμη και να ωφελήσει την ψυχική υγεία. Επιλέγοντας να καταναλώσετε περισσότερα φρούτα μπορείτε να αυξήσετε αυτόν τον αριθμό, για να διατηρήσετε τα βακτήρια στο έντερο «χαρούμενα».

Από την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μέχρι την ενίσχυση του σώματός σας με σημαντικές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, εδώ είναι τα φρούτα που οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε κάθε εβδομάδα.

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι φυτοχημικά φλαβονοειδή που τους δίνουν το μπλε/μωβ χρώμα και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες. Μαζί με τα αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, τα μύρτιλα είναι επίσης πλούσια σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο.

Πρόκειται για μια πλούσια «πηγή» διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες είναι «σημαντικές για τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και συμβάλλουν σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα» λέει ο διατροφολόγος Lon Ben-Asher.

Μήλα

«Τα μήλα έχουν πολλές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος λόγω των πολυφαινολικών ενώσεων», αναφέρει ο Lon Ben-Asher.

«Είναι επίσης πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος».

Πορτοκάλια

Ενώ τα πορτοκάλια είναι ευρέως γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, παρέχουν επίσης ένα μοναδικό σύνολο θρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και πολλές βιταμίνες Β.

Η βιταμίνη C βοηθά στη δημιουργία κολλαγόνου, το οποίο καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος και σας κάνει να φαίνεστε πιο νέοι. Ο πολτός πορτοκαλιού έχει επίσης υψηλό αριθμό πολυφαινολών, που συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLoS One.

Δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα φρούτα, ειδικά τα δαμάσκηνα, μπορούν επίσης να είναι μια ευεργετική πηγή θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας. Είναι γνωστό ότι τα δαμάσκηνα βοηθούν στην πέψη χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου.

Τα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης υψηλή ποσότητα βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη ορισμένων πρωτεϊνών που απαιτούνται για την πήξη του αίματος και την οικοδόμηση των οστών. Μελέτες αναφέρουν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων βοηθά στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της απώλειας οστικής μάζας.

Σμέουρα

Από όλα τα φρούτα, τα σμέουρα είναι γνωστά ότι έχουν μία από τις υψηλότερες ποσότητες φυτικών ινών, περιέχοντας 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι.

Η λήψη επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών από την διατροφή σας είναι σημαντική για τη διαχείριση του βάρους, τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, τη διατήρηση της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου αλλά και για τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα σμέουρα είναι επίσης γνωστά ως πλούσια πηγή μαγνησίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση πολλών σωματικών λειτουργιών όπως η πρωτεϊνική σύνθεση, η λειτουργία των μυών και των νεύρων, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τα αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας.

Πηγή: vita.gr