ΕΡΕΥΝΑ: ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ SPA ΓΙΑ ΤO 2024 -Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΥΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Σε αγορά τρισεκατομμυρίων εξελίσσεται ο κλάδος της ευζωίας και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, προσφέροντας στις νέες επιχειρήσεις πολλές ευκαιρίες να εισέλθουν στην αγορά με καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες, σύμφωνα με έρευνα της EHL Hospitality Business School.

Ειδικότερα, η EHL συνέταξε μια λίστα με τις κορυφαίες, παγκόσμιες τάσεις spa για το 2024, υποδεικνύοντας ότι η εμπειρία του spa έχει εξελιχθεί πέρα από την περιποίηση και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεραπειών για το νου, το σώμα και την ψυχή, καθώς και μη επεμβατικές θεραπείες για όσους επιθυμούν να κάνουν μικρές προσαρμογές στη φυσική τους εμφάνιση.

Ποιες όμως είναι οι τάσεις στα spa για το 2024;

Θεραπείες για καλή εμφάνιση

Η καλή εμφάνιση και η θετική αίσθηση εαυτού είναι ψηλά στην ατζέντα για τους καταναλωτές που μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά το 2024. Η αγορά υπηρεσιών spa αντιπροσωπεύει έναν παγκόσμιο κλάδο 88 δισ. δολ. και αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 17%, στα 260 δισ. δολ. μεταξύ του 2023 και του 2030.

Σύμφωνα με έρευνα, η Statista αποτιμά την παγκόσμια αγορά ευζωίας στα 4,27 τρισ. δολάρια και αφορά οτιδήποτε έχει να κάνει με την υγεία και την ευεξία, όπως είναι τα υγιεινά ροφήματα, τα συμπληρώματα διατροφής, ο εξοπλισμός άσκησης, η ιατρική περίθαλψη και άλλα. Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος ευεξίας και spa περιλαμβάνει spa ημέρας, ινστιτούτα νυχιών, αίθουσες μασάζ και σάουνες.

Σήμερα, τα spa ή ένας προορισμός υγείας και ευεξίας από το ευρύ φάσμα των θέρετρων ευεξίας, έως τα πιο στοχευμένα medispa και τις κλινικές υγείας, μπορούν να ανταποκριθούν στις επιθυμίες της παλαιότερης γενιάς, που αναμένει επιπλέον υπηρεσίες περιποίησης. Ποιες είναι όμως οι μελλοντικές δυνατότητες του spa; Και τι προκάλεσε την εν λόγω ανάπτυξη;

Η κρίση ψυχικής υγείας που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και φαίνεται σιγά-σιγά να καταλαγιάζει, έδωσε μια νέα βαρύτητα στη διασφάλιση της φυσικής κατάστασης του σώματος και του μυαλού, ενώ παράλληλα έντεινε την επιθυμία αναζήτησης επιχειρήσεων φιλοξενίας με spa ή με προσφορές υγείας και ευεξίας.

Οι 6 βασικοί πυλώνες που οδηγούν την αναπτυσσόμενη αγορά υγείας και ευεξίας, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, είναι η καλύτερη υγεία, η καλύτερη φυσική κατάσταση, η καλύτερη διατροφή, η καλύτερη εμφάνιση, ο καλύτερος ύπνος και η καλύτερη επίγνωση. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν τις κορυφαίες τάσεις spa για το 2024, διαμορφώνονται ως εξής:

Το ιατρικό spa

Ο κλάδος της ευεξίας φαίνεται να διευρύνει τις υπηρεσίες, τις προσφορές και τα χαρακτηριστικά του spa αλλά και του ίδιου του ξενοδοχείου, το οποίο διαθέτει κάποια από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα για την υποστήριξη της παγκόσμιας τάσης τρόπου ζωής που προτείνει η ευεξία. Η δυνατότητα αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς πολλοί από αυτούς τους προορισμούς ευεξίας υπάρχουν ήδη. Στην Ασία για παράδειγμα, τα spa είναι περισσότερο προσανατολισμένα στο μυαλό και στο πνεύμα, ενώ στις ΗΠΑ, στοχεύουν στη φυσική κατάσταση που επιτυγχάνεται μέσα στη φύση.

 

Τεχνολογία των spa

Η ανθρωπότητα εισέρχεται στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και οι νεότερες γενιές έχουν κατανοήσει την ανάγκη πρόληψης ασθενειών, αντί της θεραπείας τους. Σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα, οι όροι που χρησιμοποιούνται πλέον είναι η θετική ψυχολογία, η πρόληψη και η προληπτική ιατρική. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ο κλάδος της φιλοξενίας και τα spa ευεξίας βρίσκονται σε ιδανική θέση για να ανταποκριθούν στους στόχους των πελατών τους.

Ειδικότερα, ο κλάδος της φιλοξενίας πρέπει να προσαρμόσει το ταξίδι των πελατών του έτσι ώστε να ενσωματώσει τις κατάλληλες υπηρεσίες ευεξίας. Το πρώτο βήμα, είναι η διάγνωση. Στην προληπτική δράση, χρησιμοποιούνται λέξεις όπως «αξιολόγηση» και «συνταγή», ενώ οι θεραπευτικές συνεδρίες ή τα προγράμματα ευεξίας δεν χρειάζεται πλέον να γίνονται από γιατρούς, αλλά από καταρτισμένους φυσιοθεραπευτές και άλλους ειδικούς.

Οι αξιολογήσεις αυτές, μπορούν να γίνουν ευκολότερες χάρη στα υποπροϊόντα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι τα μηχανήματα φυσικής κατάστασης και σάρωσης σώματος και οι συνδεδεμένες συσκευές, οι οποίες επιτρέπουν την αναγνώριση πολλών πτυχών της φυσικής κατάστασης. Η συνδεδεμένη υγεία και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των διαφόρων δοκιμών, θα επιτρέψουν την εξατομίκευση των προληπτικών προγραμμάτων υγείας. Αυτός ο τύπος εξατομίκευσης, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, αποτελώντας βασικό πλεονέκτημα της φιλοξενίας.

Αφού εντοπίσει τα ζητήματα ευεξίας και φυσικής κατάστασης, ο υπεύθυνος του spa μπορεί να προσφέρει à la carte ή γενικά προγράμματα που θα διευρύνουν και θα διαφοροποιήσουν την προσφορά προς τον πελάτη, με υπηρεσίες ευεξίας που πραγματοποιούνται από ειδικούς και όχι από γιατρούς. Κατηγορίες τέτοιων ειδικών, είναι μεταξύ άλλων οι προπονητές, οι ψυχολόγοι και οι δάσκαλοι της γιόγκα, οι οποίοι μπορούν να διεξάγουν προσωπικές ή ομαδικές συνεδρίες για να αναπτύξουν τη ζωτικότητα, να προσφέρουν θεραπεία και λύσεις στη διαχείριση του άγχους, να καθοδηγήσουν σε συναισθηματική ισορροπία και να επιτύχουν καλύτερο ύπνο.

Το ανθρώπινο άγγιγμα

Οι νεότερες γενιές, όντας σε μεγάλο βαθμό εικονικά και ψηφιακά συνδεδεμένες, ζουν λιγότερο στο φυσικό περιβάλλον από τις μεγαλύτερες ηλικίες, που έχουν συνηθίσει να κυκλοφορούν σε έναν πιο σωματικά εκφραστικό κόσμο. Το φαινόμενο αυτό έχει επιδεινωθεί και λόγω του κορωνοϊού, ο οποίος έβαλε τέλος σε παραδοσιακούς χαιρετισμούς, όπως είναι η χειραψία, η αγκαλιά ή το φιλί. Αυτό σημαίνει ότι η σωματική επαφή, θα λείπει από τη νέα γενιά. Στην έλλειψη αυτή θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα μασάζ spa και άλλες θεραπείες που περιλαμβάνουν ανθρώπινο άγγιγμα, υπενθυμίζοντας ότι η ανθρώπινη επαφή είναι θεμελιώδης για την ευημερία του ατόμου.

Ένα με τη φύση

Η τακτική επαφή με τη φύση έχει γίνει ένας αποδεδειγμένος τρόπος καταπολέμησης του άγχους και προώθησης της ευημερίας. Για τη δημιουργία των spa του μέλλοντος, οι αρχιτέκτονες θα πρέπει να ενσωματώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά της φύσης, εξασφαλίζοντας παράλληλα την κυκλοφορία του φρέσκου αέρα. Περαιτέρω, στους επισκέπτες των spa θα πρέπει να προσφέρονται και εμπειρίες στη φύση, όπως είναι για παράδειγμα εκδρομές για την εξερεύνηση της περιοχής. Ο χρόνος που δαπανάται σε φυσικούς εξωτερικούς χώρους, παρέχει σημαντικά σωματικά και ψυχικά οφέλη, όπως μειωμένο άγχος και βελτιωμένη διάθεση.

Πέρα από τα παραδοσιακά πακέτα που προσφέρουν πολλά κέντρα spa και ευεξίας, τα οποία επικεντρώνονται σε θεραπείες που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους, μία καλή ιδέα θα ήταν η πραγματοποίηση συνεδριών στη φύση, όπως είναι λόγου χάριν το υπαίθριο μασάζ.

 

Ψυχική ευεξία

Ο ψηφιακά συνδεδεμένος κόσμος έχει πολλά οφέλη, αλλά δεν έχει δημιουργήσει ακόμη τον επίγειο παράδεισο. Οι νέοι έχουν λιγότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν στον πραγματικό κόσμο, αλλά παρόλα αυτά, τους ασκούνται άλλες πιέσεις που μπορούν να τους επιβαρύνουν: Παρενόχληση στα κοινωνικά δίκτυα, αίσθηση απομόνωσης, άγχος στη δουλειά ή στο σχολείο. Σύμφωνα με την έρευνα, στο μέλλον θα παρατηρούνται περισσότερο ψυχικές, παρά σωματικές παθογένειες. Ευτυχώς, τα ταμπού των θεμάτων ψυχικής υγείας αρχίζουν σιγά-σιγά να καταρρέουν, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανοίγονται και μιλούν για την κατάθλιψη, την εξουθένωση και άλλα προβλήματα που δεν έχουν φυσική εκδήλωση.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο τρόπος ζωής πρέπει πια να περιλαμβάνει πρόληψη ή προληπτική ιατρική, η οποία να μην περιορίζεται στο σώμα, αλλά να επεκτείνεται και στο νου. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κλάδος της φιλοξενίας πρέπει να μεταμορφωθεί σε έναν προορισμό υγείας, ωστόσο θα ήταν καλό να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των νέων πελατών της που επιδιώκουν να ζήσουν μια υγιεινή ζωή, να αποτρέπουν ασθένειες και περιττό άγχος, να αποφεύγουν την εξάντληση, και, όταν πηγαίνουν σε εστιατόρια, να τρέφονται έξυπνα. Συνεπώς, κάθε τομέας της φιλοξενίας θα πρέπει να περιλαμβάνει μια αίσθηση προσοχής και ισορροπίας.

Διαχείριση άγχους

Μετά την πανδημία, τα επίπεδα άγχους έχουν αυξηθεί για διάφορους λόγους. Κάποιοι από αυτούς, είναι το αίσθημα φόβου και απομόνωσης, η αποσύνδεση από την κοινότητα και τους αγαπημένους ανθρώπους, καθώς και η οικονομική ανασφάλεια. Αυτές οι συνθήκες είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική ευημερία πολλών ανθρώπων. Τι μπορεί να προσφέρει ένα spa προς αυτή την κατεύθυνση; Σίγουρα μια πιο ήπια επιλογή, από την τυπική φαρμακευτική αγωγή σε μορφή χαπιού.

Χάρη στην ολιστική προσέγγισή τους και τον τρόπο που συνδέουν μυαλό και σώμα, η παραδοσιακή κινεζική ιατρική και οι μέθοδοι της Αγιουρβέδα έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουν την πηγή του προβλήματος και όχι μόνο τα συμπτώματα. Ομοίως, οι εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός και η ρεφλεξολογία είναι πλέον εξίσου γνωστές με το μασάζ και θα πρέπει να αποτελούν βασικές υπηρεσίες στα spa.

Αυξημένες διατροφικές ανάγκες

Το κίνημα του βιγκανισμού που έχει σαρώσει τον δυτικό κόσμο τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται δυναμικά και κερδίζει δημοτικότητα, κυρίως λόγω των ανησυχιών για το περιβάλλον που εκφράζουν οι γενιές των millienials και Gen Z. Βέβαια, δεν υπάρχει μόνο ο βιγκανισμός, αλλά και μια ολόκληρη σειρά από διατροφικές οδούς που πρέπει να καλύπτονται στις μέρες μας, όπως είναι οι pescatarian, vegetarian, paleo, χωρίς γαλακτοκομικά και άλλες. Εκτός από τις διατροφικές επιλογές, υπάρχουν και οι αναγκαστικές μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες, οι οποίες προκαλούνται από την αύξηση στις δυσανεξίες και στις αλλεργίες. Ωστόσο, οι κακές διατροφικές συνήθειες και τα σωματικά τους αποτελέσματα, μπορούν να προληφθούν και ο κλάδος φιλοξενίας έχει την ευκαιρία να δώσει προσοχή και να επικοινωνήσει τα οφέλη της γαστρονομικής του θέσης. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ικανοποιηθούν οι επισκέπτες που έχουν ως μόνιμο μέλημα τη διατροφή, είναι το απολαυστικό φαγητό και τα μενού που παρασκευάζουν οι σεφ με τη βοήθεια διατροφολόγων.

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει τη σημασία των διατροφικών συνηθειών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Για το λόγο αυτό, τα πακέτα spa θα πρέπει να προσφέρουν εξατομικευμένες επιλογές μενού για τους πελάτες τους, καθώς η σωστή διατροφή είναι βασικός παράγοντας ευεξίας. Συνεπώς, η μόνιμη συνεργασία με έναν διατροφολόγο, προσθέτει μεγαλύτερη αξία στις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Ύπνος και χαλάρωση

Οι θεραπείες ύπνου γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς για την καταπολέμηση της αϋπνίας και των προβλημάτων ύπνου, σε αντίθεση με τη λήψη φαρμάκων. Για παράδειγμα, το Amangiri Resort εγκαινίασε πρόσφατα ένα «sleep retreat» στην έρημο της Γιούτα και προσφέρει ολιστικές θεραπείες spa καθώς και ψυχική και συναισθηματική υποστήριξη με σκοπό τον καλύτερο ύπνο. Επίσης, στην Ελβετία, το Grand Resort Bad Ragaz προσφέρει πλέον καταφύγια γιόγκα που στοχεύουν στην υγεία, τη θεραπεία και την ευτυχία, γιατί τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο από την εσωτερική γαλήνη και ηρεμία. Προς αυτή την κατεύθυνση, η έμφαση σε ορισμένους τύπους διαλογισμού και ενδοσκοπικές θεραπείες, μπορεί να προσελκύσει μια νέα γενιά πελατών που αναζητούν τρόπους για να επανεκπαιδεύσουν το μυαλό και το σώμα τους.

Μη επεμβατικές αισθητικές θεραπείες

Η ζήτηση για μη χειρουργικές καλλυντικές θεραπείες αυξάνεται, καθώς οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην επίτευξη ενός πιο φυσικού αποτελέσματος και όχι σε επεμβάσεις που μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα ή ιατρικές επιπλοκές. Οι ενέσεις με αλλαντική τοξίνη και τα δερματικά fillers έχουν γίνει πλέον οι πιο διαδεδομένες μη χειρουργικές καλλυντικές επεμβάσεις σε παγκόσμια κλίμακα, με την αγορά τους να αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 15,4% έως το 2030.

Αυτά που κάποτε αποτελούσαν τα μυστικά ομορφιάς των πλουσίων και των διάσημων, έχουν γίνει συνηθισμένα, κυρίως μέσα από τα social media και τα δημοφιλή σόου. Η άνοδος της δημοτικότητάς τους ωστόσο, έχει οδηγήσει στην αύξηση δήθεν επαγγελματιών που δεν έχουν τα προσόντα να τις εφαρμόσουν και εκμεταλλεύονται τους ενδιαφερόμενους που αναζητούν μια φθηνή λύση. Τόσο για την ασφάλεια όσο και για τα καλύτερα αποτελέσματα, η έρευνα συνιστά οι επεμβάσεις αισθητικής προσαρμογής, όπως είναι τα ενέσιμα, να εφαρμόζονται μόνο από καταρτισμένο, ιατρικά εκπαιδευμένο επαγγελματία. Σε αυτόν τον τομέα, τόσο οι ιδιωτικές κλινικές, όσο και τα spa, θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Πηγή : travel.gr