ΒΛΑΣΗΣ ΣΤΑΘΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ»

Ένας άνθρωπος που καθιέρωσε τον σεβασμό στην επιχειρηματική σκηνή της Αθήνας, διδάσκοντας ήθος, και αξίες. Γνώρισε την επιτυχία, μέσα από τα κέντρα εστίασης του, έχοντας σαν βάση την ποιότητα, την αισθητική και φυσικά, τους σωστούς και έμπειρους συνεργάτες. Το Ιθάκη, το Dionysos Zonars, το Βaron στην Γλυφάδα, το Baraonda, ο Διογένης στην Πλάκα και το Εν ΠΛΩ, είναι μερικά από τα δυνατά χαρτιά του Ομίλου. Η συνέντευξη που ακολουθεί, θα επιβεβαιώσει τον πρόλογο μου.

Ο χώρος της εστίασης, πέρασε και περνάει κρίση. Θα ήθελα την τοποθέτησή σας.

.Ο χώρος της εστίασης στην Ελλάδα, ειδικά στα χρόνια της κρίσης, έχει δοκιμαστεί πάρα πολύ, γιατί έχει χτυπηθεί από δύο, διαφορετικές πλευρές. Η μία έχει να κάνει με το ΦΠΑ και γενικά με την υπερφορολόγηση που ισχύει. Η δεύτερη, καθαρά με τον ανταγωνισμό. Έχουν ανοίξει πάρα πολλά μαγαζιά, μετά την κρίση διπλασιάστηκαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, αφού οι δυνατότητες στην Ελλάδα είναι περιορισμένες, όπως και τα δεδομένα ανάπτυξης εξίσου. Συνεπώς οι βασικότερες αιτίες είναι οι προαναφερθείσες, όπου η εστίαση δεν πηγαίνει καλά, πλην λίγων εξαιρέσεων. Αναφέρομαι στον τουρισμό σε Μύκονο, Σαντορίνη, Αθήνα. Όπως θα έχετε διαπιστώσει και εσείς, όταν φεύγει ο τουρισμός, η ανάπτυξη μειώνεται δραματικά.

Εάν σας δινόταν η δυνατότητα, τι θα αλλάζατε στον χώρο των επιχειρήσεων;

Θα άλλαζα πολλά πράγματα που αφορούν τη δομή των επιχειρήσεων. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια είναι τεράστια. Γραφειοκρατία,άδειες, δήμοι, αρχαιολογία, είναι συντελεστές και που επιβραδύνουν την δημιουργία νέων καταστημάτων εστίασης αλλά και που καθυστερούν δραματικά στην ολοκλήρωση αυτών.

Θα ήθελα να φέρω κόσμο με καλύτερη οικονομική κατάσταση. Η διαφορά μας με το εξωτερικό, είναι όπως και παλιά, ότι δεν υπάρχουν στάνταρ. Αν αφαιρέσουμε το κεφάλαιο τουρισμός, όχι παντού, σε κάποια σημεία, η κατάσταση σε σχέση με τον όγκο επιχειρήσεων είναι δύσκολη.

Dionysos Zonar’s

Θα ήθελα να μου αναφέρετε κάποια περιστατικά που θυμάστε από την μακροχρόνια πορεία σας, στον χώρο της εστίασης.

Δεν θα μπούμε στην διαδικασία για την γκρίνια των πελατών, όταν έχουν οικονομική δυσχέρεια. Εγώ από την φύση μου είμαι αισιόδοξος και θυμάμαι τα θετικά. Ξέρετε πολύ καλά ότι όλοι κρίνουν «εξ ιδίων τα αλλότρια»!
Στους χώρους που έχω, που συντηρώ και εργάζομαι, έχουν περάσει σημαντικές προσωπικότητες, από πολιτικούς, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αθλητές, αρχηγοί κρατών σχεδόν από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Από όλους αυτούς λοιπόν , μάθαμε αποκτήσαμε εμπειρίες κι θέλω να πιστεύω ότι γίναμε καλύτεροι στο αντικείμενο μας.

Μην ξεχνάτε αυτό που λέει, ο αρχαίος φιλόσοφος Σόλωνας «γηράσκω αεί διδασκόμενος».

Ποια είναι η αγαπημένη σας κουζίνα;

Η ελληνική μεσογειακή. Άλλωστε είναι δύσκολο να αλλάζω προτιμήσεις. Οι συνήθειες μας, είναι δεδομένες και πάνω σε αυτές προχωράμε.

Baraonda Music Hall

Υπάρχει ένας θεσμός από το Αθηνόραμα και αναφέρομαι στην απονομή των «Χρυσών Σκούφων». Ποια είναι η γνώμη σας;

Είναι γεγονός, αδιαμφισβήτητο πλέον, ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία. Είναι πραγματικά λυπηρό. Όμως δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. δεν με ενδιαφέρει.

Ithaki Restaurant

Υπάρχουν πρότυπα στην ζωή σας;

Ναι. Αναφέρομαι στους σπουδαίους ανθρώπους που πάντα παραδέχομαι. Ο καθένας από αυτούς έχει διαπρέψει στον τομέα του, δουλεύοντας τίμια σωστά και μεθοδικά. Επίσης από τα σημαντικά στοιχεία που ξεχωρίζω στους ανθρώπους είναι η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός. Στοιχεία αλληλένδετα που αποπνέουν κύρος και καταξίωση.

Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Μου αρέσει πολύ το κολύμπι. Όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, ασχολούμαι όσο το δυνατό περισσότερο. Με ηρεμεί, με κάνει να ξεχνάω την βαριά καθημερινότητα. Για μένα αποτελεί μία σημαντική άσκηση.

Ποιες είναι οι ευχές σας για την νέα χρονιά;

Να έχει υγεία όλος ο κόσμος. Φυσικά αυτό είναι συνυφασμένο με πολλά πράγματα και καταστάσεις. Πρώτα απ όλα με την οικονομική κατάσταση, η οποία είναι τροχοπέδη για πολλές οικογένειες σήμερα και όχι μόνο. Είναι λυπηρό για την Ελλάδα πραγματικά. Ένα τόσο ωραίο μέρος, με ιστορία, δυνατότητες και παράδοση να βρίσκεται, σε αυτή την οικονομική κατάσταση.

Είναι αυτονόητο, ότι κάποιοι άνθρωποι ευθύνονται για την κατάντια μας, αλλά φυσικά δεν θα αποδοθούν ποτέ ευθύνες. Ξέρουμε τι γίνεται. Ο καθένας στον τομέα του, έχει αναλάβει κάτι και είναι ο αρμόδιος για να απολογηθεί. όπως είμαι και εγώ εδώ. Το ίδιο συμβαίνει και στο κράτος. Είμαστε σε δυσχερή θέση όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα παιδιά μας και μετέπειτα τα εγγόνια μας! Εμείς, έχουμε συνηθίσει σε αντιξοότητες και δυσκολίες, ανέκαθεν. Αλλά τα παιδιά μας γιατί;  Τα στενοχωρούμε πολύ και δεν πρέπει!

Για την νέα χρονιά από την πληροφόρηση που έχουμε, είναι ότι θα έχουνε ποιότητα στον τουρισμό, αφού όπως θα γνωρίζετε και εσείς ανοίγει ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Στην Αθήνα έχουμε κάποια πολύ καλά πεντάστερα ξενοδοχεία. Όλα αυτά λοιπόν θα δώσουν μία λάμψη και μία μοναδική αισθητική στην εικόνα της χώρας μας, που τόσο πολύ την έχει ανάγκη.