500 ΧΡΟΝΙΑ LEONARDO DA VINCI: ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΙΔΙΟΦΥΪ́ΑΣ (ΕΩΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019)

Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το άκουσμα και μόνο του ονόματός του δεν μπορεί παρά να φέρει στο μυαλό χιλιάδες λέξεις: από την Αναγέννηση, μέχρι τη Μόνα Λίζα, από ζωγράφος, μουσικός, σκηνογράφος, μέχρι μηχανικός, ανατόμος, ζωολόγος, φυσικός. Όμως μία είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τον homo universalis: ιδιοφυΐα.

Το ύψους δύο μέτρων νόθο παιδί ενός συμβολαιογράφου από το Βίντσι της Ιταλίας και μίας -μάλλον- υπηρέτριας θεωρείται η αρχέτυπη μορφή του αναγεννησιακού ουμανιστή και επιστήμονα. Ήταν αριστερόχειρας και με έναν βαρύ ψυχισμό λόγω της εγκατάλειψης από τη μητέρα του, αλλά και μια διαδικασία εξιδανίκευσης, στοιχεία τα οποία επηρέασαν την καλλιτεχνική του δράση.

Αν υπήρχε μία μηχανή του χρόνου, σίγουρα θα ήταν πολλοί εκείνοι που θα έμπαιναν στην κάψουλα για να γυρίσουν στα χρόνια του Λεονάρντο και να γνωρίσουν από κοντά το μέγεθος του πολυσχιδούς μυαλού του, που έφερνε εκατομμύρια στροφές το δευτερόλεπτο, όχι μόνο για την Τέχνη και την επιστήμη, αλλά και σε απλά, καθημερινά πράγματα, όπως του να χρησιμοποιεί εσκεμμένα λάθη στις σημειώσεις του, προκειμένου να προστατεύει τις πατέντες του ή να χρησιμοποιεί την ανάστροφη γραφή, κάτι που εξυπηρετούσε παρόμοιους σκοπούς.

DAVINCI

Κι αν οι μηχανές του χρόνου μπορεί να υπάρχουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, το ρόλο της στο δικό μας παίζει η τριπλή διαδραστική έκθεση «Leonardo Da Vinci: 500 Χρόνια Ιδιοφυΐας», που φιλοξενείται στο εμβληματικό κτίριο του Παλιού Αμαξοστασίου του ΟΣΥ στο Γκάζι, με αφορμή τη συμπλήρωση 500 ετών από τον θάνατό του, στις 2 Μαΐου 1519, στο Αμπουάζ της Γαλλίας.

Φτάνοντας έξω από το κτίριο, μία μεγάλη αφίσα με τον πιο αινιγματικό πίνακα όλων των εποχών, τη Μόνα Λίζα, προετοιμάζει τον επισκέπτη για το μυστηριακό περίπατο στον κόσμο του Λεονάρντο.

Με τρεις καθηλωτικές εκθέσεις ενσωματωμένες στην πιο ολοκληρωμένη έκθεση για τον μεγάλο Αναγεννησιακό δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να εξερευνήσει, τόσο το χειροπιαστό κομμάτι της ιδιοφυΐας του, όπως τις μηχανικές του εφευρέσεις, τη ζωή και το έργο του σε μία οπτικοακουστική εμπειρία, αλλά και τα μυστικά του πιο διάσημου έργου τέχνης παγκοσμίως, τη Μόνα Λίζα, η οποία αποτελεί μία έκθεση μόνη της.

self

Κώδικες… Ντα Βίντσι

Ξεκινώντας την περιπλάνησή του στην έκθεση με τα μυστικά του Ντα Βίντσι, το πρώτο που συναντά είναι οι κώδικές του.

Ο Τριβουλζιανός Κώδικας, που περιέχει μελέτες πάνω στην αρχιτεκτονική και σε θρησκευτικά θέματα, τα Φόλια του Ουίνδσορ, που αποτελούνται από περίπου 234 άδετα φύλλα και περιέχουν 600 σκίτσα με θέματα, όπως ανατομία, γεωγραφία, μέχρι καρικατούρες, ο Κώδικας περί πτήσης των πουλιών, στον οποίο ο Λεονάρντο αναλύει το πέταγμα των πουλιών, τον Κώδικα της Μαδρίτης, του Institute de France, και ο κώδικας του Ασμπερνάμ.

Περπατώντας στο χώρο της έκθεσης, οι μηχανικές εφευρέσεις του Λεονάρντο μαγνητίζουν το βλέμμα του επισκέπτη.

Εβδομήντα πέντε μοντέλα των εφευρέσεών του, αναπαραγωγές σε φυσικό μέγεθος, διαδραστικές μηχανές και περισσότερα από 200 εκθέματα, σχεδιασμένα σε συνεργασία με το Μουσείο Leonardo da Vinci της Ρώμης, αποτελούν ένα μοναδικό ταξίδι στην πολυδαίδαλη σκέψη του μεγάλου Αναγεννησιακού.

Από τις πολεμικές μηχανές, επιθετικές και αμυντικές, όλμους, τανκς, βαρούλκα, φράγματα εκτροπής ποταμών, τρόπους να χύνεται καυτό λάδι στο κεφάλι του εχθρού, μέχρι πτητικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένου και του προάγγελου του σημερινού αλεξίπτωτου, του πρώτου ποδηλάτου, του σκάφανδρου και του υποβρυχίου ή το μέσο που θα μπορεί κανείς να περπατά στο νερό διαπιστώνει κανείς το εύρος της διάνοιας του homo universalis που πάντα ήθελε να πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω.

leon1
leon8
leon12

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr