FAMILY OFFICES: ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΤΣΗ, ΚΑΤΣΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΜΠΟ

Πληθαίνουν οι  επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες μέσω των family offices πλούσιων οικογενειών που άρχισαν να ανθούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα όπως φαίνεται, αποτελεί «μια θάλασσα» επενδυτικών ευκαιριών.

Εταιρείες τεχνολογίας και νεοφυείς είναι τομείς που συνήθως  επενδύουν τα family offices αλλά δεν είναι οι μόνοι τομείς καθώς τα «γερά πορτοφόλια» και το έξυπνο χρήμα φαίνεται πως έχουν ενδιαφέρον και για άλλους και διαφορετικούς τομείς ακόμη και απρόσμενους καμιά φορά.

Το family office με τα drones

Το τελευταίο… «χτύπημα» ήρθε πριν από μερικά 24ώρα από το family office του Βασίλη και Νέλλης Κάτσου. Το VNK capital αποφάσισε αγοράσει ποσοστό  25%  επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ALTUS LSA.

Η ALTUS LSA είναι μια ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία αναπτύσσει και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις προϊόντων και υπηρεσιών στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα των μη Επανδρωμένων Συστημάτων (Drones).  Ο Βασίλης Κάτσος στα χέρια του οποίου γιγαντώθηκε η Pharmathen και έφθασε στο σημείο να αποτιμάται στο ποσό του 1,6 δισ. ευρώ κατά την πώληση της και πλέον ως πρόεδρος-συνιδρυτής της VNK Capital, έχει έντονη επιχειρηματική δράση επενδύοντας σε ταχεία αναπτυσσόμενες εταιρίες μεταξύ αυτών η Innovis, Lamda Development, Palirria, Caferex. Το real estate επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο της VNK Capital, η οποία ενδιαφέρονται για prime ακίνητα.

H βεντάλια του Latsco Family

Διευρυμένη είναι και η βεντάλια του family office Latsco.  Πολύ πρόσφατη επένδυση αυτή στην Trade Estates του ομίλου Fourlis, λίγες, μάλιστα, εβδομάδες, πριν η ΑΕΕΑΠ κάνει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο. Το Latsco Family Office διαχειρίζεται τις επενδύσεις της οικογένειας της κ. Μαριάννας Ι. Λάτση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει τη ναυτιλία, την ενέργεια, τις κατασκευές, τις παραχωρήσεις, την ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, την τεχνολογία και την παροχή υπηρεσιών σε πολλούς τομείς όπως ενδεικτικά, την ασφάλεια, την κυβερνοασφάλεια, τη ψυχαγωγία και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Η καινοτομία φαίνεται πως είναι τo χαρακτηριστικόo που δελεάζει το family office της Μαριάννας Λάτση. Μέσα στην άνοιξη του 2023 έγινε γνωστή η συμμετοχή του στην  εταιρεία douleutaras, με 5 εκατ. ευρώ. H εταιρεία επίσης συμμετέχει, μαζί με άλλα σχήματα, στο Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, μέσω του οποίου αποκτά συμμετοχές σε διάφορες startups.

Ο «Greek Freak» σε νέες περιπέτειες

Νέες επενδύσεις αναζητά ο Αντετοκούνμπο και στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ. Ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας Γιάννη Αντετοκούνμπο αναζητεί  επενδύσεις εντός κι εκτός Ελλάδας μέσω του family office που έχει ιδρύσει με την οικογένεια του, το Ante INC. Το Αnte Inc ήδη μετράει αρκετές και σημαντικές επενδύσεις. Πρόσφατη επένδυση σε ελληνικό έδαφος, η απόκτηση της «Ελληνικά Οινοποιεία». Η «Ελληνικά Οινοποιεία» είναι η εταιρεία συμμετοχών που το 2022 εξαγόρασε την Μπουτάρη Οινοποιεία και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ.

Οι επενδύσεις του  Γιάννη  Αντετοκούνμπο  περιλαμβάνουν  ήδη τα καταστήματα Antetokounbros στο  Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και στο Μιλγουόκι. Επιπλέον, η Ante Inc έχει αρκετές επενδύσεις στο εξωτερικό σε εταιρείες όπως η Candyfunhouse,η Flexpower  αλλά και σε ομάδες ποδοσφαίρου, μπέιζμπολ ενώ στο χαρτοφυλάκιο του περιέχονται επενδύσεις στην υγεία ενώ μετέχει και στο «πράσινο» fund  μια δέσμη κεφαλαίων ESG που είναι προσβάσιμα στους επενδυτές, μαζί  με τον επίσης ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Calamos Investments, Γιάννη Κουδούνη.

Δέλεαρ η φορολογία

Στην Ελλάδα η νομοθεσία για τα «family offices» προβλέπει ότι τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών αυτών προσδιορίζονται με την προσθήκη ποσοστού κέρδους 7% (μέθοδος κόστους πλέον περιθωρίου κέρδους) επί των πάσης φύσεως εξόδων και αποσβέσεων τους, πλην του φόρου εισοδήματος. Η πρόβλεψη ενός σταθερού ποσοστού κερδοφορίας αποτελεί κίνητρο προσέλκυσης επενδυτών, αφού εξασφαλίζει την δυνατότητα πρόβλεψης της φορολογικής επιβάρυνσης κατ΄ έτος.

Παράλληλα, η εταιρεία ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις: α) να απασχολεί στην Ελλάδα προσωπικό τουλάχιστον πέντε ατόμων εντός δώδεκα μηνών από την σύστασή της και εφεξής, καθώς και β) να πραγματοποιεί στην Ελλάδα δαπάνες λειτουργίας τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι πράξεις επίσης μεταξύ των «family offices» και των προσώπων που μετέχουν σε αυτά θεωρούνται εσωτερικές πράξεις και όχι συναλλαγές υπαγόμενες σε ΦΠΑ.

Πηγή : ot.gr