ΜΙΑ ΒΙΛΑ-ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΛΟΦΟ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΘΗΛΥΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ

Το Apothalassia House, το ιδιαίτερο έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου dotN, βρίσκεται στην περιοχή Βαρκό στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από το ανατολικό τμήμα της Λευκάδας.

Καμπύλες, ελλειπτικά γεωμετρικά σχήματα, κύκλοι, πισίνες οι οποίες μοιάζουν με σταγόνες νερού, πράσινες στέγες που γίνονται ένα με το φυσικό περιβάλλον, μια ιδιαίτερη εξωτερική τοιχοποιία, ολοστρόγγυλα δωμάτια με θέα στο Ιόνιο… Αυτά είναι μερικά από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία μιας ομολογουμένως εντυπωσιακής κατοικίας στην Αιτωλοακαρνανία.

Η βίλα που έχουν σχεδιάσει οι αρχιτέκτονες του δημιουργικού γραφείου dotN στην Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή Βαρκό, απέναντι από τις ανατολικές ακτές της Λευκάδας, εφαρμόζει όλες τις αρχές της υπόσκαφης αρχιτεκτονικής που ενσωματώνει τα κτίρια πλήρως στο τοπίο, δημιουργώντας σπίτια με τμήματα χτισμένα μέσα στη γη, τα οποία είναι εμφανή μονάχα αν τα δεις από την όψη τους.

Η βίλα που έχουν σχεδιάσει οι αρχιτέκτονες του δημιουργικού γραφείου dotN στην Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή Βαρκό, απέναντι από τις ανατολικές ακτές της Λευκάδας, εφαρμόζει όλες τις αρχές της υπόσκαφης αρχιτεκτονικής που ενσωματώνει τα κτίρια πλήρως στο τοπίο, δημιουργώντας σπίτια με τμήματα χτισμένα μέσα στη γη, τα οποία είναι εμφανή μονάχα αν τα δεις από την όψη τους.

Η κάτοψη του έργου Apothalassia House δείχνει πώς ενσωματώνεται η κατοικία στο φυσικό περιβάλλον.

Αν κοιτάξεις από ψηλά, από την κορυφή ενός λόφου ή από τον αέρα, ένα υπόσκαφο σπίτι με πράσινη στέγη, δεν βλέπεις παρά μονάχα μερικούς φεγγίτες, σαν γεωμετρικά σχήματα στη μέση του πουθενά και μερικές εξέδρες με πισίνες που είναι σαν μικρές λίμνες μέσα στη χαμηλή βλάστηση.

Το φαινόμενο της αποθαλασσίας

Το Apothalassia House, όπως μας εξηγούν οι αρχιτέκτονες, είναι εμπνευσμένο από ένα φυσικό φαινόμενο: την αποθαλασσία. Πρόκειται για ένα βουβό κύμα που ονομάζεται και «σάλος», μια φουσκοθαλασσιά, έναν ήρεμο κυματισμό που δημιουργείται από έναν προγενέστερο άνεμο ο οποίος έπνεε ώρες ή και μέρες πριν, άσχετα με τις ισχύουσες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή την ώρα που παρατηρείται το εν λόγω φαινόμενο.

«H περιοχή για την οποία έχει σχεδιαστεί η κατοικία βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, όπου παρατηρούνται συχνά οι κυματισμοί της αποθαλασσίας. Κύριο γνώρισμά τους, ειδικά στο ανοικτό πέλαγος, είναι ότι έχουν όψη λεία και αδιάσπαστη επιφάνεια· οι κορυφές τους δεν σκάνε, δεν ασπρίζουν. Τα κύματα της αποθαλασσσίας αποκτούν ελάχιστο ύψος, ενώ το μήκος τους αυξάνεται φτάνοντας στην ακτή όπου σβήνουν απότομα. Το φαινόμενο αυτό σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη τοπογραφία του χώρου ενέπνευσαν την αρχιτεκτονική σύνθεση του Apothalassia House. Στόχος ήταν η δημιουργία μιας εξοχικής κατοικίας που να ενυπάρχει, σχεδόν να χάνεται, στο τοπίο», λέει η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου dotN.

Η σύνθεση αποτελείται από δύο στοιχεία που ενοποιούνται σε έναν όγκο από σκυρόδεμα, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έντονες, αεροδυναμικές καμπύλες που δίνουν στο έργο έναν φουτουριστικό χαρακτήρα. Πρόκειται για δύο κατοικίες: μια κύρια και έναν αυτόνομο ξενώνα. Η πρώτη βρίσκεται στο ισόγειο, έχει μια πράσινη στέγη με χαμηλή βλάστηση που την ενσωματώνει πλήρως στον λόφο και μπορεί να φιλοξενεί έξι άτομα. Η δεύτερη κατοικία λειτουργεί σαν ξενώνας και είναι πλήρως υπόσκαφη, διαθέτοντας δική της πισίνα και έναν εντυπωσιακό περιβάλλοντα χώρο με μοντέρνο design. Ο ξενώνας αυτός μπορεί να τέσσερα ακόμα άτομα.

Μεγάλα ανοίγματα προσφέρουν άπλετο φως στο εσωτερικό της υπόσκαφης κατοικίας

«Η κύρια κατοικία, στην κορυφή του λόφου, αναδύεται από το έδαφος σαν ένας κυματισμός. Η βόρεια όψη της παραμένει “θαμμένη” δημιουργώντας πρόσβαση στο φυτεμένο της δώμα. Τα μεγάλα ανοίγματα και η διάταξη των χώρων επιτρέπουν τη βέλτιστη αξιοποίηση της θέας, ενισχύοντας παράλληλα την αίσθηση της επαφής με τον περιβάλλοντα χώρο. Ο ξενώνας τοποθετήθηκε ως μια ανεξάρτητη υπόσκαφη κατασκευή στη βάση του λόφου. Εδώ, η μέγιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτός και η πρόσβαση όλων των χώρων στην όψη και τη θέα αποτέλεσαν βασικές κατευθύνσεις για το σχεδιασμό. Εξωτερικά η όψη, που εκτείνεται καμπυλόμορφα πέρα από τον κτιριακό όγκο, έρχεται να συμπληρώσει τον “κυματισμό” της κύριας κατοικίας και να εντάξει τη σύνθεση στο τοπίο σαν ένα ενιαίο σύνολο», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Κάλυψη-Απόκρυψη: Το παιχνίδι του χαμαιλέοντα

Τα υλικά που έχουν επιλεχθεί τόσο στα εσωτερικά όσο και στο εξωτερικά τμήματα της κατοικίας έχουν τους ήπιους τόνους μιας γήινης παλέτας, έτσι ώστε τίποτα να μην διαταράσσει τους κανόνες του χαμαιλεοντικού παιχνιδιού κάλυψης-απόκρυψης που χαρακτηρίζει το έργο. «Οι εξωτερικοί χώροι και των δύο τμημάτων της σύνθεσης αποτελούν αδιάσπαστη συνέχεια των εσωτερικών. Οι πέργκολες, οι πισίνες, τα καθιστικά και όλες οι διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο ακολουθούν την έννοια του κύματος και απλώνονται γύρω από τους εσωτερικούς χώρους ενθαρρύνοντας την υπαίθρια ζωή ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη χρήση φυσικών υλικών με στόχο το ελάχιστο οπτικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η εξωτερική τοιχοποιία από Rammed earth -μια τεχνική συμπίεσης φυσικών πρώτων υλών όπως χώμα, ασβέστης, χαλίκι- προσδίδει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στις όψεις κάνοντάς τες να δείχνουν σαν συνέχεια του υπεδάφους. Παράλληλα λειτουργούν ως θερμική μάζα, η οποία μονώνει τα κτίρια συμβάλλοντας στη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο εσωτερικό τους. Σε συνδυασμό με τη φύτευση των δωμάτων, τη χρήση γεωθερμίας και την αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού και αερισμού, οδηγούμαστε σε δύο αρκετά ανεξάρτητα ενεργειακά κτίρια», λέει η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου dotN.

Ρήξη μέσα από πρωτοποριακές ιδέες

Το εν λόγω βραβευμένο γραφείο, με το χαρακτηριστικό όνομα Design Over The Norms (dotΝ), που υποδηλώνει τόσο τη φιλοσοφία τους όσο και τις σχεδιαστικές τους διαθέσεις, φημίζεται για τη δημιουργία αναπάντεχων κτισμάτων που ανατρέπουν τις νόρμες με δημιουργικό τρόπο. Εκτός από την κατοικία Apothalassia, χαρακτηριστική του οράματος και της αισθητικής τους είναι και η κατοικία Tent, ένα αναπάντεχο super design σπίτι στην Αγυιά Αχαΐας χωρίς… παράθυρα που έχουμε παρουσιάσει επίσης στο iefimerida.

Το αρχιτεκτονικό team του dotN, με επικεφαλής τον Γιώργο Αθανασόπουλο, συνενώνει σε κάθε έργο του μια διεπιστημονική ομάδα με ειδικούς διαφορετικών κλάδων (ανεξάρτητους αρχιτέκτονες, μηχανικούς, καλλιτέχνες, σχεδιαστές, τεχνικούς και thinkers) ώστε να δημιουργήσει design έργα, από τη σχεδίαση προϊόντων έως τα συγκροτήματα κατοικιών και από τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων έως τις βιομηχανικές τυπολογίες, που στόχο έχουν την πρωτοπορία. Στόχος δεν είναι φυσικά ο εντυπωσιασμός, αλλά η ουσιαστική ρήξη με το σημερινό περιβάλλον, ώστε να δημιουργηθεί μέσω του καθαρού σχεδιασμού ένας πιο βιώσιμος και υγιής κόσμος.

Πηγή : iefimerida.gr