ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ: «ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ Ο ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΩΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ»

Η Νικολέτα Σφακιανάκη, είναι ένα μείγμα σεβασμού, αξιοπρέπειας και ήθους. Στοιχεία που τα αποδεικνύει καθημερινά με την παρουσία της στο «Κρήτη TV». Ειλικρινής, ώριμη και φιλόδοξη, απαντάει στις ερωτήσεις μας και «καυτηριάζει» τα κακώς κείμενα της εποχής.

Τι είναι αυτό που θα άλλαζες στο χώρο της δημοσιογραφίας. Αυτό που σε ενοχλεί ιδιαίτερα.

Με ενοχλούν κακές πρακτικές και νοοτροπίες . Όσο αγαπώ αυτό το χώρο άλλο τόσο με στενοχωρεί να βλέπω πράγματα. τα οποία καθημερινά στην δική μου πορεία στον χώρο προσπαθώ να αποφεύγω. Και θέλω να πιστεύω ότι τα καταφέρνω, ο κόσμος θα το κρίνει. Με ενοχλεί ο κιτρινισμός και η έλλειψη σεβασμού ως πρακτική δημοσιογραφίας. Δεν είναι αυτό δημοσιογραφία. Σέβομαι τον κάθε συνάδελφο μου ξεχωριστά όμως τα απωθημένα, η ανάγκη να δείξουμε ανώτεροι καλύπτοντας κόμπλεξ κατωτερότητας, δεν έχουν θέση στην δημοσιογραφία, χωρίς να θέλω να φανώ τιμητής των πάντων. Όμως πρόσεξε με ενοχλεί εξίσου και η έλλειψη σεβασμού από τον κόσμο. Κάθε δημοσιογράφος γράφει την δική του πορεία και για αυτή αξίζει να κρίνεται και για αυτή αναζητώ και εγώ να κρίνομαι. Αν έχω για κάτι να απολογηθώ είναι για τα δικά μου βήματα και το αποτύπωμα που αφήνω εγώ στον χώρο. Γενικεύσεις και .. «τσουβαλιάσματα» με ενοχλούν .

 

Με τις τηλεοπτικές άδειες επικράτησε ένας κακός χαμός. Τώρα φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει το τηλεοπτικό τοπίο. Θα ήθελα την θέση σου.

Εκείνο το οποίο ξεκάθαρα με απασχολεί είναι να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των συναδέλφων. Δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών. Καμία έκπτωση σε αυτό. Μιλάμε για οικογένειες, για ζωές. Και με τρομάζει που αντιλαμβάνομαι πως μερίδα της κοινωνίας το βλέπει εκδικητικά κοιτάζοντας το δέντρο και όχι το δάσος. Αυτή η χαιρεκακία τρώει τα σωθικά της  κοινωνίας μας και αυτό είναι τρομακτικό. Έχω την τύχη να εργάζομαι σε ένα περιφερειακό μέσο, μια υγιέστατη επιχείρηση, συνεπέστατη προς τους εργαζομένους της  και με αυξημένο το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς.

Αν λοιπόν σε αυτή την συζήτηση ο ρόλος που επιτελούν τα περιφερειακά μέσα για τις τοπικές κοινωνίες δεν ληφθεί υπόψη θα είναι ένα εγκληματικό λάθος.  Άλλωστε δεν λειτουργούμε με τον ίδιο  τρόπο με τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης . Τα μέσα της περιφέρειας συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία με τις θέσεις απασχόλησης (και όχι μόνο ) που δημιουργούν. Είναι εντελώς διαφορετικός ο ρόλος μας λοιπόν και εδώ τα εκατομμύρια δε μπορούν να κάνουν χορό γύρω από μία άδεια. Αν κριθούμε με τον ίδιο τρόπο πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, με ότι συνεπάγεται αυτό για εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

 

Αν σου γινόταν μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση και θα έπρεπε να εγκαταλείψεις την χώρα σου. Ποια θα ήταν η αντίδραση σου;

Είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να σταθμίσεις σε κάθε πρόταση. Καταρχήν το χρονικό πλαίσιο στο οποίο γίνεται. Προσωπικά και επαγγελματικά είμαι σε μία πάρα πολύ καλή περίοδο, οπότε δύσκολα θα το διατάρασσα όλο αυτό. Όταν ένας επαγγελματικός χώρος είναι πια το σπίτι σου η «μετακόμιση» δεν είναι στα σχέδια σου! Άλλωστε ποτέ δεν με ενθουσίαζε η ιδέα μιας ζωής εκτός Ελλάδος, χωρίς αυτό να πιστεύω ότι είναι στενόμυαλη λογική. Είναι απλά επιλογή.  Από την άλλη … ποτέ μη λες ποτέ!

 

Πως περνάς στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ελεύθερος χρόνος… Μεγάλη υπόθεση! Είμαι άνθρωπος του σπιτιού και προσπαθώ να το απολαμβάνω με τους «πολύτιμους» μου. Αν δίπλα στην λέξη σπιτόγατος ψάξεις ένα όνομα , ε είμαι σίγουρη ότι θα βρεις το δικό μου. Κατά τα άλλα αγαπώ το τένις. Βέβαια αν ο προπονητής που διαβάσει αυτή την συνέντευξη θα ..χαμογελάσει μιας και οι προπονήσεις που δεν είναι τόσο τακτικές όσο θα ήθελα και εγώ αλλά και εκείνος.. Τι να κάνουμε δε μπορούμε να γίνουμε όλοι πρωταθλητές! Κατά τα άλλα προσπαθώ να βάλω περισσότερα βιβλία στην ζωή μου και δε λέω ποτέ όχι στο καλό φαγητό !

 

Θα σου αναφέρω κάποια ονόματα να μου τα χαρακτηρίσεις Κωνσταντίνος Καραμανλής ( ο Εθνάρχης), Μελίνα Μερκούρη, Μίκης Θεοδωράκης, Κατ’ινα Παξινού (Για πολλούς είναι η ιστορία της Ελλάδος σε όλα τα επίπεδα).

Φάροι φωτεινοί. Προσωπικότητες που αποδεικνύουν πως η Ελλάδα δεν μένει στάσιμη, δεν βουρκιάζει, δεν χάνεται. Αν κανείς σηκώσει προσεκτικά το μανδύα της κρίσης που την έχει επικαλύψει τα τελευταία χρόνια και την έχει σκοτεινιάσει  θα βρει αυτές τις προσωπικότητες. Και ακόμη πολλές άλλες, γνωστές ή λιγότερο γνωστές. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε από τους σοφότερους πολιτικούς που πέρασαν από την χώρα. Μια χώρα της οποίας η ευρωπαϊκή ταυτότητα οφείλεται σε εκείνον. Από τη φράση  «ανήκομεν εις την Δύσιν» μέχρι την φράση «Δεν υπάρχει τίποτε δυσκολότερο από το να κυβερνήσεις τους Έλληνες.

Και αυτό, γιατί, όλοι νομίζουν ότι είναι ικανοί για όλα» , ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την πορεία του και την κληρονομιά που άφησε , εμπνέει μέχρι σήμερα.  Μελίνα Μερκούρη …δύναμη , ερωτισμός , θηλυκότητα. Μία γυναίκα παράδειγμα θάρρους και αγωνιστικότητας.  Ο Μίκης των Ελλήνων, ο αγωνιστής, ο μαχητής ,ο άνθρωπος. Με το λαμπρό του ταλέντο έγραψε ένα χρυσό κεφάλαιο στην ιστορία μιας χώρα πληγωμένης και με την καυστική του κριτική ανέκαθεν στηλίτευε κακές νοοτροπίες και πρακτικές. Κατίνα Παξινού : «Είμαι ένας άνθρωπος όπως όλοι. Έζησα. Έκανα παιδιά. Έθαψα παιδιά. Και πόνεσα θάβοντας αυτά τα παιδιά». Ένα Όσκαρ απλά δεν ήταν αρκετό …