ΜΕ ΒΡΑΒΕΙΟ PULITZER ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ WEINSTEIN

Το φθινόπωρο του 2017 έχει μείνει στην ιστορία λόγω του κινήματος #MeToo, το οποίο κέρδισε επάξια το momentum του μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Weinstein. Οι δημοσιογράφοι που πραγματοποίησαν την έρευνα ήταν η Jodi Kantor και η Megan Twohey από τους New York Times και ο Ronan Farrow από το New Yorker. Οι τρεις αυτοί ρεπόρτερ τιμήθηκαν  με το Βραβείο Pulitzer 2018 για τη Δημόσια Προσφορά στην Έρευνα.

View image on Twitter
Και οι δύο πλευρές που ερεύνησαν την υπόθεση δημοσίευσαν τα ρεπορτάζ τους τον Οκτώβριο του 2017. Το ρεπορτάζ των Kantor και  Twohey που εργάζονται για τους Times βγήκε πρώτο στο φως της δημοσιότητας και λίγες μέρες μετά ακολούθησε εκείνο του Farrow.Η έρευνα των Times αναφέρει πως ο Weinstein προέβη σε τουλάχιστον οκτώ συμβιβασμούς, συμπεριλαμβανομένης και της ηθοποιού Rose McGowan η οποία κατηγόρησε τον πρώην μεγαλοπαραγωγό του Χόλυγουντ για σεξουαλική παρενόχληση. Η Asley Judd  και ένα σωρό άλλες, μίλησαν στους Times για το τι ακριβώς συνέβαινε στα δωμάτια των πολυτελών ξενοδοχείων.

Στο ρεπορτάζ του Farrow για το New Yorker υπάρχουν παρόμοιες ιστορίες γυναικών που παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά  από τον Weinstein. Στην έρευνα του Farrow υπάρχουν και οι μαρτυρίες της Mira Sorvino και της Asia Argento. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ εκδόθηκε από το περιοδικό New Yorker, αφού το δίκτυο του NBC στο οποίο εργάζεται ο δημοσιογράφος αρνήθηκε να το δημοσιεύσει.

Μετά τις καταγγελίες κατά του Weinstein εμφανίστηκε το κίνημα #MeToo, το οποίο είχε δημιουργηθεί την περασμένη δεκαετία, και χάρη στην ακτιβίστρια Tamara Burke η δημοφιλία του εκτοξεύτηκε.  Παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει και για άλλους ισχυρούς άνδρες στον ακαδημαϊκό χώρο, στη βιομηχανία των media, στον τομέα της τεχνολογίας, της πολιτικής, των τεχνών και τα θύματα αλλά και οι ακτιβιστές δημιούργησαν το Time’s Up, μια πρωτοβουλία η οποία έχει ως σκοπό την νομική κάλυψη και υπεράσπιση, την εξάλειψη των σεξουαλικών επιθέσεων αλλά και την προώθηση της ισότητας.

Πολλά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο μπράβο από καρδιάς στους ρεπόρτερς  αλλά και στις γενναίες γυναίκες  που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν.

Πηγή: marieclaire.gr