ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: «ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ»

«Είναι σημαντικό πριν μπεις στην πολιτική να έχεις κολλήσει ένσημα. Μέσα από τη δουλειά μου, τις σπουδές μου και την πορεία μου στην Ευρώπη έμαθα πολλά. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι αυτό που μου δίδαξε ο παππούς μου, Σταύρος Κυρανάκης. Να μην τα παρατάς ποτέ».

Με οδηγό τα λόγια του αγαπημένου του παππού, ο Κωνσταντίνος  Κυρανάκης  πέτυχε πολλά και σημαντικά. Χωρίς να προέρχεται από πολιτική οικογένεια, αλλά μαθαίνοντας να εργάζεται από 19 χρονών, να παίρνει ρίσκα και όταν χάνει να γίνεται καλύτερος, κατάφερε να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους νέους της ηλικίας του. Τον Ιανουάριο του 2017, το διεθνές περιοδικό Forbes τον επέλεξε στους 30 νέους κάτω των 30 με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, στην κατηγορία Law & Policy.

Η αρχή έγινε στα 17 του χρόνια, όταν εκπροσώπησε το σχολείο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νέων. Αργότερα, οι σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών και το μεταπτυχιακό του στην στρατηγική επικοινωνία, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας του «άνοιξαν» νέους ορίζοντες, όπως το project που ανέλαβε για την προεκλογική ιστοσελίδα του Jean – Claude Juncker  στην καμπάνια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014.

Το 2013 έγινε ο Έλληνας που κατέκτησε τη Νεολαία του Λαϊκού Κόμματος, καθώς εκλέχθηκε πρόεδρος. Μάλιστα, το 2015 εκλέχθηκε  για δεύτερη φορά πρόεδρος του ΕΛΚ, ολοκληρώνοντας έτσι μια 7ετή πορεία στην Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο, που ο τέως Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο του 2014, ως το νεότερο μέλος του σε ηλικία 26 ετών, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη 35.000 πολιτών.

Στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε όλα όσα αναζητούσε για μία τόσο υπεύθυνη και απαιτητική θέση, του αναπληρωτή εκπρόσωπου τύπου, της Νέας Δημοκρατίας.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την πολιτική;

Δεν προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, όμως για κάποιο λόγο είχα πάντα το “μικρόβιο”. Ασχολούμαι με την πολιτική από το σχολείο, ουσιαστικά όμως μπήκα στο “χάρτη” στα 26 μου όταν κατάφερα να εκλεγώ πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ήταν μια δύσκολη καμπάνια, είχα απέναντί μου τη Γερμανική Νεολαία του κόμματος της Μέρκελ και πολλές μεγάλες χώρες. Από τότε άλλαξαν πολλά στη ζωή μου. Σήμερα, μετά από δύο θητείες στην Ευρώπη θέλω να κυνηγήσω τον επόμενο στόχο που είναι οι βουλευτικές εκλογές.

Θέλω να γίνω η φωνή όσων ζητούν ανανέωση στο πολιτικό σύστημα. Και θέλω να εκφράσω τη γενιά μου, τους νέους ανθρώπους που σήμερα δεν ακούγονται, αυτούς που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική. Γι’ αυτό μπαίνω στην πολιτική.

Η πολιτική αποτελεί την μοναδική επιλογή για το μέλλον σου;

Δεν ήταν ποτέ η μοναδική επιλογή στη μέχρι τώρα ζωή μου, ούτε θα είναι στο μέλλον. Δουλεύω από τα 19 μου χρόνια, έχω γράψει πολλά χιλιόμετρα στον ιδιωτικό τομέα. Πάντα προσπαθούσα όπου κι αν είμαι να κάνω καλά τη δουλειά μου. Τώρα είμαι στην πολιτική, οπότε χωρίς να το φιλοσοφήσω πολύ, θα κάνω τα πάντα για να εκπροσωπήσω με μαχητικότητα και συνέπεια τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν σκοπεύω όμως να κόψω τον ομφάλιο λώρο με τον ιδιωτικό τομέα, που πάντα με έκανε να αισθάνομαι δημιουργικός. Θεωρώ ότι αν θέλει κάποιος να βοηθήσει την Ελλάδα μπορεί να το κάνει με πολλούς τρόπους, όχι μόνο μέσα από την πολιτική.

Παρά το νεαρό της ηλικίας σου, έχεις αναλάβει μία θέση στη ΝΔ με σημαντικές ευθύνες και πολλές αρμοδιότητες, που σίγουρα απαιτούν θυσίες σε σχέση με τον προσωπικό σου ελεύθερο χρόνο και όχι μόνο. Πόσο σε επηρεάζει αυτό; Σου λείπουν πράγματα;

Η πίεση είναι μεγάλη, αλλά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν έβρισκα χρόνο για πράγματα εκτός πολιτικής. Έχω την τύχη να έχω πολύ καλούς φίλους. Με την παρέα μου γνωρίστηκα στα φοιτητικά χρόνια, στη Νομική Αθηνών. Είμαστε 6 κολλητοί, και προσφάτως έχουμε κουμπαριάσει κιόλας. Οι τρεις, έχουμε παντρέψει τους άλλους τρεις.

Πρέπει να σου πω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχεις φίλους εκτός πολιτικής. Σε προσγειώνουν στην πραγματικότητα. Είναι πάντα ειλικρινείς μαζί μου. Μου λένε τα καλά και τα κακά, αλλά με στηρίζουν πάντα. Και στα λάθη μου.

Και το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσα να κάνω είναι να βάλω παρωπίδες και να ασχολούμαι μόνο με την πολιτική. Νέος άνθρωπος είμαι. Φυσικά και μου λείπουν πράγματα αλλά θα βγω και για ποτό, θα πάω και για μπάλα, θα κάτσω να δω και καμιά ταινία χωρίς να σκέφτομαι δελτία τύπου και εκλογές.

unnamed (2)

Κατά τη γνώμη σου, πως μπορεί ένας νέος σε εμπειρία και ηλικία πολιτικός να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου;

Οι νέοι πολιτικοί πρέπει επιτέλους να πάρουν απόφαση ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουν τα πρότυπα του παρελθόντος. Όταν ένας νέος μπαίνει σε ένα κόμμα και αποφασίζει ότι για να γίνει αρεστός και λιγότερο ενοχλητικός, θα ακολουθήσει μια παραδοσιακή γραμμή για το πώς θα ασκήσει πολιτική και θα κάνει ακριβώς τα ίδια που έκαναν οι προηγούμενοι, και θα τα κάνει λιγότερο καλά από εκείνους.

Οι νέοι πολιτικοί πρέπει να πάρουμε απόφαση να είμαστε διαφορετικοί και να μιλήσουμε με διαφορετική γλώσσα. Να αποδείξουμε ότι στην πολιτική μπαίνουμε για να προσφέρουμε σε ανθρώπους που δεν είναι στην πολιτική. Ακόμη και σε εκείνους που σιχαίνονται την πολιτική, ακόμη και σε εκείνους που κλείνουν τα αυτιά τους. Δεν μπαίνουμε για να προσφέρουμε στον εαυτό μας.

Όσο λοιπόν είσαι ειλικρινής και πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, θα κερδίζεις και την εμπιστοσύνη του κόσμου.

kyranakis-55

Μπήκες στη λίστα 30 under 30 της Ευρώπης του περιοδικού Forbes. Τι σημαίνει αυτό για έναν 30άρη;

Αυτό που έγινε με το Forbes είναι η μεγαλύτερη τιμή που είχα μέχρι τώρα στη ζωή μου. Το περιοδικό είναι διεθνούς κύρους και με έβαλε και το 2016, σε μια λίστα από την οποία έχει περάσει η Adele, η Sharapova και ο Stephen Curry. Στην αντίστοιχη αμερικανική λίστα για το 2016 ήταν και η 28χρονη εκπρόσωπος τύπου της καμπάνια του Trump.

Nιώθω ότι είναι μια τεράστια δικαίωση όλων αυτών των χρόνων που ασχολούμαι με την πολιτική και στην Ελλάδα και Ευρώπη, προσπαθώντας να δυναμώσω τη φωνή των νέων στα κέντρα αποφάσεων.

Μετά από όλα αυτά χρόνια συνειδητοποιώ ότι δεν πρέπει να τα παρατάς ποτέ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καβαλήσεις το καλάμι. Το βλέμμα μπροστά, τα πόδια στη γη.

10
10